Posts

Showing posts from January, 2015

idea² game sewaktu travel dengan anak...

Assalamualaikum and Hallo harini i nak share ngan uolz cara nak menghiburkan hati anak² waktu travel... tak kisah la travel ngan apa skalipon... since missLR kecik, dia tak byk ragam waktu travel.. bwk blk mesia pon dia ok ja dlm flight... encik suami kata sbb i rajin melayan anak bersembang.. tp rahsia sebenar ialah, i suka baca pasai psikology anak²... bila missLR dah masuk 3 tahun (dah buleh bercakap).. dah tak leh la kita ja asyik nak bercakap.. so i create game... mula² i create sendiri game simple².. bila missLR dah makin besar.. so i google game² yg sewaktu dengannya... ada parents yg suka bawak extra toys... or buat extra barang utk anak main.. itu super! in my case.. i suka game yg i tak yah bawak extra barang... guna apa saja yg ada or nampak di sekeliling... everytime nak main,better kita start first... so that anak² blh get the idea mcmn nak main game tu.. n ofkossss... tgk level/umur anak²... so tolak tambah darab bahagi la nak main mcmn... jgn paksa anak..

puding laici dangdut

Image
Assalamualaikum and Hallo Sumber : dr.raihanna .. dia ambek dari chef hanieliza Mukadimah : kalini i buat puding laici dangdut ni guna resepi... slalunya main sukat suka² hati.. pastu result pon mcm² la.. kdg² keras.. kdg² terlembik.. kebykkan resepi guna agar² serbuk.. i guna agar² tali... Bahan² : 10 gm agar2 serbuk - i guna agar² tali 21g 2 liter air  2 cawan gula  2 tin laici - asingkan isi n air - i blend kasar isi laici 1 tin susu cair Cara² : Masakkan agar2 + air smp mendidih.. Masukkan gula.. masak smp mendidih.. tutup api.. Masukkan laici + air laici + susu cair.. Kacau... Tuang dalam acuan.. Bila dah sejuk masukkan dalam fridge.. Nota kaki : puding ni lembut.. so better letak dlm acuan kecik².. kalau letak dlm acuan besar n nak potong.. ada potensi utk puding hancur.. tenung²kan dan selamat memasak...

missLR dan taugeh

Image
Assalamualaikum and Hallo ni cerita awal bulan 11 tahun lepas... bila dah masuk winter... byk benda i kena pikir utk missLR ada aktiviti kat rumah... salah satunya.. tanam tauge @ togey inspired by iklan thailand... lepas tgk iklan ni few times ngan missLR.. i ajak missLR try tanam tauge... hari 1st... almost every 2 hours.. dia tgk kacang hijau tu dlm air.. i pon letak kat tempat yg dia senang tengok... lepas seharian... i letak dlm 2 tray... i follow video nih... dah siap letak dlm periuk... i letak dlm store... bila missLR asyik la kuar masuk.. kuar masuk store... i letak periuk yg ada tauge tu dlm oven.. cukup gelap utk tauge tumbuh.. huhuu... senang... tiap² hari lepas blk sekolah, dia mesti check pokok tauge dia... :) bila tauge dah cukup besar...  mcmni la jadik dia... meriah kan...?? walaupon tak cukup gemok... tp ok la... cukup la utk buat masak keow teow n buat viatnamese springroll.... ekor dia mmg melekat kat tisu.. so i potong slow²... ta

20minutes seafood pasta

Image
Assalamualaikum and Hallo Sumber and recipe asal : bbcgoodfood Mukadimah : resepi bawah ni ialah resepi tambah-campak²-spagetti melayu Bahan² : 1sb olive oil 1 bawang besar - dice 3 garlic - hiris chili flakes 400g chopped tomatoes in can (i guna sos tomato + chopped 4tomato) 1 kiub ayam seafood - i guna sotong selengan n udang selambak carrot mushroom parsley lemon - nak masuk skali buleh.. tak mau pon tak pa.. spagetti - masak asing salt n pepper Cara² : rebus pasta / spagetti dalam pan, panaskan olive oil.. tumis bawang n 2 garlic.. masukkan tomato + chili flakes + kiub ayam.. biar mendidih.. masukkan carrot + mushroom masukkan seafood.. lg cool kalau ada mussel.. mcm kes i, seafood semua jual dah siap rebus.. so jgn masak lama².. masuk ja seafood... then masuk spageti yg dah siap rebus.. kacau.. add salt n pepper n lemon jus... bila semua dah nmpk cun... hidang.. tabur daun parsley... nak tabur cheese pon buleh...  Nota kaki : encik suami tak

Agar-agar santan gula merah

Image
Assalamualaikum and Hallo Sumber : azie kitchen Mukadimah : i gabung few recipes dari internet.. sbb kebanyakkannya guna agar² serbuk.. so i try error ja.. Lepas dah siap br jumpa resepi dari kak azie.. i jumpa kat internet 10g agar² serbuk sama dengan 28g agar² tali tp i guna agar² tali 42g.. so i bahagi 2 ja... Bahan² : 10 gram serbuk agar-agar @ 28g agar² tali 500ml air 250 ml santan pekat (campur santan + telur+ garam and pukul sikit) 1 biji telur Secubit garam Air gula: 500ml air 200g gula melaka - kecik² kan 1/4 cawan gula pasir 2 helai daun pandan - koyak² skit n disimpul Cara² : Masak semua bahan utk air gula... Always kacau..  Bila dah mendidih.. angkat dan tapis.. (make sure sukatan 500ml atau lebih.. kalau kurang dari 500ml.. tambah air) Dalam periuk lain, masak air dengan serbuk agar agar / agar² tali smp mendidih.. campur air gula melaka tadi dan kacau smp mendidih. Kecilkan api dan masukkan santan+telur+ garam td... Kacau.. kacau.. kac