2018

Assalamualaikum and Hallo

Subhanallah... banyak gila benda nak gossip tapi masa tak cukup 24H..

dah masuk 2018 dah!
gossip pertama skali, we'ol pindah rumah...
unplanned! tapi mashaAllah, Allah permudahkan semua dan segala² hal dari mula sampai skg..

akhir 2017, i perasan ada jiran dlm block apartment kami dok kemas² barang... jiran tu org local yg memang dah duduk rumah tu before kami pindah masuk sini lg.. dia ada 3 anak.. yg duduk dengan dia ada 2 org... depa ni antara jiran yg slalu bertegur sapa ngan kami.. so, bila i nmpk hari² dia dok buang barang... transfer barang bagai... i tegur la anak dia... i tought, anak dia yg nak pindah sbb slalunya anak org jermen ni umur 16-17 mmg dah duduk asing ngan parents..
pastu mak dia kata, depa semua nak pindah and mak dia tanya, kami tak nak rumah tu ka sbb ada 3 bilik tidur....
honestly, kami mmg tak terpikir langsung nak pindah dari apartment skg... and bagi i, kalau pindah means balik malaya ja la...
and ada 1 hari, masa encik suami blk kerja terbersembang ngan pakcik makcik jiran kami tu.. depa suggest soh pi kat company owner building ni and tanya availbility rumah tu... rupanya depa dah duduk situ 35 tahun! sebaya kami weeyyy....

pada i, yang menarik pasai apartment tu ada 2 ja.
1. tingkat satu... skg kami duduk tingkat 3 setgh.. mmg kurus la i dok exercise naik turun tangga setiap hari... paling² sehari 4x... tu tak masuk kira kalau ambik missLR dari sekolah.. kena dukung mrLR , angkut barang lagi.. kepit beg lagi... kadang² galas beg sekolah missLR lagi... buleh bayang?
2. sebab ada 1 extra bilik.. sesuai la utk mrLR... nanti umur dia 3, dia akan tidur bilik sendiri... plus skg pon, he needs his own room utk sepahkan mainan... kesian kakak nak baca buku or basteln tp dok kena tepis² tangan adik... huuuhuhuu..

selain 2points di atas, tak dak kelebihan lain apartment bawah tu ngan apartment atas kayangan nih.... size semua sama just plus 10m² utk another one room.. kiranya barang² bawak turun and susun sebijik sejebon ngan rumah atas sbb semua size and cutting rumah sama... :)

oooo yang tak sama harga sewa saja la... huhuhuuu....
tp encik suami kata still ok harga sewa tu pon...

so, lepas bincang gaduh bincang gaduh bincang gaduh bincang bincang bincang bincang... kami pon pi la company rumah tu... (kami sewa.. bukan beli... )
Subhanallah.... pegawai yang jaga rumah² sewa kawasan ni terus ja letak nama kami sebab dia kata rumah tu depa belum iklankan lagi sbb nak repair the whole house... plus, kami tak pernah ada masalah bayar sewa or ada masalah dgn jiran² or buat masalah kat area sini...dia kata kami ni kira untung sgt sbb selalunya rumah yg 3 bilik tidur, waiting list panjang and mmg susah jumpa yg kosong...
Alhamdullillah... Alhamdullillah...
pastu Allah mudahkan lagi urusan bila pegawai tu tolong setelkan bab terminate contract rumah kayangan... sebab short notice (read: tetiba nak pindah..patutnya 3bulan sebelum)
start tu, ada la 5,6 family mai tgk rumah kayangan....
bila dah company tu decide nak ambik sapa... sekali lagi urusan pindah kami di permudahkan.... tenant tu tak dak benda rumah lg... so the whole dapur, dia beli saja dari kami... so kami tak yah susah² nak bukak and pikir mcmn nak sumbat masuk kat apartment baru sbb kedudukan dapur tu sama size tapi posisi dia terbalik...
Alhamdullillah.... tetiba iols dapat opis baru....
barang² lain, semua kami bawak turun saja... menurut encik suami... nak buang sampah lebih jauh dari bawak turun rumah bawah... so selagi benda tu tak lunyai, bawak turun dan guna saja... :))
bilik missLR beli baru sebab nak tambah meja study...
bilik mrLR (buat masa skg jadi bilik kerja and bilik tamu) guna semua perabot bilik missLR dulu..
bilik kami, semua letak blk susunan yg sama... hehheee
living room, kami beli sofa bed yg kecik skit sbb sofa dulu gabak sgt... sofa tu pon dah jual baru ni.. and also new BIG kabinet tv..
ooo and also meja makan baru yg kecik tapi extendable utk menjamu bakal tetamu² kami nnt... insyaAllah..

minggu lepas ,dah setelkan cuci, cat and repair rumah atas..
rumah tu lebih berkilat dari waktu duduk... punya la encik suami mencuci dan mengemas... doakanlah dia istiqomah macam tu kat rumah baru pulak...
ramai kawan² menolong... Alhamdullillah..
last Monday, dah serah kunci kat hausmeister dan dah dpt kat tenant baru dah..

sekarang time nak setup apartment idaman... :)


menjawab beberapa spekulasi yg sering dipersoalkan..
1. pindah mana?
kami pindah dalam block yang sama tapi ke tingkat bawah... but still namanya 'pindah'.. pindah kalini mmg unplanned sesangat. tp insyaAllah terbaik utk family kecik kami.

2. kenapa pindah?
sebab apartment baru 1st floor and ada 1 extra bilik..

3. beli rumah?
tak. kalau ikutkan berbaloi, memang lagi berbaloi beli rumah dari sewa rumah kat sini.. tp kesian pulak netizen risau kami tak blk² malaya.. huhuu..

4. balik malaya?
tak.. belum rezeki balik malaysia...

5. lama lagi duduk DE?
the only reason kenapa kami nak blk malaysia is because of our parents.. of course kami berusaha nak blk sebab our parents are still there , tapi Allah knows better.. doakanlah baik²..

6. bila blh mai visit?
start may, insyaAllah rumah ready... dapur siap middle April... so apalah ertinya sebuah rumah tanpa dapur, kan? huhuu


Comments

et said…
Assalamualaikum liza..
Rindu nak baca ngomelan u..
Dlm instag cerita sket2 je..fb i dah lama tak bukak...hehe..blog je selalu skodeng2..bila ada otai2 peberet yg selalu i follow update blog..teruja plak..hahaha..
Moga dipermudahkan smua urusan dan sihat2 selalu...
MisDiarios said…
hahaha comel je... anyway may ALLAH eases you <3

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO