Red chicken curry with bamboo shoots
Salam and Hallo
Sumber :
buku best-ever book of thai cooking
Mukadimah :
i loovee thai food...
tahun lepas, i jumpa buku sale kat TKmax... €5.99... terus angkut...
dah blk rumah br perasan buku tu rupanya buku english... i likkee... :)
bawah ni rupa sebenar resepi ni dlm buku...
awai bulan haritu ada kawan kami dtg dari mesia... dia bwk byk benda yg i tak pernah terfikir nak bawak... Alhamdullillah...rezeki... :)
salah satunya... rebung! fresh dari sarawak... so i try resepi ni....
Bahan² :
Nota kaki :
i suka sebab dia pedas n masam²... lebih kurang rasa mcm kalio...
tenung²kan dan selamat memasak...
Sumber :
buku best-ever book of thai cooking
Mukadimah :
i loovee thai food...
tahun lepas, i jumpa buku sale kat TKmax... €5.99... terus angkut...
dah blk rumah br perasan buku tu rupanya buku english... i likkee... :)
bawah ni rupa sebenar resepi ni dlm buku...
awai bulan haritu ada kawan kami dtg dari mesia... dia bwk byk benda yg i tak pernah terfikir nak bawak... Alhamdullillah...rezeki... :)
salah satunya... rebung! fresh dari sarawak... so i try resepi ni....
Bahan² :
- 1 L / 4 cawan santan
- 500g breast - diced
- 2sb sos ikan
- 1sb gula
- 225g rebung
- 5 daun limau purut
- garam n pepper
- cili merah utk hias
- 1sk bijik ketumbar
- 1sk jintan putih (cumin)
- 12 cili
- 4 bwg kecik
- 2 bwg putih
- 1sb lengkuas
- 2 serai
- 3 daun limau purut
- 4 akar ketumbar
- 1 sb biji lada hitam
- 1 sk kunyit
- 1 sk belacan
- 1sk garam
- 2sb minyak
- sangai (goreng tanpa minyak) bijik ketumbar n cumin (1-2minit)
- blend semua bahan utk curry paste - masukkan minyak skit² n blend
- dlm periuk, masukkan setgh santan.. masak smp mendidih dan pecah minyak
- masukkan 2sb curry paste - kacau dan masak 2-3minit
- masukkan ayam + sos ikan + gula.. kacau ( api slow )
- biar smp ayam masak... sentiasa kacau so that paste tak melekat kat periuk..
- masukkan baki santan + rebung + daun limau purut - smp mendidih
- akhir sekali.. + garam + pepper (jika perlu)
- hias dengan cili... (i masukkan cili skali ngan rebung..)
Nota kaki :
i suka sebab dia pedas n masam²... lebih kurang rasa mcm kalio...
tenung²kan dan selamat memasak...
Comments