Agar-agar santan gula merah

Assalamualaikum and Hallo

Sumber : azie kitchen

Mukadimah :
i gabung few recipes dari internet.. sbb kebanyakkannya guna agar² serbuk.. so i try error ja.. Lepas dah siap br jumpa resepi dari kak azie..
i jumpa kat internet 10g agar² serbuk sama dengan 28g agar² tali
tp i guna agar² tali 42g.. so i bahagi 2 ja...

Bahan² :

  • 10 gram serbuk agar-agar @ 28g agar² tali
  • 500ml air
  • 250 ml santan pekat (campur santan + telur+ garam and pukul sikit)
  • 1 biji telur
  • Secubit garam

Air gula:

  • 500ml air
  • 200g gula melaka - kecik² kan
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan - koyak² skit n disimpul

Cara² :

  1. Masak semua bahan utk air gula... Always kacau.. 
  2. Bila dah mendidih.. angkat dan tapis.. (make sure sukatan 500ml atau lebih.. kalau kurang dari 500ml.. tambah air)
  3. Dalam periuk lain, masak air dengan serbuk agar agar / agar² tali smp mendidih..
  4. campur air gula melaka tadi dan kacau smp mendidih.
  5. Kecilkan api dan masukkan santan+telur+ garam td... Kacau.. kacau.. kacau.. smp santan jd berbijik²... hati² sbb blh meluap..
  6. tutup api..
  7. tuang agar² dlm acuan.. simpan dlm fridge..

Nota kaki :
Kalau nak layer santan tu nipis, kurangkan santan
ada mcm² version agar² santan nih... santan ngan gula melaka yg i paling suka.. santan pandan pon sodaaaappp....

tenung²kan dan selamat memasak...


Comments

izzeyda said…
betul, sesekali makan sedap jugak..
Anonymous said…
sedapnya nampak.. lagi best kalau ada org tlg masak utk diriku ini.. hihiiii
:cahya schatz: said…
kak su : skg kat sini winter.. bila sejuk².. kerjanya nak makaaaann ja... huahahahaha...
:cahya schatz: said…
anonymous : tengkiu... saya blh offer delivery... tp bukan puding tu la. saya delivery resepi saja... kui kui kui..

Popular posts from this blog

Ramadhan 2009

2018

Keepsake - idea² yg bernas!