Ayam Harum Thai
Salam and Hallo...
Sumber :
Mukadimah :
masakan ala thai..
amek resepi ni tahun 2008.. mmg dah byk kali buat n mcm² versi dok ada... huhuu..
Bahan² :
1/2 ekor ayam (resepi asal guna isi ayam sj)
4 helai daun limau purut
2 biji lada bengala/capsicum (dibelah 4)
Bahan A - hiris nipis (i blend)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan B - campurkan semua bahan jadikan sos
3 sudu besar - sos cili
1 sudu besar - sos tomato
2 sudu besar - pes tomyam
2 sudu besar - kicap cair
2 sudu besar - kicap manis
1 biji air perahan limau nipis
daun sup (dihiris nipis)
Cara² :
i buat kesimpulan, kalau tak mau berkuah/berminyak sgt... goreng dulu ayam tuh.. or guna isi ayam...
tenung²kan dan selamat memasak...
Sumber :
Mukadimah :
masakan ala thai..
amek resepi ni tahun 2008.. mmg dah byk kali buat n mcm² versi dok ada... huhuu..
Bahan² :
1/2 ekor ayam (resepi asal guna isi ayam sj)
4 helai daun limau purut
2 biji lada bengala/capsicum (dibelah 4)
Bahan A - hiris nipis (i blend)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan B - campurkan semua bahan jadikan sos
3 sudu besar - sos cili
1 sudu besar - sos tomato
2 sudu besar - pes tomyam
2 sudu besar - kicap cair
2 sudu besar - kicap manis
1 biji air perahan limau nipis
daun sup (dihiris nipis)
Cara² :
- Tumis Bahan A sampai wangi..
- Masukkan Bahan B n kacau²..(dah wangi kan?)
- Masukkan ayam, serai dan daun limau purut...(lagi wangi kan?)
- Masak dengan api perlahan...last, campak capsicum...
- Agak2 ayam masak(dalam 10 minit mcm tu)...angkat.. boh dlm pinggan..
i buat kesimpulan, kalau tak mau berkuah/berminyak sgt... goreng dulu ayam tuh.. or guna isi ayam...
tenung²kan dan selamat memasak...
Comments