tup tup dah april...... uhuk...uhuk..

Assalamualaikum and Hallo

last entry was on 22 january.... wooot! woot! wooott!!

kalini i cerita summary dulu eh... lain kali (hopefully bukan bulan doblas) i cerita la pepanjang.. insya Allah...

1. snow
end of january, br kampong kami ada snow... 1st day snow,ocik ngan odee bawak missLR kuar dating.. tp lepas tu ochik kata ochik tak nak bawak dah.. semua org excited nak main snow tp missLR berdiri tgk saja.. sebabnya, ochik kata missLR ni teliti sgt.. dia tak suka org berebut² and kotor... huhuu...
esoknya tu, i bawak missLR kuar main snow.. ajak dia bergelumang..
aksi ini dilakukan dengan rela hati.. tanpa paksaan..
so i konpius 4 saat tang mana yg dia pembersih sgt... ni konpem kes mengada nih...

2. museum dino
i wish i blh cerita pasai museum ni secepat mungkin..
agak menarik utk bawak anak²... tapi semua dlm jermen... even tour pon dlm jermen...
museum ni kat frankfurt... dlm tu ada byk gak tulang² dino yg depa tulis kata tulang ori... and also.. ada byk jenis binatang dr sekecik² smp sebesar² yg depa awet..
cool weeeyyy....

3. cousin's visit
akhir bulan january... ada cousin encik suami datang visit kami ngan kawan dia.. dia on-off ja kat rumah kami.. other than that dia pusing² jermen n negara tepi² jermen...
macam biasa la kan... i akan jadi pemandu pelancong yg tak diiktiraf...

selebet tp konfiden tinggi... huhahahhahaa...

4. fasching 2015
a few week before cousin kami dtg, kami decide utk blk malaya sbb MIL tak sehat..
bila cakap ja kat cikgu dia... terus cekgu missLR menjerit....
neeeiinnnnn!!!
mula² dia tak bg travel ngan flight.. masa tu br lepas kes air asia...
pastu i kata, thats the only way utk kami blk malaya...
then dia jerit nneeeeiiinnn! lg sekali... dia kata, jgn naik MAS...
i kata, kami dah beli tiket.. n kami nak ada kat msia as soon as possible...
then dia dok terjerit² tak bg missLR blk ..
terkena pulak tarikh kami nak blk tu time birthday dia n missMM (besfren missLR)

explain punya explain... then dia kata ok la.. tp missLR kena join fasching, a day before kami blk malaya tuh...
so. ini costume missLR tahun 2015...
dia nak jd elsa... tp i kata mesti ramai budak yg jd elsa.. i nak dia jd princess yg special...
mmg betul apa i cakap... i rasa most of budak pmpn semua jd elsa... ada few jd anna..
missLR jd tumpuan sbb dia mmg lain dari yg lain... cekgu² pon rupanya ramai tak kenal cheongsam... huuhuu.. suka la missLR, semua nak ambek gmbr ngan dia... kepala pon keras ja sbb i letak manik² kat dahi tu... huhuuu..

5. termin U9
blk dari tadika.. siap² pegi jumpa pakar budak pulak.. missLR ada termin last U9..
kat jermen, mmg ada check-up² ikut tempoh yg ditetapkan...
utk yg last nih, depa check lebih kurang mcm U8... ada check kecerdasan... check pendengaran.. penglihatan... IQ.. n few other things..
nnt i cerita details..

6. blk malaya
13 feb. kami fly blk malaya... last minute. tp Alhamdullillah... dpt tiket murah...
kami turun klia.. then terus ke shah alam...
bahagi² barang customer segala.. then tido...
lepas maghrib, bila dah segar (sbb jermen dah waktu siang) baru kami drive blk penang...

6.1 : jejak kasih
setelah 2thn setgh, at last i dapat gak jumpa adik laki i... fuuhh...
last jumpa time dia kawen... pastu asyik selisih celah awan ja...dia kat melbourne skg.. anak dia pon nak masuk 2 dah... huhuu...
yg syoqnya si orked (anak dia) mula² sengih ja tgk i pastu.. bila dah belek² skit.. terus dia lari.. muka i ngan my bro mmg almost sama.. tinggai lg, i gegirl.. dia boboy...
tp lama² orked ngan makcik dah buleh geng... :)
ngan kakak missLR lg la geng... buat apa pon mesti nak bersentuh kakak.. ;)

6.2 : sakitnya tuh di sini...
kami blk malaya sbb MIL sakit.. tp punya la jadik cerita... a day after kami smp penang tu... my mom jatuh... n patah tangan... -.-
time kami smp penang kul 4 pg tu, bonda dah cakap, dia nak pi ngaji... so kami pon ok ja sbb masing² jetlag.. dlm kul 10 pg cemtu, bonda blk dr mengaji.. tangan dah terkulai...
bonda ajak pegi urut.. so i bawak... org urut tu kata tak dak apa..
so blk tu.. bonda continue urut² ngan minyak..
tgh hari skit.. i n family blk rumah MIL... adik i msg kata dia bwk bonda pegi klinik sbb tangan bonda bengkak teruk n hitam...
masuk ja bilik doc, doc kata ' ni patah ni maktok...'
terus adik i ambek i then kami pegi hospital.. bila scan... 2 tmpt patah... pergelangan tangan and also jari kelinking...
so simen.

dipendekkan cerita... blk 3weeks haritu... i jaga bonda.. encik suami jaga mak...
mlm i di rumah bonda... siang i bawak missLR ke rumah mak...
nasib baik rumah dekat.. huhuhu....

6.3 : phone kaput
kami duduk berasing sepjg cuti kalini... once in a while, i ajak jgk encik suami keluar bertiga... kesian jgk kat missLR... ada 1 weekend tu, i plan bawak missLR ke karnival SP... lebih kurang mcm sunway lagoon la tempat tu...
missLR suka la.. i ajak family cousin i n kakak i skali... so ramai yg blh main ngan missLR...
before this, i guna phone sony xperia... dah byk kali bawak masuk air.. terbenam dlm snow.. bermandi hujan.. bawak masuk pool... xperia mmg phone yg water proof... tp disebabkan dah byk kali kena/masuk air, dia rilek ja... so i tak terpikir nak tau brapa lama max masa dia blh duduk dlm air...
kami dok la syoq ambek gmbr dlm air.. lepas 2 jam.. dia menghembuskan nafasnya yg terakhir... huhuhuuu...
gelabah gua weeyyyy... hadiah besday tuuuu....
skali mmg jahanam... so, tinggai repair kat msia..
dunia ku rasakan sunyi seketika tanpa bunyi msg dan wassap... hhuahuauhahaua...
so. i guna phone lama..
blk sini, cari phone sementara... i beli tab 4 7"
haaaaa..... besaq muka missLR... br clear cakap!

6.4 : beg 1 vs 13
i bukan gila bag... tp i gilakan seni... ceeeyyyy...
blk haritu, i ada bawak blk few barang customer...
ada sorang customer nih, junior i kat UM dulu...
masa dok deal ngan dia pasai beg... skali tertau dia pon jual handmade bag dari batik... hooomaaaiiiigaadd... i laaaaaiiikkkkk...
so pilih2 punya pilih... kami buat sistem barter... dia dapat satu beg... dengan harga yg sama..i dpt 13 beg!! hahahhahaa....

7. welcoming alia ryana
patutnya a week after kami blk jermen, kawan baik i nak datang ambek parents dia... tup² baby kuar awal... :)
i excited!
kebetulan, weekend tu encik suami dapat kereta dari opel.. opel offer utk semua worker dia, sewa kereta opel.. depa kena letak nama dlm waiting list n tulis kereta apa yg depa nak... sewa kereta tu depa kira harga kereta bahagi 30 hari.. lebih kurang cemtu la sewa dia... so, akan dpt sgt murah.. dlm €10-€30 cemtu ja utk sehari.. depends pada jenis kereta... minyak full n free.. :)
haritu, kami dpt mokka... encik suami nak try SUV... tp ternyata tak semua SUV best... huhuuu...
to wolfsburg we go!
bestnya dpt bau baby fresh...
ni pon akan jd besfwen kakak missLR mcm kakak besfwen ngan abg haziq.. :)

8. rombongan cik kiah
akhir bulan march... kami terima tetamu dr msia...
rombongan cik kiah!
tiga dari depa makcik sedara encik suami...
depa semua havoc n rock!
dlm 10 hari, rombongan cik kiah cover 8 countries keliling europe....
depa return ke rumah kami on 7th april (besday encik suami).. seharian bejalan kat frankfurt pulak...
they really enjoy their eurotrip...
hopefully next time blh bawak parents kami pulak.. :)

9.  tesa rahena and metzingen
awai bulan haritu, ada cuti 4 hari straight...
kami mmg takdak plan utk jalan jauh sbb rombongan cik kiah nak smp..
so on friday.. kami pi visit family abg isa..
seronok dpt jumpa kak marina n family... sembang²... masak makanan melayu... tambah nasik smp 3x !
woohhoooo....

ptg, kami gerak ke stuttgart... rumah sorang lg kawan baik i kat sini...
saja nak fullfill cuti n bawak missLR jumpa kawan² malaya dia... kat area situ ada rumah kawan encik suami.. selalunya tak sempat nak jengah dia...
kalini, set jgk masa utk nak visit dia sbb dia pon br dapat baby... :)
(ouh...takdak gmbr sbb semua gmbr dlm phone encik suami.. skg i dah malas ambek gmbr sbb bila ambek gmbr ngan tab 4, bunyi keceeekkaaaakkkk!!!)

pastu tup tuuuppppp jugak...
tersampai outlet metzingen... ramai yg dok canang outlet ni best sbb besaq gila...
tp i tak suka... kedai besaq2 smp tak tau nak jalan mcmn...
nak cari toilet pon buleh sesat...
nak masuk micheal korrs pon kena beratur... pewww...
masuk prada pon tak feel sgt...
masa i masuk coach, ada citer best... kami mmg tak dak plan nak outlet pon... kebetulan, i bawak beg batik yg beli from my friend...
bila i masuk coach... org tak ramai... so i pusing² sementara tunggu encik suami ambek kereta sbb masa tu hujan... ada satu section tu sale item.. so i tgk² la beg kat situ kot² buleh buat stock ich&du...
belek punya belek... tup² i terperasan semua org kat section tu tgk beg i n cakap canteeekkkkkk...
auuwwww....
terus bedesup idea nak jual batik kat jermen!! huhuhuuu...

10. bisnes and lesen
kesian kat ich&du terabai sekejap... i busy ngan plan B,C and D....
dlm masa yg sama...br daftar utk kelas memandu... doakan i plis...
nebes pulak gue nak blajaq bawak keta kat sini... huhuuu...

Comments

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO