Posts

Showing posts from November, 2014

Best Ever Roast Chicken Recipe

Image
Assalamualaikum and Hallo Sumber : http://cookingpinterestrecipes.com/ Mukadimah : namanya mmg begitu.. bukan i yg kata best.. tp best la jugak sbb senang, dapur pon tak berkecah... lately, i mmg masak sempoi² ja... (blame on surat laki mah!) bila masak dlm oven... automatik.. dapur senang nak kemas and tukang masak tak berbau... (again... blame on surat laki mah) nak masak pon main campak² ja then masuk dlm oven.. setel. Bahan² : 8 ketul ayam.. tak kisah part mana... 2 sb kicap* 1 sb brown sugar* 2 sb rice vinegar* 3 sb olive oil* 2 bawang besar - potong 12 2 bawang putih - ketuk tp jgn buang kulit 3 kentang - potong 4 1 carrot - potong rojak / oblique brokolli and cauliflower 2 cili hijau/ merah - potong 4 memanjang Salt and Pepper Cara² : Panaskan oven 180-200°c campur ayam + semua * - gaul n letak sebelah prepare semua sayur² campur ayam n sayur - gaul² n tuang dlm bekas yg blh masuk oven/microwave.. sayur letak bawah... ayam letak atas.. bhgn y

missLR is 5! - birthday at tiggolino

Image
Assalamualaikum and Hallo ini second part of birthday missLR... tiap2 tahun i buat kat rumah n jemput kawan² kami kat sini... last² org yg patut dicelebrate dok kena marah sbb mama n papa nak sembang n dia dok nak tanya macam².. huh. bad parents -.- so.tahun ni, i mmg dah plan awal² nak buat birthday dia kat satu indoor playground kat kampung kami.. and plg penting, tetamu adalah among kawan² missLR (and parents depa kawan kami jgk..hehhehe...) :D tahun ni takdak tema color apa² sbb acara bebas... yg penting anak² berpakaian selesa nak melompat, lari, tergolek bagai... i buat death by a chocolate cake (tp di'cupcake'kan) deco tu kerja missLR... biarla selebet pon asalkan sedap.. lain dari tu, i buat bihun goreng... ayam bbq (yg digoreng).. nugget.. n popia.. ouh... lg satu, rojak buah.. habis sebalang kuah rojak makbee i tuang... laayaaann... kami buat majlis petang, lepas lunch... salah satu sbb ialah tmpt tu tak bg bawak benda panas n berbau.. just blh baw

missLR is 5!

Image
Assalamualaikum and Hallo masha Allah... cepatnya masa berjalan... tup² missLR dah 5 tahun... tup² blog tak berhapdet sebulan lebih... huhahaha... -.- skg jadual missLR penuh smp ke petang.. nnt² la i cerita.. kalini nak cerita pasai birthday dia 24hb oct lepas... missLR dah cakap siap² dia nak buat 2x birthday... 2 cakes.. on her birthday, kami celebrate kat kindergarten.. encik suami pon ambek cuti so encik suami n i join kelas missLR celebrate birthday dia... :) cake missLR... dia wish rainbow cake.. tp a day before birthday dia, dia nak cake butterfly pulak.. end up, buat rainbow cake jgk... huhuu... i dah pernah buat masa 3rd birthday dia... kalini try resepi lain pulak... sama ja maneh melecaih! deco by missLR sendiri... biar la comot pon.. asalkan birthday girl happy.. tahun lepas i buat cupcake.. rasa mcm tak cukup.. kesian pulak.. kalini i buat cake.. rasa mcm besar.. tp bila smp kindergarten dia, rasa mcm tak cukup jgk sbb kelas dia ada 25 org.. cekgu 2 or