berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, June 30, 2014

Sommerfest 2014

Salam and Hallo

selamat menyambut ramadhan utk semua umat Islam... :)
kami dah mula posa sabtu lepas...

ini aktiviti missLR minggu lepas... 26 jun...
kat sekolah dia ada sommerfest..
few weeks before sommerfest, cikgu depa letak la list kat board utk sapa² yg nak bawak makanan apa² utk fest tu... duit akan masuk kat tabung sekolah...
i plan nak buat cupcake... but suddenly TERbuat apple cake jgk... so bawak ja la dua² memandangkan tak dak penggemar kek kat rumah nih...
apple cake tu tak se'cun' first time i buat dulu... i rasa sbb i potong apple tu nipis² sgt n bentuk apple tu itself tak sekata.. so, bila susun.. tak cantik sbb tak sama besar...
cupcake tu i letak topping ja dulu then tunggu missLR blk sekolah utk tabur funfetti... :)
sampai sekolah, group missLR kena berkumpul utk lukis muka...
rupanya depa ada persembahan.... :) tak pernah pulak missLR cerita depa praktis...

atas : missLR ngan BFF, missMM...
bawah : drama br start... depa belakon cerita 'red riding hood'
budak² yg 3-4 tahun semua jd pak/mak pacak... comey.... girl pegang flower... boy jd pokok...
 (click for bigger image)
actually yg berlakon cuma nenek (cikgu group depa), sorang girl red riding hood, 1 org girl tukang jual makanan n ubat... 2 boys jd hunter... n sorang boy jd fox.... hat tu semua yg dah besar²... cikgu lg sorang jd narrator...
bila dah abih, missLR tanya 'pandai tak liya jd flower, ma?'
errrr....
kat luar ada byk meja² utk family duduk... salah sorang parents siap bukak booth tupperware... huhuu..
i lepak ngan mak BFF missLR ja.. patutnya dia tlg jual makanan.. tp ramai sgt org yg dok kat meja tu..
ada byk makanan yg parent² bawak... kek cekelat yg comey² n cupcakes i habis dulu... yg kek² lain slow skit... ada gak yg bawak sosej ngan brotchen ( makanan feberet jermen)
 kat luar sekolah ada bendalah nih...
ada sorang cikgu jaga... sekali main, semenet ja... pastu kena tukar org...
bila cikgu tu tak dak ja.... jgn kata budak.. ngan mak² budak skali naik melompat dlm tu... (i terkecuali... i behave... huhuu)
tgk dok elok melompat²... keta bomba smp...
missLR mmg excited ngan keta bomba..
1. sbb tgk upin ipin
2. sbb merah n besar
semua budak² dapat cuba pancut air guna pipe bomba... missRL antara org yg awal cuba...
sengih smp ke telinga... punya la seronok dpt 'jd' bomba.... hihiii...
ada budak yg tak mau take turn lgsg... dok pancut air merata smp basah org lain...
bomba2 tu tabah ja melayan budak².. dah la muka masing² cute, mcm tak sesuai kerja bomba... huhhuu...
lepas makan, missLR line up lg.. nak 'jd' bomba lg...
kalini dah penuh budak kat depan tu main air... excited la missLR buat hujan...
tudia... yg berbaju ada... hat tak berbaju ada... separa bogel pon ada... hat pakai spender saja pon ada... hahahhahaa....
missLR mmg tak suka org tak pakai baju... so dia main dari kejauhan saja... dia kata dia malu...
yg BFF dia dah siap berbikini bagai... dok la panggey si missLR main kat air... missLR kata tak nak main hujan... nnt baju princess basah.... :P
3rd time...
masa ni bomba dah nak blk sbb pressure air dah slow.... so missLR tlg habiskan air dlm pipe... :)
bomba tu tanya dia suka ka nak jd bomba..
missLR : natuurrrliiiccchhhh...! (of course!)
missLR ikut ja bomba² tu kemas pipe... minat sungguh dia... dia pusing keta bomba tu 2,3x n tanya... itu apa... ini apa...
si bomba tu pon syoq ja dok melayan missLR.. padahal, i rasa missLR bukan paham pon bomba tu kata apa... huhuu...
gambar kenangan ngan keta bomba... :)
missLR kata nnt blk dia nak cerita kat papa...
last, sementara i nak tlg cikgu² dia kemas... i soh missLR main ni lg...
tup² encik suami datang join kami... missLR seronok la... :)

oooo... pastu ada cabutan bertuah jgkkk.. skali cabut undi... €1... missLR ambek 2... dua² dapat mainan... :) ok la.... kira bertuah gak la dari tak dapat apa...
main ngan BFF dia sementara kami tlg kemas²....

masa hari kamis tu... missLR pi sekolah pagi.. kul 1tgh hari.. i ambek dia mcm biasa.. kul 330 ptg, br pi sommerfest tu...
masa kami nak kuar rumah kul 330ptg tu missLR kata.. 'ma... tlg call papa kejap... liya ada sesuatu nak cakap ngan papa..'
so i pon call ofis encik suami..
missLR : pa... harini liya ada sommerfest kat sekolah... semua papa ngan mama org lain pegi.. tp papa liya takde...
encik suami : papa kerja la sayang... liya pegi ngan mama boleh...?
missLR : tak leh pa... tak leh cemtu...
encik suami : tp papa ada keja... mcmn...?
missLR : tak pe pa... pa blk je... esok² buleh buat lg....
encik suami : (gelak).. haaa...? buat esok...?
missLR : ha ah pa... blk la paa.... plisss paa....
encik suami : (cayaaaaaqqqqq)

:D

Wednesday, June 25, 2014

Patah tumbuh hilang berganti

Salam and Hallo

Tudia tajuk.. Madah berhelah.. :)

1. Laptop
Laptop i tetiba takleh on.. Screen blank.. Lepas beberapa hari terkulat2 hapdet kedai guna ipad, encik suami anta laptop utk repair.. Kebetulan pulak minggu ni byk public holiday.. Maka kami terpisah beberapa hari..
And smlm, laptop i disahkan koma sbb jantung crack.. Oh maaannn...
Laptop kesygan tu (mcm la ada laptop lain,kan).. Laptop tu la antara brg 1st yg encik suami beli utk i bila i smp sini 6thn lps..  Laptop tu la meneman n penyambung hubungan i n family2 (n also skandal2 out there)..
I akan usung dia blk mesia bulan depan n try repair jgk... Tp sbnrnya, blh paham la pasaipa dia kaput.. Umur dah 6thn.. Guna hari2.. Kadang2 siap tak off 2 hari... -.-
And smlm jgk, kami hunting laptop br memandangkan i tgh peak time hapdet kedai..
N 'patah tumbuh, hilang berganti' applied.
Dulu samsung, kini HP... :) Alhamdullillah.. Harap2 blh bertahan lg 8 tahun..

2. Fridge n freezer..
Minggu lps, achik 'pusing' dapur dia.. Siap ngan freezer baru and dishwasher baru.. So dia nak let go fridge spare dia kat balkon.. Itu fridge dari kak neny dulu.. Still in a good condition..
Tp sbb dia sayang kak neny n fridge kak neny, achik takmau buang fridge tu.. So dia offer i..
Kebetulan, i memaaanggg nak bigger freezer.. Perfecto walaupon freezer dia tak la besar sgt.. Dia 2doors fridge mcm kat mesia..
Achik dah siap tlg pikir mcmn nak susun... Mana nak letak.. Nak boh apa dlm fridge tu..
I am on..
Bgtau encik suami time dia tgk bola (right timing la sgt kannn....) dia dok ok ok ok..
Esoknya, i habaq kat achik kata on..
Tup2 encik suami tanya.. Ooo.. Ambik eh? Besaq mana? Nak letak mana? Power brapa?
-.-
.
.
.
.
.
.
Call achik blk, then cancel.
Pastu encik suami tanya, eh awat cancel...
Sudaaaaaaah laa... Terkecik sudah hati ini... Nnt belikan i fridge mcm ni..


3. Rambut
aktiviti wajib before blk malaya adalah potong rambut..
setelah berminggu² ajak missLR potong rambut, akhirnya dia yg ajak i pi kedai gunting rambut kesukaan dia... emmm... bukan la kesukaan betul² but thats the only kedai yg kami pernah bawak dia... hihii..
tukang gunting rambut tu suka missLR so, missLR tak la rasa sedih pilu sgt bila rambut dah pendek...
i plan nak soh potong mcm rihanna... tp tukang gunting tu pulak drama lebih².. dia kata sayang nak potong sbb rambut missLR dah panjang n cantek...
kautim punya kautim... last² potong bwh skit pada bahu...
she is happy with her new hair... i pon lega tak yah nak pikir pesyen rambut tiap² pagi... huhuuu...
paling i lega, blk malaya nnt tak dak la dia berlengas sangat...
smlm jgk, kami pi klinik kanak².... bawak missLR check pipi dia...
kat pipi dia ada mcm panau tp bukan panau...
doktor kata tu just mcm sunburn... doktor pon ada... huhuu.. so pasni, missLR kena slalu pakai sunblock... sungguh tidak comey kat pipi pulak yg 'sunburn'nya.... huhuu...

tak sabarnya nak blk malayaaaa.....!!

Wednesday, June 11, 2014

eurocamp - easter 2014 - safaripark Beekse Bergen (part 1)

Salam and Hallo

setelah sekian lama gue peram... akhirnya.. nindia sambungan cerita cuti easter kami...
hari kedua, kami spend kat safaripark...
punya la syoq weeyyy.... sbb safari tu open.
believe it or not...? better believe it sbb kami dah pi... so itu 'past tense'...
ni kat depan entrance.... i tak sure tiket dia brapa²... sbb kami dapat free.. skali ngan caravan eurocamp sbb duduk situ 4H3M... then dapat gak free entry utk theme park...
pakej terbaek :) thanks to wawa sbb belek pakej tu betoi²...

kalau uol belek peta tu betoi² ada few cara utk pusing safari tu... jalan kaki buleh... naik bas buleh... naik bot buleh... naik kereta sendiri pon buleh... cuma route berbeza²...
 
kami decide utk naik bas... bas 1st half way safari then bas second turun ke bawah blk guna route lain... (refer peta kat atas..)
ni ayam² n kamben² kat tempat tunggu bas... semua gemok² n comey² belaka
i nmpk ayam ni extra comey sbb kat kaki dia pon ada bulu² mcm kat badan...
ni dlm bas 1st... org yg berdiri kat depan tu tukang cakap... dia cakap dlm bahasa holland.. tp sungguh² dia cerita..
kagum.
padahal dlm sehari konpem² dia ulang cerita yg sama LIVE ntah brapa puluh kali....
nmpk tak.. safari ni open... binatang lalu² ja tepi bas... paling² pon depa buat parit/sungai utk halang dekat ngan org...
gmbr atas : itu iqbal namanya... iqbal memegang taik badak... hihihi... sepjg dlm bas tu, tukang cakap akan explain smbl pass benda2 dari binatang... benda 1st kami dpt, taik tu la.. huhuhuu...
gmbr bawah : badak² n kawan²nya yg terdiri daripada binatang² yg rupa mcm lembu ada.. mcm kerbau ada.. mcm kuda ada... semua tu i tak tau nama glemer(saintifik) depa...
kiri : haziq isi minyak... sama excited dia ngan missLR tgk binatang... mama² depa pon excited jugekk...
kanan : tanduk sapa ntah... keras n kuat... tp belah dlm ada isi warna putih yg lembut skit n buleh dikeluarkan dari tanduk keras tu.... Allahu Akhbar....
ala² lunch time gitu... makan bersama² pelbagai bangsa dan keturunan...
ini pon kawasan open... binatang² tu jalan ja mana² dia nak jalan... nak date ngan sapa² ka... nak main kejar² ngan sapa² pon buleh....
unta dan kaum kerabatnya... semua binatang kat sini sehat² belaka... tak macam certain² zoo.. i tgk masing² pon mcm tak cukup makan ja... dah la dok melepak sesaja ja...
atas : iqbal n faezah pegang bulu unta... bulu part mana i tak sure... kui kui kui.... missLR pon busy la bg penerangan ntah hapa²... semua benda dia nak pegang n belek jgk...
bawah : encik suami bersama tanduk yg sama ngan missLR pegang kat gmbr atas td... nmpk tak benda kaler putih tu.. itu la isi kat dlm tanduk tu...
open safari... tgk... slumber ja unta tu jalan² tepi kereta...
kawan encik suami kata, dulu gajah pon depa letak kat luar.. tp ada kes, gajah tu pijak kereta visitor... 0.o
tp i rasa ok ja naik bas pon... bas pon berenti² utk tgk binatang.. plus ada org yg bg explanation (walaupon tak paham)
uhhukk uhhuukk...
ni pit stop... kalau jalan area situ... ada persembahan burung² buat apa ntah... tp kami lepak kat busstop ja... makan bekal then naik next bus...
bus yg 2nd ni best sbb tukang cakap dia explain dlm english jgk utk kami... :)
so ni route lain pulak... cuma binatang² yg bebas berkeliaran ala² mcm sama ja pada i...
missLR excited jgk sbb dia kenal binatang² tu.... even semua spesis rusa dia bantai panggey sang kancil.. tp ok la dari dia dok buat drama dlm safari tu kan...
atas : apantah nama binatang ni... yg specialnya... dia tu antara 5 ja dari spesis dia yg hidup lg... pihak safari jaga betoi² sbb dulu maharaja china suka tembak n buat koleksi kepala binatang tu...
i try nak ambek gmbr muka dia.. tp dia tak mau pusing...
eksyen.
burung².. itik²... bangau² n kijang melepak²...
time ni i gaduh ngan missLR... i kata itik.. dia kata flamingo.. i kata bangau dia kata swan...
-.-
atas : kulit ekoq lion
bawah : lion.
singa jantan ada sekor.. betina ada 6 kot... yg jantan tu lahir kat safari tu.. so depa nak bg dia cari pasangan.. dlm ramai² dia bekenan kat sekor lion betina ni.. tp hat betina tu pulak tak bekenan kat dia...
pihak safari pindahkan jantan tu kat kandang lain... betina² lain buli... huhuu...
so skg ni, depa pindahkan dia blk kat kandang yg ada betina yg dia suka.. masalahnya, betina tu tak suka jgk kat dia... hahhaaa... telenovela..!
masa kami lalu kat kandang tu.. sooooo obvious jantan tu gila byg kat betina tu.. dia follow ja mana betina tu jalan... n kalau ada betina lain nak mai gossip² ngan betina yg dia suka tu.. jantan tu marah...
emosi tau.
kiri : binatang yg ditunggu² oleh geng kami... zirafah!
tgk la... slumber² ja jalan kat celah² kereta visitor... :)
kanan : ni tukang cerita kat 2nd bus... seronok dgr cerita dia... byk info... tak sangka i rupanya suka gak kat binatang....

masa bus kami smp kat area zirafah ni, jammed pjg... rupa²nya ada 3 zirafah dok kat tgh² jalan n celah² kereta visitor.... so semua org tunggu pihak safari mai utk halau zirafah² tu...
few minutes gak la tunggu sementara girraffe² tu semua nak gerak... 
tp elok ja semua girraffe tu dah ke tepi tiba2 ada sorang visitor buat apa ntah smp semua girraffe tu terkejut n lari....
bukan girraffe saja.. semua binatang kat padang tu lari...
priceless!
bukan semua org blh tgk giraffe berduyun² lari depan mata wweeeyyy....
i nak ambek video tp mcm kagum sgt smp tak tau nak record video mcmn.... hahhahahahhaha..
zebra yg cantik... serius cantik sgt belang2 dia... :)
Masha Allah....

bawah ni plak gmbr bila depa dah bertenang tp dok riki² musuh...
tukang cerita tu kata... selalunya binatang² lain akan mengharap laporan dari zirafah sbb dia tinggi... so kalau zirafah dah bertenang... binatang² lain semua pon akan bertenang...
tp kalau zirafah pon dok menjenguk² lg... semua binatang pon akan stay berhati² kot² ada musuh...
comey kan...?
bila semua dah bertenang... zebra² ni start mai dekat bas... kebetulan bas kami pon corak zebra...
missLR excited sgt tgk zebra dok garu² badan kat bas...
ni gambar last bila depa semua dah bertenang ... tu pon ada lg zirafah yg dok survey kawasan...

gamaknya itu hat jantan kot...
hat betina² dah rilek dok makan kat blkg....
hahhahahhaa...