karipap
Salam dan Hallo...
Sumber :
kak ina
Mukadimah :
blaja dari kak ina..tp pernah buat.. slalu tolong kak neny kelim saja..
time kat UK, 1st buat.. agak penyek2 tp ok la utk first timer...
*utk uli i guna mixer canggih kak hanim..
Bahan² :
kulit
1kg tepung
250g butter - cairkan
2 sk garam
1 1/2 cawan air sejuk (lebih kurang)
inti
lebih kurang 2kg kentang (i guna 1.5kg..tu pon lebih byk..)
300g daging / ayam (potong kecik or guna daging/ayam cincang)
3 sb rempah kari
1 sb serbuk kurma
1 bawang besar (ptg dadu)
2 bawang putih (cincang)
2 sb sos tiram
daun bawang (takat nmpk lawa)
Cara² :
kulit
Nota kaki :
tenung²kan dan selamat memasak...
ni rupernyer sebelum masak.. br sudah kelim.. |
Sumber :
kak ina
Mukadimah :
blaja dari kak ina..tp pernah buat.. slalu tolong kak neny kelim saja..
time kat UK, 1st buat.. agak penyek2 tp ok la utk first timer...
*utk uli i guna mixer canggih kak hanim..
Bahan² :
kulit
1kg tepung
250g butter - cairkan
2 sk garam
1 1/2 cawan air sejuk (lebih kurang)
inti
lebih kurang 2kg kentang (i guna 1.5kg..tu pon lebih byk..)
300g daging / ayam (potong kecik or guna daging/ayam cincang)
3 sb rempah kari
1 sb serbuk kurma
1 bawang besar (ptg dadu)
2 bawang putih (cincang)
2 sb sos tiram
daun bawang (takat nmpk lawa)
Cara² :
kulit
- Campur tepung + butter cair + garam . gaul.
- Tambah air sejuk sket² sambil gaul adunan tepung.
- Gaul smp tepung tidak lg melekat di tangan/mixer dan bekas.
- Uli² sket then buat satu doh besar.
- Tutup doh dgn pembalut plastik dan simpan dlm fridge 1-2 jam..
- Kentang dipotong dadu then rebus garam smp separuh masak. tos.
- Panaskan minyak pastu tumis bawang putih + bawang merah.
- Bancuh rempah kari n kurma ngan air sket...then masukkan dlm periuk...
- + daging/ayam/ daging cincang. kacau smp nmpk lawa..
- + sos tiram..then + kentang...
- Bila kentang dah lembut...+ daun bawang...tutup api...
- rasa.. kalau sedap... jom kelim pulak...
- Keluarkan doh dr peti sejuk. buat bulat² agak² size acuan..
- Gelek bulat kecik agak² sesuai utk kulit karipap...jgn tebal or nipis sgt..
- letak kat acu then isi inti...inti pon letak 'jz nice' saja...
- kepit acuan... then...kalau rajin...kelim lg skali so that nmpk lawa n konpem tak terbukak bila goreng..
- utk nak goreng...guna minyak yg tak brapa panas.. kalau panas sgt.. kulit karipap jd kembung² mcm makcik yg jual 2bijik sengget tuh...
- kalau nak simpan frozen...goreng separuh...or buleh masuk dlm oven... masak kejap smp karipap jd pucat...
keburukan precook ngan oven... dia jd penyek sebelah.. kalau deepfry.. dia jd bulat elok.. |
Nota kaki :
tenung²kan dan selamat memasak...
Comments
apa kata pi blajaq kat cikgu kat leeds tuh...dia kelim lawa(dia kata la...)