Sotong rempah kurma
Salam and Hallo
Sumber :
encik mat gebu (DTS)
Mukadimah :
ni lauk smlm... i edit ikut kesesuaian n bahan yg ada...
simple but nice...
Bahan² :
bahan blend
Cara² :
bila dah masukkan sotong, jgn masak lama sgt sbb nnt sotong hilang jus n liat...
agak² tepi2 sotong tu dah meleding sket, angkat...
tenung²kan dan selamat memasak...
Sumber :
encik mat gebu (DTS)
Mukadimah :
ni lauk smlm... i edit ikut kesesuaian n bahan yg ada...
simple but nice...
Bahan² :
- sotong - i guna 2 ekor yg berat 1kg...
- 1 bawang besar - ptg nipis
- 2 bawang putih - ptg nipis
- 1" halia - ptg nipis
- 1 cili merah - ptg nipis
- 1 capsicum hijau - ptg pjg
- 1 sb jus limau
- Garam dan gula
bahan blend
- 1 sb rempah kurma + air sket
- 1 sk serbuk kunyit
- 1/2 sk tepung jagung
- 1/2" halia
- 2 biji cili padi
- 2 bawang putih
Cara² :
- perap sotong ngan bahan blend dlm 30minit...
- tumis bawang putih, halia, cili merah n bawang besar smp ada bau...
- masukkan sotong n bahan perap...tambah garam n gula secukup rasa... masak smp pekat tp jgn terlampau lama..
- last, masukkan capsicum n jus limau.... kacau bg nmpk lawa...
bila dah masukkan sotong, jgn masak lama sgt sbb nnt sotong hilang jus n liat...
agak² tepi2 sotong tu dah meleding sket, angkat...
tenung²kan dan selamat memasak...
Comments