Posts

Showing posts from November, 2011

two nine

Salam and Hallo H A P P Y 2 9 t h B I R T H D A Y to me

birthday missLR

Image
Salam and Hallo yes...yes...i know dah almost sebulan besday missLR.. esok lusa dah nak besday mama liya pulak... tp rasa mcm tak best bila tak buat entry lgsg.. last year, ada buat...? oh.ada.... kat entry liya raihany's fisrt birthday party.. kalau tahun lepas, yg buat semua benda ialah kak neny.. tahun ni, achik take over... bukan saja masak²... kuih²... smp kek besday... smp ke hiasan pon achik yg buat.. i..? i buat bodo saja... hahahhaaaaaammmppeeesss.....ok-tak-lawak. so! plan mula² nak ada theme color bagai... tp last minute semua jd theme colorful... belon yg patutnya ada 3color... jd berkaler² juger... missLR happy... atas ni, gmbr a nite before party... missLR tlg papa gantung belon... bawah ni menu... kiri : nasik lemak, rendang ayam, sambal tumis udang, telur goreng, ikin bilis goreng, kacang goreng, timun... kanan : laksa n sayur² nyer... kiri : kek yg sepatutnya disalut ngan white icing... kanan : kek besday missLR buatan achik n hiasan achik n mak

Irischer Auflauf

Image
Salam and Hallo Sumber : chefkoch.de Mukadimah : tak sure apa beza ngan auflauf lain.. basic kentang.. tengah daging cincang... Bahan² : 2 sb minyak 450g daging cincang 1 bawang besar - potong dadu 1 tin kecil mushroom butang / Champignons 2 batang carrot - shred / sagat 1 bay leaf (i tak letak) 2 sb tepung 1 sb Tomato puree seketul kiub serbuk perasa daging serbuk cili or sos cili (kalau nak pedas) - i tambah 800g kentang - rebus n lenyek 40g butter 1/3 cawan susu segar yg dipanaskan Cara² : utk daging goreng daging cincang, bawang, mushroom,carrot n bay leaf smp daging agak masak (dlm 10minit)... i bancuh tepung, tomato puree n sos cili so that tepung tak berketul... then tuang dlm daging.. masukkan serbuk daging, pepper n garam kalau perlu... masak smp agak pekat... last, buang bay leaf.. utk kentang campur kentang lenyek dengan butter n susu panas.. kacau ngan senduk smp fluffy...  tambah garam n pepper... utk auflauf : panaskan oven 180°c... sapu b

review : baby sleep sacks / sleeping bag

Image
Salam and Hallo kat jermen, diorg panggil 'schlafsack'... ni 1st schlafsack missLR... bidan recommend... dia lahir time sejuk... so kami beli winter schlafsack... yg tak der lengan tu... tebal.. yg ada lengan tu nipis... utk summer... kalau suhu terlampau sejuk... pakai dua2.. summer tu kat dlm..then winter schlafsack tu kat luar... schlafsack summer tu, dia sempat pakai skali ja kot... bila dah missLR panjang sket, n weather pon dah panas sket... i beli yg ni... ekceli nak beli utk kawan i... tp rasa mcm tebal utk pakai kat mesia... ni 3rd schlafsack missLR... ekceli 1st schlafsack utk missLR... tokcik bg hadiah waktu lahir.. tp sgt besar time tu... nipis sket n pjg sket... yg ni dia pakai lama... smp umur setahun lebih pon dok pakai lg... plus, bila masuk rumah baru... rumah ni panas sbb ada rumah lain atas bawah... so bila winter pon still buleh pakai schlafsack summer... ni schlafsack yg i beli utk kawan i kat mesia... nipis... tp cukup utk selimut baby dgn cuac

25 Ways to Wear a Scarf in 4.5 Minutes!

Image
Salam and Hallo i jz love these ideas...♥

Banana butter cake

Image
Salam and Hallo Sumber : encik Mat Gebu Mukadimah : hajat di hati nak abiskan 7bijik pisang dlm fridge.. dah siap adunan semua, timbang pisang... ler...guna sebijik ja...? so i buat 2 adunan.. guna 3 bijik pisang... bawah ni resepi mcm CMG.. Bahan² : 4 telur 100 g gula halus 1/2 sk ovallate 120 g tepung gandum 1/2 sk bp 85 g mentega -cairkan 120 g pisang (lecek/lenyek) 1/4 sk sb Secubit garam Cara² : pukul gula halus, ovallate n semua telur smp kembang dan pekat. masukkan tepung sket2 smp habis...pukul sebati slow2... masukkan pisang lecek+sb+garam... putar lagi.. n last, masukkan mentega dan kacau ngan spatula. isi adunan dlm bekas muffin/loyang... bakar suhu 180°c ...muffin (20-25minit)... kek (35-45minit) Nota kaki : i rasa jgn letak pisang over²...hasilnya muffin akan penyek mcm muffin i.. TAPI, walau tak brapa gorjes... sedap itu TETAP ada... utk kek, i tindan 2.. tgh² letak peanut butter...pergghhhhh... missLR makan 7 dari 12 muffin... tenung²kan

Supermoist eggless choc-cake

Image
Salam and Hallo Sumber : dah lama dok bake kek nih....tak ingat dah mana dapat... tp cari² blk td, sumber paling asal dari dayangjack .. Mukadimah : first time buat sedap... 2nd time buat sedap... 3rd time buat pon sedap... 1st time buat sbb tak dak stok telur.. tp lepas tu buat sbb kek ni mmg sedap.. :) Bahan² : (loyang 6-7 inci) 1 cawan tepung* 1 sk bp* 1/2 sk sb* 1/2 cawan serbuk koko* 2 sb susu tepung 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais) 1 cawan gula perang 1 sk esen vanilla 1/2 sk nescafe secubit garam 1/2 cawan minyak atau mentega cair 1 sudu kecil cuka atau jus lemon Krim coklat 250g cooking chocolate 1sb butter 1sk susu cair Cara² : Panaskan oven 160C. Sapu loyang dengan butter. ayakkan bahan *. pastu masukkan tepung susu, garam dan gula perang. kacau² sket. masukkan semua bahan cecair kecuali cuka. Kacau dengan whisk smp adunan tak berketul. last, masukkan cuka atau jus lemon. kacau. tuangkan adunan dalam loyang. nak buat cupcake pon buleh.

Keepsake - idea² yg bernas!

Image
Salam and Hallo ada ramai jgk yg tanya i tru email, ym n fb mana nak beli clay tapak kaki tuh... kalau senang nak anta brg ke mesia, i dgn senang hati buleh tlg beli... so! i dah tulong kumpul idea² utk uol buat keepsake... :) kebykkan idea dari web² ni.. http://www.marthastewart.com/ , http://www.gifts.com, http://playtimebreak.blogspot.com, www.thecraftycrow.net n tak dilupakan, google. thanks! 1. Book of Firsts buat custom buku utk simpan semua benda 'first' baby.. contohnya rambut dia masa 1st cukur...kuku dia masa 1st potong... tali pusat dia yg gugur lepas few days lahir.. baju 1st dia masa blk dari hospital... n ofkos, gambar² dia masa 1st senyum... 1st bergolek..1st merangkak...1st jalan..n mcm2 1st lg... i mmg simpan skit 1st rambut, 1st kuku, 1st baju missLR... tp letak dlm box saja.. :) 2. Book of Good Wishes failkan semua kad², surat², printed email yg ada kaitan ngan baby... i pulak,tak dak sapa bg kad....so, i print screen semua wishes kat fb... :)