throwback 2 - museum dinosour

Assalamualaikum and Hallo

awal bulan january, kawan baik i ajak family kami pi jalan² frankfurt and also visit museum senckenberg..
i was like... heh? museum...?
bila dah surf br tau itu museum dinosour... :)
menarik...! tertarik..! cumanya semua dlm jermen... even tour pon explain dlm jermen... so kami jalan sendiri ja...
museum tu tak besar tp ada mcm² and byk sections..

1st section bahagian gegajah and dedinosour besor...
kalau nak ikut apa depa tulis... tulang² and rangka² kat situ.. ada yg ori...
tgk la size gigi tu pon dah nak sama besaq tapak kaki i... yg missLR pegang tu lower jaw mammoth..
rangka full mammoth tu berganda² besar size encik suami...huhuu
 bawah ni family tree atok mammoth sampai la ke cucu cicit piut gajah...
kerut² dahi i membaca info... tp haraaaammm tak paham apa... huhuu...
credit photo : museum website
the other side of gegajah... semua tulang² dinosour... missLR boring part ni... dia tgk sekali lalu ja... then terus proceed tmpt lain...
btw, kat website blh baca info dlm english..
sementara i nak memahamkan info² yg depa tulih (pulun gak kan sbb nak kena bersedia ngan soalan² missLR).. 
missLR layan diri sendiri main puzzle dinosour...
tgk laaaa.... punya besar kore² dulu.... penyu pon besau!
nasib i pon besar.. tak la nmpk antara dua darjat sgt.. (alasan!)
next section.. tulang² and fossil² ikan and benda dlm laut...
missLR kata, 'tu tulang bukan yg betul².. sbb kalau besar, mesti whale saja... whale shape mcm lain...'

dan² mama bertukar jadik cikgu sejarah.... 
next section.. bumi and planet...
kat sini ada satu bilik tempat dia tunjuk peredaran bumi.. bulan.. matahari..planet²... pastu ada volcano... siap tunjuk mcmn volcano meletup... kuar asap and lava..
kat situ, missLR lama...

pastu kami masuk bhgn anatomie... missLR masuk2 ja dia kata geli...
huh... mcmn la nak jadi doktor nih....
tapi sebenarnya i pon geli... huhuuu...
semua benda/organ depa awet kat situ... benda ori pulak tuhhhh....
kiri - hati... kanan - mata
tepi² tu ada almari simpan jantung... ada perut...ada otak... and also ada janin² binatang...
pilih nak tenung hat mana... huhuuu...

tingkat 2.
Evolution of animal and evolution of plant

kat tingkat ni kami lama sbb best.. (at least for me and missLR)
gmbr ngan bear tu.. missLR nak sangat buat cemtu sbb dia kata dia merida ( movie brave)... kiranya dia tak takut aaa ngan bear... hihii...
and lepas tu, dia nak ambek gmbr ngan semua binatang yg besar² sbb dia merida...


ini section lain.. pasai tumbuh²an...
i cerita kat missLR mcmn pokok tumbuh... dan dia semangat nak tanam pokok..
tp dia mengidamkan harini tanam... esok terus tumbuh pokok besar... huhuuu..

complicated betoi nak cerita kat budak² extra bijak nih... ada ja soalan² yg mama kena critical thinking dulu before jawab..
ini bahagian ala² lab utk tumbuh²an...
syok la si missLR ngan Lukas explore benda² kat sini...
pastu depa pulak ajar mama² depa... :)
ini section tgh²... apa benda ntah dia cerita kat sini... yg missLR dok pegang tu... kotak kaca, dlm dia ada tulang anaconda...
pastu belah kiri skali ada bunga raflesia.. i cerita kat missLR, bunga tu ada kat mesia... dia kata.. eh tak la ma.... itu jauh sgt tuuu...
-.-

tingkat bawah, ada burung²... insects.. and benda² dlm air...
i suka sangat bahagian ni...
semua benda blh nmpk dekat² and tgk details... semua jenis ada.. dari yg sekecik².. smp la sebesaq²nya...
tengoookkkkkk owl pon sgt cantik.....! Subhanallah!
ni pulak spesis burung² yg kecik molek...
again.
i cakap kat missLR... burung ni (enggang) ada kat mesia...
missLR : uissshhhh maa.... jauhnya dia terbang... smp ke jermen!
i : ni bukan bird betul²... depa ambek yg dah mati.. pastu depa awet...
missLR : tp liya tgk ni mcm betul²... tp dia tak gerak laa...

and also dia excited jumpa gagak.... sbb group dia kat kindergarten, group raben (gagak)
lepas jumpa gagak... cecepat dia cari parrot pulak...
kat kindergarten, brg² dia semua gmbr parrot...
penyangkut baju... drawer craft... almari barang... semua gmbr parrot..
tgk² kat situ... punya la byk jenis parrot... excited sgt missLR!
pastu eagle ngan hawk...
mcm² bentuk n size... masha Allah.... kagum sekagum²nya....
itik quack²......
penguin pon mcm² jenis...
last skali kat bhgn burung, si giant bird...
dan² i nmpk comel skit...hihiii...

next is bahagian insects...
ada yg missLR pernah tgk... tp byk lg yg missLR 1st time tgk... :)
spider.... depa buat blk model spider tu... padahal spider kecik setoet ja...
sgt details model tu...
next, section benda² dlm air...
tepi bahagian kure² nih.. ada pondok.. buleh naik atas pondok tu and ada teropong... bila tgk tru teropong² kat situ... kengkonon kita nmpk la pandangan kat kawasan tertentu... ada kat tepi laut... ada kat tasik2.... hutan²...
ni pulak... benda² hidup dlm air...
coral yg sgt cantek²....
binatang dlm air jgk...
jenis² ikan kat dunia...
last skali kat tmpt kuar... ada exhibition gmbr² kuda...
actually ada lg satu exhibition... pasal kaum tibet... tp tak menarik utk missLR... so i kena berkejar² ngan dia pi section yg dia suka...
ini kat luar... ada la 2,3 ekor dinosour dok tunggu tetamu...

bg i museum ni menarik...
gmbr² yg i ambek pon bukan semua bahagian....
kalau nak info lg... blh tgk web ni... http://www.senckenberg.de

Comments

Anonymous said…
best!best!rasanya benda2 macamni tengok saja pon dah best.so kalau tak paham pon buat2 paham aja! :P
:cahya schatz: said…
anonymous : haah... missLR mcm biasa.. gaya paham... agak dia tak paham... dia lari pi tempat lain... hahahhaa...
noramiza ahmad said…
comel la missLr nih...

www.noramizaahmad.blogspot.com

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO