Udang-Kunyit-Nenas
Salam and Hallo...
Sumber :
princessharyati@myresipi
Mukadimah :
i dah edit² mana patut utk missLR buleh makan jugak..
Bahan² :
cara nak bg udang fresh.. jgn defrost udang ngan microwave or rendam ngan air..
kalau udang beku, kuarkan awal².. n biar dia defrost sendiri...
n kalau beli kat sini, udang selalunya dah rebus.. so bila masak.. masak sat saja.. if not, manis dia hilang..
tenung²kan dan selamat memasak...
Sumber :
princessharyati@myresipi
Mukadimah :
i dah edit² mana patut utk missLR buleh makan jugak..
Bahan² :
- udang besar (i beli kat sini yg dah rebus)
- 3 potong nenas dlm tin - potong kecik²
- 2sb cili kering kisar / 2 cili merah chop²
- 2 bawang putih dimayang
- 1 bawang besar dimayang
- 2sb Cili sos
- serbuk kunyit
- daun bawang (i guna schnittlauch)
- lada hitam, gula dan garam
- goreng bawang merah dan putih smp garing pastu masukkan cili kering masak hingga pecah minyak...
- masukan sos, nenas, air nenas sket (ikut nak kuah byk mana..)
- bila dah mendidih.. masukkan udang.. kacau sket..
- last masukkan schnittlauch, lada hitam, gula dan garam. biar kejap.
cara nak bg udang fresh.. jgn defrost udang ngan microwave or rendam ngan air..
kalau udang beku, kuarkan awal².. n biar dia defrost sendiri...
n kalau beli kat sini, udang selalunya dah rebus.. so bila masak.. masak sat saja.. if not, manis dia hilang..
tenung²kan dan selamat memasak...
Comments
(mama masak 16 ekor.. tolak mama makan 3 ekor.. papa makan kepala udang saja...hat len semua iyah munyer dudang...)
mummy : sila.. agak manis² udang ngan nenas.. i rasa mcm sedap.. masak pon sempoi ja.. :)