berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, January 22, 2015

idea² game sewaktu travel dengan anak...

Assalamualaikum and Hallo

harini i nak share ngan uolz cara nak menghiburkan hati anak² waktu travel...
tak kisah la travel ngan apa skalipon...
since missLR kecik, dia tak byk ragam waktu travel.. bwk blk mesia pon dia ok ja dlm flight... encik suami kata sbb i rajin melayan anak bersembang..
tp rahsia sebenar ialah, i suka baca pasai psikology anak²...
bila missLR dah masuk 3 tahun (dah buleh bercakap).. dah tak leh la kita ja asyik nak bercakap.. so i create game...
mula² i create sendiri game simple²..
bila missLR dah makin besar.. so i google game² yg sewaktu dengannya...

ada parents yg suka bawak extra toys... or buat extra barang utk anak main..
itu super!
in my case.. i suka game yg i tak yah bawak extra barang...
guna apa saja yg ada or nampak di sekeliling...

everytime nak main,better kita start first... so that anak² blh get the idea mcmn nak main game tu.. n ofkossss... tgk level/umur anak²... so tolak tambah darab bahagi la nak main mcmn...
jgn paksa anak.. sbb kita nak main just to keep anak² occupied..

game 1 : teka binatang
ini game pertama n masih lg kami main smp skg...
pikir satu binatang and describe warna.. size.. bentuk badan.. bunyi.. etc...
and sorang lg teka... then take turn...
masa mula2, missLR tak pandai describe sgt.. tp dia slalu buat bunyi.. lama² dah tau..
biar la dia ulang blk binatang yg kita dah buat pon.. asalkan dia rasa dia hebat.. hahahha...

game 2 : kira kereta
soh anak pilih warna.. slalunya i akan soh pilih 4 warna asas...
cth : mama kira kereta merah.. missLR kira kereta biru...
so sepanjang jalan.. kira la kereta yg kita nmpk..
anak² tak tipu.. so kita pon jgn la nak menipu sbb nak menang...
jgn kira terlampau byk.. kalau i ngan missLR.. kami main takat 15 ja cemtu..
then tukar kira lori vs bas pulak...

game 3&4 : opposites & bahasa
missLR skg bercakap 3 bahasa..
so i main opposite dlm 3 bahasa.. bg dia just simple² word ja...
kalau tak tau nak bg word apa... kami terus main bahasa..
i sebut 'red in deutsch'.. missLR sebut 'rot'
i sebut 'eat dalam malay'.. missLR sebut 'makan'
campur² la perkataan tu.. tak semestinya benda... bg jugak perkataan perbuatan, kata sifat etc...

game 5 : story mory
sambung cerita... setakat ni missLR tak reti main lg.. dia slalu sambung ngan 1 perkataan ja...
tp kalau dengan anak² yg besar skit.. rasanya dah buleh main...
either sambung cerita or kita bg 3-4 perkataan n soh anak buat cerita guna perkataan tu...
mesti comel cerita depa... hihihii...

game 6 : teka tempat
ni game yg baru lg i main ngan missLR.. memandangkan missLR and i spend most of the time sama²... dia pon dah tau byk tempat (sbb i suka bercerita pasai tempat² kat dia)
i bg clue.. then dia teka... vice versa..
cth :
tempat ni ada ramai org... barang pon byk.. bila kita tak dak apa² barang kat rumah.. kita pegi tempat ni utk beli barang...
missLR : REWE!
pssttt.. itu nama supermarkt yg i selalu pi kat sini... hihihii...

game 7 : teka lagu
ini game encik suami ngan missLR.. depa main ni even kat rumah -.-
sorang humming.. sorang teka lagu apa..
then take turn..

itu ja kot game² yg i slalu main ngan missLR time travel..
kat bawah ni idea² dari internet.. maybe uol blh ambek buat idea main ngan anak² uol.. :)

game 8 : plate kereta
game ni i slalu main ngan adik i dulu² zaman muda²...
tak pernah main ngan missLR lg.. sbb kat sini byk gila daerah dia... mmg tak terteka kot...
cara main.. spot satu keta n cakap plate dia utk negeri mana...

game 9 : go & bring
game ni i main ngan anak buah i kot... tak ingat.. yg pasti budak besaq..
kita main ikut alphabet...
cth : saya nak pi Australia sambil bawak Anggur
org next..
sayer nak pegi Bangkok bawak Basikal
next..
i want to go to Changlun and i want to bring my Cat

maybe boleh skip Q n X... :)

game 10 : yes or no
game ni senang.. tp i tak pernah main lg ngan missLR...
kita pikir satu benda and bg satu clue.. cth : benda
org lain kena tanya kita n kita hanya blh jawab yes or no...
kena keep tanya smp la dpt jawapan...
game ni best kalau ada ramai...

game 11 : FL-LL (first letter.. last letter)
game zaman i budak² dulu...
main nama tempat... org yg mula² start dengan A..
then dia bg satu nama tmpt.. then, org next bg satu nama tmpt yg mula dengan alphabet terakhir nama tmpt org sebelum tu...
errr.. paham ka...
cth :
org 1 : A - Aloq pongsU
org 2 : U - UzbekistaN
org 3 : N - NamibiA
........

game 12 : spy
sepjg jalan... mesti nmpk mcmn²...
so kita blh start... ' mama nmpk something yg mula dengan huruf L'
anak² blh tanya soalan n kita buleh jawab yes or no saja..
anak² blh terus teka any benda or nama yg mula dengan huruf L
ataupon.. kita blh clue dengan warna or bentuk..

game 13 : maths game
ikut kesesuaian umur...
kalau budak kecik.. kita bg la tambah² yg total below 10...
or suruh kira 3 keta merah campur ngan 1 keta putih kat car park...
kalau budak dah besar skit... cer buat congak sifir skit..

game 14 : cer teka
kita perlu satu plastik gelap..
letak satu brg (yg ada di sekeliling) dlm plastik hitam..
anak blh pegang...rasa n tanya clue.. kita blh jawab yes-no saja..
i pernah main ni 2x kot ngan missLR... tp gelak ja lebih... jawapan budak² terlebih kreatif...

game 15 : maps
budak² kan slalu tanya 'dah smp belom... dah smp belom.. dah smp beloooommm'
satu aktiviti yg i nak buat ngan missLR nnt... maps game nih...
print map black n white..
n kita tanda ngan anak² bila smp certain² tempat or lalu certain² jalan...
then kalau kita berenti.. soh anak kaler kawasan kita berenti tu..
cool kan?

among web yg bg i idea :
www.minitime.com
thecouponproject.com
gorving.com
childparenting.about.com

5 comments:

wawa said...

like like!smlm br je main game teka binatang tu ngan haziq before tido..tp kami main teka buah..bila suh teka buah rambutan kelakar giler…haha

harnidahussin said...

great idea!! pokoknya parents kena rajin melayan anak :)

makchaq said...

liyahani,
pakchaq ajak main teka kura kura :D

Fairy said...

awesome idea!!

:cahya schatz: said...

wawa : hahahha... aunty liza buleh bayangkan ajiq main.. :)
haritu 1st time main ngan dia pon byk gelak dari teka... hahhaa

harnidah : thanks..
'melayan' tu ada byk maksud...
pendek kata.. instead of dok jerit² soh diam.. better la kita pon sembang ngan depa...
result : depa happy.. kita pon tak stress...

fairy : tentiuu....