berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, June 30, 2016

U3 mrLR and termin frauenartz

Assalamualaikum and Hallo

cepatnya masa begerak...
i still antara blur² ngan tak pecaya i dah ada anak 2...
mashaAllah.. tu la.. Allah dah plan terbaik dah kan.. waktu i nak sesangat anak dulu, rasa down bila buat pregnancy test asyik negative ja... and bila dah FULLY redha.. Allah bagi seketoi 'anak singa' comey.. :)
ni mrLR punya kinderpass.. tiap kali check up kena la bawak buku ni and also dia punya buku vaksin...
masa missLR dulu... ada hebamme (bidan).. so blh check berat almost every 2-3 days..
mrLR tak dak hebamme sbb hebamme sakit on the day mrLR lahir and MC sebulan... huhuu.. so otomatik, encik suami n i la jadi hebamme... huahhaha...

23hb haritu termin U3 mrLR.
cer teka.. berapa berat mr LR..?
masa lahir is 2705g...
berat mrLR dah 4504g!
pecaya ka dak... pecaya ka dak...sila percaya..!
patutla lenguh tangan i mendukung... huhuu.. i tak sangka dia naik byk sgt..
kalau baca balik entry U3 kakak, doktor kata dlm sebulan baby patut naik berat 500g...
si mrLR naik smp 1.8kg!!
syabbas betta syaabbbasss!!

check up kalini 1st time kat klinik kanak²..
antara benda yg dia check is penglihatan, pendengaran, physical movement and few other things... mrLR bukak mata bulat.. tp tak nangis.. smp la doktor scan tulang pinggul br mrLR merengek..

benda yg doktor dah check
mata - ok..bukak besar and tgk merata
telinga - ok.. bersih
tangan - random bergerak.. bila pegang tangan and tarik.. dia genggam kuat and control leher utk angkat badan
kaki - doktor letak tangan bawah ketiak.. mrLR otomatik langkah mcm berjalan
perut - ok. tak dak angin. berak pon ok..
jantung - ada bunyi. kes sama mcm missLR. dah refer ke kardiologie
dada - nipple keras skit tp tu sbb hormon i.. jd mcm tu sbb mrLR fully BF setakat ni..

benda yg doktor akan check lagi utk next termin is
mata - patutnya dia ikut cahaya lampu and tgk lama tp mrLR tgk sat saja.. pastu cari mama.. :P
kepala - leper sebelah sbb dia suka mengiring kiri.. rambut lebat tp 'makan bantal'.. obvious sgt.. huhuu...
kaki - kangkangan dia tak sama besar kiri and kanan
pusat - tak tenggelam
bontot - ada tanda² hitam mcm lebam

tp semua benda tu just saja nak check futher ja la.. tak dak yg bahaya or pelik or sakit pon...
rilek.. :)
mcm kakak jgk... senang jaga... Alhamdullillah..
petang.. mrLR teman mama pegi check up mama pulak... :)
nurse² kat situ dok geram tgk rambut dia byk and hitam.. dah la bolat!

Alhamdullillah... check up i pon semua ok... rahim pon dah kecut... jahitan pon dah kering.. semua dah kembali normal (melainkan perot yg menggeleber)
ouh. berat i 53kg skg... i terkejut. nurse kagum.
berat masa 1st check up bila tau kata pregnant is 55kg.. huhahahhaa...
doktor tanya 'was passiert mit dir frau che hassan.. du bist dunn'
(apa dah jd ngan awak... awak kurus)
i jawab, baby sedut semua vitamin i... huahhahahhaa


next termin, mrLR kena ambek vaksin.. cucuk drumstick.

Monday, June 27, 2016

konsert 1st missLR

Assalamualaikum and Hallo

Aktiviti missLR skg makin penuh.. so far dia happy and active.. semua benda tu dia yg nak buat dan bukan paksaan sama skali... :)

so.
hari ahad 2 minggu lepas, sekolah muzik missLR buat konsert sempena 20 tahun.. actually tiap² tahun pon dia buat konsert nih.. cikgu missLR nak missLR perform tahun lepas tp sbb dia muda sgt.. so, postpone tahun ni..
sebenarnya sekolah muzik ni ambek student mula dari 7 tahun.. missLR kira speciall case sbb start umur 5, dia dah belajar piano dengan kawan indonesia kami.. but just for few months sbb member tu pregnant and rumah dia actually agak jauh dari rumah kami...
early last year, i daftar missLR masuk kelas piano kat sekolah muzik raunheim.. dekat ngan rumah.. mula² cikgu tu mcm tak mau accept, tp lepas try 2x.. dia suka missLR and nak give a try ambek student muda..

apa yg uol perasan kat list nama performer tu?
nmpk tak nama mama ngan papa yg wujud kat situ...? huhuuu...
mmg kerap depa konpius nama i ngan nama missLR.. but its ok...
'sebab kita besfwen kan ma..?'
opening... pengetua sekolah bg speech sempena sekolah 20tahun..
ini hall rathaus sebenarnya... kalau ada acara apa² skg, depa buat kat sini or foyer rathaus..
excited!
1st month i berpantang, encik suami yg bawak missLR ke semua kelas² dia..
encik suami tak perasan yg cikgu missLR ada bagitau pasai konsert tu.. tp i perasan kat rumah, missLR asyik² main 2 lagu yg sama... dia kata cikgu dia suruh ingat note lagu tu...
a week before concert, i bawak missLR pi kelas piano dia and cikgu dia tanya i buleh join tak concert tu sbb i ada baby...
time tu baru i tau missLR akan perform... :)
missLR main 2 lagu..
i ambek video smbl dukung mrLR.. sbb tu senget and jauh...
apa² pon... missLR hat sehr gut gemacht!
cikgu missLR kata missLR nervous... selalunya missLR main piano siap goyang² badan... tp kalini dia main dgn badan statik... muka pon serious saja... it was a good experience for missLR.. 
again. dia dah buat yg terbaik... mama bangga ngan anak mama :)

bukti.. adik mencemar duli (pantang) sbb nak tgk kakak perform...
punya la bising dlm hall tu.. dengan bunyi piano.. gitar.. drum... org tepuk tangan bagai... mrLR buleh slumber tido... dia ada la terkejut² skit.. but then, sambung tido blk... :)
gmbr kecik kanan tu... kawan² missLR.. atas, is sora.. kawan kindergarten missLR.. and bwh, is zubia., anak kawan baik i kat sini...
ini player violin ngan cello...
masa org main guitar n drums.. i kat blkg dewan... so tak ambek gmbr sbb i ambek gmbr pon ngan phone saja...
tgk la missLR n the gang kat row depan tu...
mentang² la dia 2nd performer... lepas tu, slumber blh terus melepak atas lantai betul² depan stage tu...
kawan baik missLR, missMM pon datang ngan mak dia tgk missLR perform... happy la sesgt si missLR..
tokchik pon mai tgk concert dah alang² boring dok sorang kat rumah... :)
besfwen..
missMM tunggu dari mula smp habis concert... :)
kalau tgk video and animated pic kat atas, bila missLR abis perform.. dia tunduk, tunjuk and nak pegi ke side kanan dia... sbbnya, missMM ada situ...
cess.. bukannya nak pikir dtg kat mama papa dulu... sabo ja la...

habis concert, kami sembang² sat ngan org² kat situ.. pastu balik sbb dah start hujan rintik²...

balik ja concert... missLR sambung layan adik... ♥♥♥♥♥♥


Wednesday, June 22, 2016

Akhirnya...

Assalamualaikum and Hallo

status 13jun berbunyik
'Rindunya nak blogging.. Last hapdet august 2015.. Beriya ngaku 'i tak pregnant'.. Pengalaman pregnant n lahirkan layth lg byk nak cerita sebenarnya.. Br kumpul2 semangat nak hapdet blog.. Bukak laptop.. Bersila.. Senyum2 atur ayat.. Tup2 br teringat, internet kat rumah takleh guna... Huhuu..'

status disambut ngan 62likes, beberapa komen, beberapa wassap, beberapa pm dan 2 email..
gitewww...
lepas seminggu kumpul semangat.. baru harini ada masa..

dengarlah wahai dunia... i dah ada anak 2!
penantian satu penyiksaan.. namun bersyukur itu lebih indah..
lepas 6 tahun tunggu, akhirnya Allah bagi rezeki tak terduga..

i still ingat waktu tu...
i moody sangat.. every single thing yg encik suami buat.. i melenting.. even i sedar yg i tersangat sensitif and moody, i tak leh nak control...
ntah mcmn lepas few weeks moody², terasa nak buat pregnancy test..
tanpa harapan apa².. buat test, and the test is positif!
i tak tau nak react mcmn sebenarnya... terketar² bawak pregnancy test tunjuk kat encik suami... pastu nangis puas²... ( gaya macam dapat anak first, kan? huhuuu)

gambar masa raya haji... september 2015.

missLR pon excited and keep asking bila adik nak kuar... :)
she is such a sweetheart.. dari mula i pregnant smp skg...
on 9 may 2016 lahirlah Layth Raheel...

pengalaman pregnant n bersalin sangat beza ngan pengalaman pregnant n bersalin missLR... nnt i cerita... (kumpul semangat lg..)