berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, October 21, 2014

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO

Salam and Hallo

raya haji haritu i ada buat nasik arab...
ada cerita kat sini..

kalini i nak promote pulak... :D

ni la pes yg i guna...
sedap hokey... disahkan oleh tetamu² i masa raya haji ritu....
buat dia pon tak renyah...
bila beli.. uols akan dapat satu set - beras brasmathi n paket pes...
dlm paket pes tu pulak ada pes nasik arab and pewarna safran..
cara² penyediaan yg dia bg tu salah skit sebenarnya... tp cara yg betoi pon tak susah mana... mcm buat nasik ayam ja....

ada 2 set..
1 set utk setgh kilo beras... ni utk 4-5org makan... RM17 (tak termasuk pos)
1 set utk sekilo beras... ni utk 8-10 org makan... RM30 (tak termasuk pos)

kiranya haritu.. i buat 2pack yg sekilo utk +-25 org makan...
Alhamdullillah.. just nice ja..
thanks kak fazilah n ima utk gmbr² ni..

atas ni, gmbr dari tokey nasik arab...
dia buat ngan kambing...
i haritu buat ngan ayam... next time kalau dpt stock pes ni lg.. konpem i akan try ngan kambing pulak... :)

yg merah dlm mangkuk tu sos tomato pedas... ada cara² dia kat pack pes tu...
utk sos² i tambah lg 2 jenis sos.. i buat salsa (mcm acar timun) and sos sadri..

ouh.. utk nasik and ayam..
cara dia... mula² rebus ayam ngan pes... ikut sukatan air kat pack..
mendidih ja air tu, tutup api... kuarkan ayam and masak nasik guna beras and air rebusan ayam tu td... tak yah sukat² dah..
bila nasik dah masak... tuang air safran atas nasik.. i tuang kat ayam jgk..
ayam tu.. uol blh masak skali ngan nasik... or blh panggang asing...
i panggang asing... bg ada terbakar² sket.. br layan...

sebelum ni, i guna resepi ni...
sedap jgk.. tp mcm i cerita haritu.. itu 1st time masak n rasa nasik arab...
maybe next time blh buat better.. insya Allah...

nasik arab mmg takde benda kuah²... utk org pure melayu mcm encik suami.. dia perlukan satu lauk tambahan yg ada kuah...
biras i pair nasik arab ngan ayam masak merah...
kakak i buat air asam ( very the melayu oneee meh)
i buat ngan dalca sayur...

ikut uol la nak buat ngan apa...

last but not least, sapa nak try... blh order kat biras i....
blh msg/whatsapp :
irma 012-4301073
location : shah alam...
blh gak nak angkut kat rumah dia... or buleh mintak dia pos...

i gerenti nasik arab ni sedap!

Thursday, October 16, 2014

raya aidil adha 2014

Salam and Hallo

4 oktober 2014 - raya haji kat jermen.
plan nak pi konsulat.. tp tak jadi..
plan nak pi masjid morokko... pon tak jadi..
yang jadinya... jemaah tiga beranak kat rumah... :)
berimamkan encik suami.. bermakmumkan i and missLR...
complete ngan takbir raya.. tp tak dak khutbah raya..

jumaat (3hb okt) -  public holiday...
kedai semua tutup.. i tak sempat nak prepare apa².. encik suami tetiba nak buat makan² siap ngan senarai menu dah dlm otak... -.-

so kami buat jamuan raya on sunday...
still mode raya kan.. before jamuan mula.. sempat gak takbir seround :)
tetamu tak ramai sbb ada budak², so tak nak sesak²...
budak² junior kat sini pon dah ramai yg tak dak... dr berbelas org... skg tinggai 2 org ja kot.. huhuuu...
tapi ada tetamu istimewa...
family wawa dari beribu batu...
family pakcik khairul yg kami br kenal...

menu :
nasik arab yemeni mendhi
ayam panggang
salsa
sos sadri
sos tomato pedas
dalca daging
ketupat/lemang
rendang ayam
bubur jagung
buah tembikai

all prepared by me :)


tapi tak dak la kagum sangat kan... nasik arab tu guna pes :P

sabtu malam tu i start ngan rebus ayam ngan pes...
masak ketupat half cook..
masak rendang ayam...
and also masak dalca..

pastu tido...

pagi ahad baru bakar ketupat/lemang..
prepare salsa and sos² semua...
masak nasik arab 2kg...
pastu last bakar ayam...
sambil masak bubur jagung...

tetamu first smp kul 1tgh hari...
elok² ja i dah sudah masak bubur jagung... tinggai nak rasa ja...

lega.. semua dah setel time tetamu smp...
puan wawa jd tester... :)

pes nasik arab tu i beli dari my biras ka mesia.. sgt recommended!!
nnt i promote kat next entry.. insya Allah..
kalau ikut pes tu... sos dia cuma sos tomato pedas tu ja..
masa 1st day puasa haritu, ada junior request nasik arab... so, i google² la sbb i tak pernah makan nasik arab.. then, my sister bg satu resepi ni.. tp time tu tak jd sgt sbb puasa kan.. dah la tak pernah makan... pastu tak leh rasa pulak... huhuu..
ikut resepi my sister tu... ada salsa ngan sos sadri...
so utk hari raya... i buat dua² sos tu as tambahan...
and encik suami request benda berkuah... i masak dalca.. daging skit plus sayur melimpah ruah... hahahhaa...

dalam byk² benda... i frust ngan ketupat i..
i cari beras pulut brand yg biasa i guna.. tak dak.. so i ambek ja la yg mana ada...
bila dah masak... jadik keras ala² lemang terlebih masak...
dlm lembut.. tp kerak keras...
dah 4-5 kali i buat, cara yg sama.. tp jadik sedap... kalini ja tak jadik...
sadis.