Roti inti daging tumbuk

Salam and Hallo


Sumber :
yani@myresipi.com

Mukadimah :
actually ni resipi hotdog bread... dah diubah suai jd bulat n ada isi..
bahan yg sama tp cara lain sket.. 


Bahan² :
  • 160ml air
  • 250g tepung roti
  • 14g(1 1/2 sudu besar) gula
  • 4g(1 sudu kecil) garam
  • 8g(1 sudu besar) lemak sayur (shortening)
  • 2.4g(3/4 sudu kecil) dry yeast
  • 16g(3 sudu besar) susu tepung

Cara² :
  1. i letak yis dlm air suam ngan gula skit n biar smp berbuih..
  2. then, campur semua bahan kecuali air..
  3. buat lubang kat tengah then tuang air.. gaul².. 
  4. uli smp doh jd cun, tak lekat kat tangan... biar dlm setengah jam.
  5. tumbuk² doh sket...n bahagi 8..buat bentuk bulat. biar lg 15 minit...
  6. letak inti.. make sure bhgn atas roti lg tebal..
  7. biarkan naik dua kali ganda.. (i biar dlm sejam lebih...)
  8. bakar 180C (10-20 minit) -ikut nak perang tahap mana...
** kalau guna BM, masuk semua benda ikut turutan bahan yg i type.. n start at step number 5.

Nota kaki :
BM rosak.. maka jom kita excercise tangan... huahhaa..

tenung²kan dan selamat memasak...

Comments

x-o-x-o said…
daging tumbuk tu cmna..kena wrestling dlu ka?
:cahya schatz: said…
ammi : ha ah..kena...tp bukan ngan daging.. kena wrestling ngan iyah dulu... huahahaha...
Mick's Mama said…
Thanks for sharing! Akanku cuba! :D
:cahya schatz: said…
azura : sila... tp kalau u buat ngan breadmaker lg shortcut...

Popular posts from this blog

saya terima seadanya..

2018

Mee udon sup