berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, January 15, 2015

missLR dan taugeh

Assalamualaikum and Hallo

ni cerita awal bulan 11 tahun lepas...
bila dah masuk winter... byk benda i kena pikir utk missLR ada aktiviti kat rumah...
salah satunya.. tanam tauge @ togey

inspired by iklan thailand...

lepas tgk iklan ni few times ngan missLR.. i ajak missLR try tanam tauge...
hari 1st... almost every 2 hours.. dia tgk kacang hijau tu dlm air.. i pon letak kat tempat yg dia senang tengok...
lepas seharian... i letak dlm 2 tray...
i follow video nih...

dah siap letak dlm periuk... i letak dlm store...
bila missLR asyik la kuar masuk.. kuar masuk store... i letak periuk yg ada tauge tu dlm oven.. cukup gelap utk tauge tumbuh.. huhuu...
senang... tiap² hari lepas blk sekolah, dia mesti check pokok tauge dia... :)

bila tauge dah cukup besar...  mcmni la jadik dia...

meriah kan...??
walaupon tak cukup gemok... tp ok la... cukup la utk buat masak keow teow n buat viatnamese springroll....
ekor dia mmg melekat kat tisu.. so i potong slow²... tak yah perisi dah...
tp ada skit² yg still ada ekor.. i suruh missLR proseskan...
giteww... siap bersimpung anak dara i buat kerja... :)
dapat la segenggam.. lepas tu.. dia dah malas... hihihiii...

i rasa mak² kat mesia pon buleh try tanam togey nih... aktiviti yg rilek² santai² ngan anak²... blh ajar anak² sabar jgk.. :)

No comments: