Nasik Dagin ngan ayaq asam
Salam dan Hallo...
Sumber :
kak Hanieliza
Mukadimah :
dah few times dah i buat nasik nih.. agak² ada event spesel... i buat..
agak ada tetamu... i buat... :P
but still... ke'menjadian'nya depends on the mood...hehehhee...
NASIK DAGIN
Bahan² :
kalau i rajin, i tumis dlm periuk lain.. then bila dah nak campur beras, baru tuang semua masuk dlm rice cooker...
tp pada perhatian i, nasik slalu hangit kalau wat cemtu..
maksudnya, tak yah rajin sgt... tumis ja semua dlm periuk rice cooker...
AYAQ ASAM
Bahan² :
3 cili merah
3 cili api
belacan
gula
garam
2 bawang besar - ptg dadu
2 tomato - (1 blend 1ptg dadu)
1 biji limau kasturi-ambik jus
1/4 cawan air asam jawa
Cara² :
buat macam nak buat sambal belacan...
blend kasar - cili merah + cili api + belacan + tomato..
campurkan ngan semua bahan lain..
Nota kaki :
yes.. i mmg slalu blend sambal belacan.
tenung²kan dan selamat memasak...
Sumber :
kak Hanieliza
Mukadimah :
dah few times dah i buat nasik nih.. agak² ada event spesel... i buat..
agak ada tetamu... i buat... :P
but still... ke'menjadian'nya depends on the mood...hehehhee...
NASIK DAGIN
Bahan² :
- 1 kg daging (potong 4" - rebus dgn halia smp lembut)
- 6 cawan beras bathmati
- 7 cawan air rebusan daging
- 1 cawan susu cair
- 3 sb minyak sapi / butter / minyak
- 500 gm tomato (cincang) / sos tomato / tomato puree
- 3 sb rempah kurma (bancuh dgn air)
- 2 sb kismis
- 5 helai daun pandan (koyak² sket n simpul)
- garam n gula
- 2" kulit kayu manis
- 2 bunga lawang
- 5 bunga cengkih
- 3 buah pelaga
- 2 bawang besar - ptg nipis
- 3 bawang putih - ptg nipis
- 1" halia - ptg nipis
- Panaskan minyak dlm rice cooker (letak atas dapur)
- Tumiskan bahan tumis
- + rempah...biar smp wangi
- + air rebusan daging + tomato sup + susu cair + daging - smp mendidih
- + daun pandan + garam + gula + beras + kismis
- pasang Rice Cooker dan biarkan nasi masak mcm biasa.
kalau i rajin, i tumis dlm periuk lain.. then bila dah nak campur beras, baru tuang semua masuk dlm rice cooker...
tp pada perhatian i, nasik slalu hangit kalau wat cemtu..
maksudnya, tak yah rajin sgt... tumis ja semua dlm periuk rice cooker...
AYAQ ASAM
Bahan² :
3 cili merah
3 cili api
belacan
gula
garam
2 bawang besar - ptg dadu
2 tomato - (1 blend 1ptg dadu)
1 biji limau kasturi-ambik jus
1/4 cawan air asam jawa
Cara² :
buat macam nak buat sambal belacan...
blend kasar - cili merah + cili api + belacan + tomato..
campurkan ngan semua bahan lain..
Nota kaki :
yes.. i mmg slalu blend sambal belacan.
tenung²kan dan selamat memasak...
Comments
brapa pinggan hang nak...?
slalu2 la dtg lawat missLR..hehehe...
kamalia : mesti cuba sbb agak konpem akan berjaya...hehehhee...
resepi ni senang ja...
kak bahijah : dah siap ka nasik daging...? bau tak smp sini pon...
tp pasaipa makan nasik daging time breakfast...?
tuh nasik dagang...bukan nasik daging...hehehee..