berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Saturday, May 31, 2014

SALE from ich&du

Salam and Hallo

hanya utk pembaca cahya schatz....

from myr 350-370 to myr 300

le pliage Croco (duck blue) - 30x28x20 cm
from myr 690 to myr 490

1. buleh bayo 2x
2. i akan beli n bawak blk july nnt.. 
3. comment or wassap me +491799297035

thanks, süße

Wednesday, May 21, 2014

hari ibu 2014

Salam and Hallo

hari Jumaat, 9th... rupanya kat sekolah missLR depa ada buat jual kek² skit utk mak² sempena mothers day...
missLR pulak kata, itu cekgu² buat utk kinder yg goodgirl/boy... hihi...
ok, i pon tak plan nak cerita kat dia pasai mother's day... kang dari dia rasa biasa²... terus rasa mcm nak kena sambut pulak...
ini org² yg ala² AJK PIBG tadika... mak² budak² kat tadika missLR...
depa buat kek n jual n duit tu masuk dlm tabung club...
missLR beli kek yg ada heart utk i... sepotong sengget... so i beli lg satu kek cheese oren...
missLR makan dua².. i dapat rasa skit...
dia kata sedap.. plus, dia goodgirl kat sekolah.. maka kek tu dia punya.... -.-

on the way balik dari sekolah, dia kata.. dia nak tunjuk something...
siap suruh i prepare camera utk ambek video... semangat nak tunjuk kat papa... :)
first time dia buat mcm tu a day before.. i tak sempat nak ambek video... dia sedih sbb tak leh nak tunjuk kat papa... 
skg ni pantang nampak bukit... 
tp dia kata dia berani buat mcmtu dengan laufrad saja.. kalau ngan basikal, dia tak reti break...
hari² dia naik laufrad... maybe dia comfortable dengan laufrad... basikal simpan dlm store dulu... hihii...
ni craft depa buat kat sekolah... sepit utk sepit surat... :)
beriya missLR cerita mcmn dia buat sepit tu... nasib baik kat rumah tak dak sepit kayu mcm tu.. dia dah selongkar i punya bakul baju nak cari sepit kayu tu sbb nak buat lg satu flower kaler blue utk papa....
petang tu, encik suami request nak makan paru...
so.menu nasik lemak bersama sambal paru... nasik sesenduk... paru pon sesenduk... 0.o

on Sunday.
dikala semua org kat sini beriya² celebrate mother's day... kami dok rumah makan steak.
tak la meriah mana pon steak i nih...
sos pon guna sos botol ja... combine black pepper sauce... 3pepper sauce... mango curry steak sauce..
petang tu, lepas segala steak dah masuk perut... kami kuar makan hangin...
missLR nak tunjuk kat papa, dia dah buleh balance... :)
cuaca panas tp angin kuat... so terpaksa pakaikan missLR jaket tebal skit sbb dia pon tgh selsema...
kami pusing area rumah kami... lalu kat padang raps...
kawasan perumahan belakang ladang raps... 
laluan utk org jalan²... naik basikal... or jogging... n sini la tempat i race basikal ngan missLR... :) 
ladang ni berubah² hasil dia... kadang2 depa tanam gandum... kadang² tanam raps... kadang² tanam potato...
mother n father berpeleseran..
anak dah jauh kedepan... 
lepas dah naik laufrad seround.... singgah main kat playground belakang sekolah missLR pulak...
time tu awan dah start nak hitam... cepat² jalan blk rumah...
utk dinner, i dah tak tau nak masak apa dah... so tanya missLR, dia request sup...
i masak maggi sup dengan sayur ja... masing² 2x tambah.. 
laparkah atau sedapkah....


.


Tuesday, May 20, 2014

eurocamp - roermond designer outlet (part3)

Salam and Hallo
on the 1st day, after lunch kat düsselsdorf, kami terus berombongan ke designer outlet roermond...
time tu dlm hati i agak berbunga² la nak shopping smbl bersiaran ngan ich&du...
hmppphh.... punah harapan..
jalan nak masuk simpang outlet pon dah jammed...smp kat parking ja pon i dah geleng² kepala... parking penuh sepenuhnya.... rakyat jelata mcm semut...
SPRING!
ni jalan masuk outlet... bunga murah²....
encik suami dah cakap siap², kita nak pi caravan 4hari.. so tak yah la beli fresh flower...
bunga depa ngan bunga i... :)
dia buat perangai nak jalan pulak... dah la ramai org... dok belanggaq pungkoq ja...huh...
seeeeee.... nak masuk kedai pon kena beratoq beb.... tp kawan i kata mmg murah betoi...
encik suami langsung tak masuk kedai apa pon... dia kata 'pening ramai² org nih'
i tabahkan hati jgk la masuk lacoste n few shops sbb nak tlg survey barang ngan member/customer...
Fossil... semua longgok²... tp ramai gila makhluk kat dlm kedai.. i nak tonggek pilih beg pon susah....
time ni i tak dapat credit card lg... so bila dah bersusah payah, lgsg tak dak motivation nak bergasak...
skg ni, ada credit card.... cepat ja i sambar benda... zass zass zasss... terus berdiri kat depan kaunter..

akhir sekali, lepas dah pusing² makan angin tanpa beli apa²...
maka kami bawak la anak² pulak hiburkan diri....




.

Monday, May 19, 2014

eurocamp - easter 2014 - JADE imbiss

Salam and Hallo

di episod yg pertama, ada i ceritakan pasai lunch kami a.k.a tempat pertembungan geng² caravan... :)
kami lunch di jade-imbiss düsseldorf..
yes.kedai china...
apa yg special ialah.. kedai ni jual semua makanan vegetarian.. tambah lg ke'special'annya ialah dia buat bentuk mcm² and macam² rasa....
kat menu dia dah siap² tulis, ada veggie duck.. veggie sosej.. veggie pork pon ada!
semua dia buat guna soya, gandum, seaweed bla bla bla.... and tak guna alkohol....
satay yg i order...
satay ni sgt sedap hokeeyy... serius... ada rasa mcm ayam... yg kecik tu rasa mcm udang... yg last besar tu rasa liat² skit mcm daging...
sangat la terasa nak makan semua benda...
yang ni tomyam... kawan kami order mee sup utk anak dia.. i suap si missLR skit... tapi last² dia hirup tomyam ni yg lebih²... pedas skit utk missLR tp sedap..
ini menu i...
apa ntah nama dia... punnyyaaa la sedappp weeyyy.... dah la cepat dia masak...
ni nasik goreng mr.jimin.... dah la selambak punya byk... sedap pulak tu....
mee goreng encik suami... selambak jgk... tp habis dikerjakan kami berdua....
gaya mcm lapar sangat.... huhuu...
mereka... ni la geng caravan kami... :)
dua org kat tgh tu yg suggest tempat makan tu... mmg berbaloi²...
ini hero ngan heroin :)
heroin kecik busy makan.... 

bila nak blk, kami tapau utk dinner.... i ni berapa kali baca menu.. semua benda i nak try... last² ambek nasik goreng cendawan... :)

setakat apa yg i makan, i bg 4.9/5.0 stars!

Tuesday, May 13, 2014

eurocamp - easter 2014 (beekse bergen, Holland) part 1

Salam and Hallo

i looovveeeeee eurocamp!
thanks to my sister sbb memperkenalkan kami... first time kami dok caravan eurocamp tahun 2008...
kami dok kat eurocamp international paris

time easter last year.. kami pi eurocamp kat herbolzheim, area black forest... (nnt² i cerita...)

tahun ni... kami pi kat Holland pulak.. nama tempat tu beekse bergen ...
best sangaattt!!!

kami gerak on 18th April.. dari rumah kami ke tempat beekse bergen actually dalam 3jam lebih skit ja cemtu... tp otw, kami ngan geng secaravan berkumpul kat düsseldorf utk lunch...

sepanjang jalan dok nmpk ladang raps nih.... canteeekkk sgt!
cantek jgk... atas jambatan merentasi sungai...
inilah muka² penumpang yg berbahagia bila dibawak berpeleseran.... :)
missLR macam biasa.. bila dah boring dok diam... dia bersembang... bila dah boring sembang... kami main game teka binatang... bila dah boring main game... tidoq... :)
dia tak sabar² nak jumpa adik haziq...

lepas lunch, actually kami terus ke outlet roermond... smp ke petang kami kat sana.... (nnt² citer)
kami sampai kat beekse bergen dalam pukul 1930...
utk eurocamp, check in pukul 1500 smp 2030 sebenarnya... tp kita kena set ngan eurocamp utk smp kul brapa...
kat beekse bergen, eurocamp ada dlm safaripark... so kena masuk 2kali entrance... kami tersangkut kat entrance safaripark sbb smp lepas pada kul 5...
tp sembang² lebih kurang... guard tu bagi masuk...
patutnya kena register bla... bla.. bla dulu then dapat segala kertas... peta... tiket....
kami postpone ke esoknya... kami kesana 3 family... 1family dah sempat check in... 
so,ok lah...
bila smp kat eurocamp punya entrance pulak... org tu dah siap tunggu...
terkejut i bila tgk² org yg sama ngan org eurocamp kat black forest dulu... dia pon ingat lg muka kami... hihiii...
sumber : eurocamp.com
basically, mcm ni la caravan yg kami duduk kalini...
much² better dari caravan yg i duduk kat paris ngan kat black forest...
yg ni caravan 2bilik... masa kami nak book, mmg tinggal satu ja caravan lg... no choice.. 
walaupon ada sofabed kat hall... syarat eurocamp, satu caravan max 4 ja dewasa blh masuk...
kira rezeki kawan kami la... masa dia decide nak join, tup² ada lg satu caravan kosong...

caravan ni lengkap ngan dapur n segala mak nenek kat dapur tu.... 
ada toilet... 
ada 2 bilik ( satu with masterbed... satu ada 3 singlebeds..) 
and also kat hall ada sofabed...
ini dapur... 1st time i pi caravan ada microwave... huhuu...
dapur dia guna api... oven pon guna api.... pinggan/mangkuk/periuk/senduk sudu semua lengkap ada utk kita guna...
tinggal nak kena samak je la... tanah ada keliling caravan kalau nak korek... i bawak sabun clay...
smp ja... terus buat operasi!
ini hall... 4 org pon buleh tido sofabed nih.. :)
ni la jgk tmpt missLR ngan haziq bergelumang... kejap gelak... kejap joget... kejap gaduh... kejap 'let it gooooooooo!'
ini masterbedroom...
oo yes.. kalau pi eurocamp... kita kena bawak cadar ngan sarung bantal and bantal busuk sendiri....
kalau tak mau bawak pon tak pa, blh sewa kat eurocamp... masa nak book caravan tu, dia akan bg list benda apa yg kita nak dia sediakan.. nak highcair ka... nak extra bantal ka... nak babycoat ka... ada yg free... ada yg kena byr 2,3€....
eurocamp sediakan tilam, bantal n selimut fleece saja...
ini bilik kedua... bilik kami...
mmg tiap kali pi eurocamp, kami pilih bilik ni.. senang sbb kami mmg bertiga... missLR seronok dpt tido atas..
kalini, bilik caravan better.... katil single lebar... susunan pon cantek... heater ada tiap² bilik... dinding caravan pon tebal.... :)
toilet ngan shower...
ini kat luar caravan.... kami dapat caravan sebelah².. senang.. nak panggil makan, kami ketuk botol.. hihihi...
depan caravan ada padang luas...
kat tmpt register eurocamp... ada mcm² game kita buleh pinjam for free...
ada game indoor n outdoor...
i ambek 2 game indoor utk budak² tp depa tak suka main...
esoknya, encik suami ambek badminton ngan tennis pulak... tu pon budak² tak layan...
depa main kejar² ngan kutip pinecone saja...
gambar atas : selain eurocamp, kat safaripark tu itself.. ada depa punya rumah sewa... comey... zebra ada.. giraffe ada.. belah belakang i tak sure corak apa...

gambar bawah : 
selain caravan 2 ngan 3 bilik... eurocamp ada khemah jgk... belah kiri tu khemah utk 6 org, berdepan ngan caravan kami... yg khemah hijau tu i tak sure utk brapa org...
khemah² ni ada bilik² jgk... cumanya tak dak toilet...depa share satu toilet besar... 

kalau berminat blh cekidaut web eurocamp...
harga mmg murah compare to hotel... itu pasti... :)




credit kat encik jimin jgk utk gmbr² yg i guna...
.

Wednesday, May 7, 2014

Kinderbasar Mainz Kastel

Salam and Hallo

di suatu petang yg hening² gitu... encik suami pulang ke rumah dengan perkhabaran ada kindermarkt kat mainz-kastel...
kawan dia bgtau kindermarkt ni slalu ada cuma tempat dia selalu berubah²....
zass! terus check online... rupanya mcm flohmarkt jugerrr... ada merata n kerap ada...
menarik nih....
harus la ajak encik suami ngan seketeri kecik pi melawat kawasan kan...?
kami sampai dah dekat nak tutup... tp excited jgk sbb nmpk barang ada macam²....
ni meja puzzle n mainan dlm box... sangat la macam² and semua elok² lagi...
i pelik la mcmn anak depa main.... puzzle tak dak yg hilang... takdak yg terpatah or terkoyak... kotak pon dok bersegi elok ja lagi....
takyah ambek contoh anak org lain, kalau barang si missLR pon sama... puzzle² yg dia dah boring main, dia buat ingredients utk main masak² la... dia buat trace kat kertas lukisan la... mcm² idea...
missLR mcm tak tentu arah.. semua dia nak tgk.. semua pon woww....

belakang meja puzzle ni, ada depa susun basikal... roller.. laufrad.. mainan² besar mcm papan gelungsur... buai...
basikal yg almost sama ngan basikal missLR pon ada... dah la lg double murah... :P
again, semua benda missLR nak pegang... nak try... nak goda² papa soh beli... huhuuu....
meja utk kasut... dari sekecik² kasut baby... smp la ke teen shoes...
sama. semua still elok²... 
part kasut, i blh paham pasaipa kasut tu still elok sbb kat sini 4seasons... so kalau kasut budak time winter contohnya, pakai dlm sebulan... dah tu.. tak pakai dah sbb tahun depan dah tak muat nak pakai kasut yg sama....
meja² pakaian... depa asingkan ikut size... i rasa ada 8meja besar kot... belah kiri semua suar ngan skirt..
belah kanan semua spesis² baju... jaket... tops.. dress.. bla.. bla...bla...
i tak sure org² club tu basuh lg skali ka apa baju² tu semua.. tp semua wangi n bersih... ada jugak baju² baru... n ada yg dah faded... tp harga berbaloi ngan baju² tu semua...

cuba uol teropong kat atas pentas tu skit...
nmpk?
atas tu ada stroller... ada car seat... ada highchair... ada babymobile... 
tepi meja puzzle... ada meja buku² and magazine²... ada set encyclopedia.. semua elok² and menarik.. tp semua dalam jermen... 
takpa la.... nnt i usung buku from malaysia... :)
meja sebelah lagi ada komputer² budak... deco² bilik budak... 
dah nak blk baru nmpk dia punya iklan... rupanya esok pg tu ada lg... tp ofkos la barang² yg sama...
ini puzzle pilihan missLR... ada 4 puzzles princesses...
semua puzzle complete.. tak dak satu pon yg hilang or kaput..
sampai ja rumah, terus semangat nak buat... bila dah siap satu.. tolak tepi..buat gmbr lain pulak... dia kata dia nak tgk gmbr princess apa....
ini mainan pilihan encik suami... monopoly guna kad bank.... 5€.
dah maju rupanya game nih.... dah tak guna duit kira² dah.... semua guna kad ja...
bank pon tak leh nak rasuah sbb mesin yg kira.. hahhahaa....
ini pilihan i... tempat sangkut baju pwincess... hihi... comel.. dah la 3€...
baju pilihan missLR... dia nak yg kanan ja sebenarnya... baju tidoq princess... tp besar skit..
i ambek ja jgk sbb dua² baju tu baju baru...

next time, teringin nak pi lagi.. i mmg suka la benda2 fleamarket nih.... dari zaman kat UM lagi... selang satu malam i pusing updown/downtown....
fleamarket kat amcorpmall tu pon i layan! syoq ooo...