berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, April 30, 2014

Everyday Gourmet Apple Tea Cake

Salam and Hallo


Sumber :
 
Mukadimah :
haritu kami pi flohmarkt, waktu tu ada jual seplastik besar apple 2€... so beli. dapat dlm 15bijik² kot besar² penumpuk encik suami...
bila makan, uuurrrmm... tak brapa sedap utk buat gigit²... terus trasform jadik cake... :)

Bahan² :

  • apple (slice nipis... i potong ngan pisau ja...)
  • 3 telur
  • 1 cawan susu
  • 1sk essen vanilla
  • 180g butter cair
  • 1 1/2 cawan gula
  • 3 cawan tepung naik sendiri ( i guna 3cawan tepung gandum + 4sk bp + 1sk garam )

Cara² :

  1. blend semua kecuali apple
  2. tuang adunan dlm acuan
  3. susun apple mcm dlm gmbr/video
  4. bakar 160°c ( haritu i bakar sejam suku )
  5. bila dah masak, sapu apple jam skit.. then tabur gula...

Nota kaki :
i tak tau pasaipa rupa kek i ngan kek tuanpunya resepi tak sama...
maybe jenis apple... or maybe jgk sebab i tak letak glaze...
result : sedaapp wweeyy....
psstt... blh tabur ngan serbuk cinammon kalau nak...
oorrr... makan ngan cream or ice cream... :)

tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, April 29, 2014

Selling Fast - Longchamp le pliage indigo

Salam and Hallo

ada sale.
soo.. cekidaut.
HANDBAG - 21x21x14 cm indigo
MYR 240 (normal price : MYR 310)
HANDBAG - 30x28x20 cm indigo
MYR 280 (normal price : MYR 350)
postage free

Friday, April 25, 2014

laternenfest 2013

Salam and Hallo

konpius pulak gue apasal entry pasai laternenfest tak dak...
i tak pernah cerita lg eh...?

hehehhee... tahun lepas punya cerita... :P
cerita pi abu dhabi 2012 pon tak abih cerita lg... so tak la heran sgt kalau cerita tahun lepas pon tak cerita lg kan....hahhahahaaa....
so. ni cerita awai bulan 11 tahun lepas...

kat kindergarten missLR... depa buat aktiviti buat lantern ngan budak² and pi nyanyi kat rumah org tua²...
i ada tanya cikgu dia laternenfest ni perayaan apa... (nak kena ambek tau gak kan dah dok kat negara bukan Islam nih....)
cikgu dia kata, celebrate askar yg byk tlg org susah dulu²...

laternenfest ni mcm pesta tanglung kat mesia... tp sejarah dia menceritakan pasai sorang lelaki nama martin yg suka tulong org susah n miskin... si martin ni pegawai askar then lama² dia jadi paderi n dapat gelaran st.martin... martin terkenal dengan sifat baik hati dia maka org german celebrate dia dengan laterne, kengkonon sbb dia bawak cahaya kat hidup org miskin...
utk tempat² yg kuat agama kristian... depa ada lagu yg puja st martin... depa ada lagu yg ala² zikir..
kat tadika missLR depa tak buat ikut perayaan betul² sebab ramai muslim...
a week before sekolah buat parade... makpak kena pi sekolah tlg anak memasing buat lantern...
laterne missLR, byknya i yg buat... dia dok main aci ligan ngan besfwen dia si missMM...
happy la dia dapat bawak api....asal terpadam ja... cuak ja muka... cepat² pi cari cikgu dia soh pasang api blk...
kebetulan time tu hujan rintik²... so ramai la budak² dok nangis sbb api asyik terpadam... hui hui hui...
bila semua parents dah kumpul... parade pon mula... tak la jauh mana pon rumah org tua² tu.. tp bila dah jalan ramai² jd slow... semua pakat dok bersembang.. patutnya kena nyanyi²... tp suara org sembang lg kuat...
missLR ngan best friend dia.... tak jalan langsung ngan i... encik suami rupa²nya blk awal sbb nak join... saja nak kenal² ngan parents lain...
ada 4 lagu yg budak² kat kindergarten missLR kena nyanyi... i check lirik dia, tak dak lirik yg bunyi mcm memuja... lagu dia just cerita pasai bulan bintang... cerita pasai 'saya ada laterne cantik'...
ada satu ja ayat ' martin ist ein gute mann' maksudnya 'martin adalah seorang lelaki yg baik'..

lepas nyanyi kat rumah org tua²... cekgu² buat unggun api... kononnya... dulu st martin ada buat unggun api besaq utk org miskin di musim sejuk....
again, patutnya nyanyi.. tp semua pakat dok bergelak ketawa n sembang² sbb hujan dah makin lebat masa tu....
masuk dalam sekolah, ada jamuan skit... semua parents pakat bawak makanan sorang skit.... i bawak apam polkadot...
mula² tak laku... pastu bila missLR start ambek... semua pakai berebut... sat ja habih...!
love.
setalam apam polkadot inti strawberry jam yg i bawak utk jamuan...
cekgu besaq sekolah missLR kata, very interesting... dia simpan siap² satu every color dlm office dia... hihihii....

Thursday, April 24, 2014

Laufrad = basikal jalan

Salam and Hallo

dua hari lepas basikal missLR sampai.... laufrad dia pulak sampai....
masa kotak ni smp, missLR tak la se'excited' masa basikal dia smp...
bila dah koyak² kotak, missLR tanya tu utk sapa... kenapa tak dak tmpt kayuh... hihii...

sejarah laufrad ataupon nama omputeh dia 'balance bike'..
mula² skali walking bicycle ni direka utk org besar... akhir 90an br depa ada idea utk buat laufrad utk budak²... mula² skali depa buat guna kayu... skg ni pon still ada laufrad dari kayu.. tp ofkos, dah byk yg buat dari besi and aluminium...
benda ni terus glemer sbb dapat tlg budak belajar balance dgn cepat.. after that, terus blh naik basikal without dua tyre kecik yg slalu kita guna utk basikal budak² kat mesia...
laufrad ni ada mcm² size... start utk budak 2thn smp la utk budak umur 5thn plus..
kami br tau kelebihan laufrad ni... before this kami ada beli basikal utk missLR then pasang tyre kecik kat tepi... it doesn't help missLR at all... dia enjoy naik basikal tp tak 'blaja' mcmn nak naik basikal...
nasib baik kami tertau awal... so kami belikan missLR laufrad utk budak 4-5tahun... tyre size 12.5"..
tapi ada ja parents sini yg belikan basikal 4tyre tu kat anak depa... cumanya bila kami pikir².. lagi praktikal guna laufrad.. plus, kat sini... laufrad 2nd hand or 3rd hand or 4th hand belambak+elok+murah....
weekend 2minggu lepas... family lim n tina mai lunch kat rumah... then kami kuar jalan² dlm hutan... missLR excited naik laufrad... lepas pada tu, tak nak naik basikal langsung... so basikal simpan dulu dalam store...
satu benda yg i perasan... missLR lebih konfiden naik laufrad... dia tak takut nak naik or turun bukit... skg dia dah berani kayuh kaki laju² pastu angkat kaki and balance... :)
skg ni pegi sekolah pon naik laufrad... bila penat... stop sat.. minum air... pastu kayuh laju² lagi...
kawan² dia pon ramai yg bawak laufrad n basikal pegi sekolah... time² skg ni syoq la naik basikal.... i pon skg, petang² suka naik basikal ngan missLR... kami lalu kat jalan² tgh ladang raps.... masuk jalan dlm hutan.... best woooo.....

kesian papa tak dak basikal lagi... nnt buleh kayuh basikal sama².... tak aci la mama ja selim...
auwww..!

Wednesday, April 23, 2014

Fasching at kindergarten

Salam and Hallo

ni cerita akhir bulan februari haritu... huhuu...
kemalasan melanda sebab gambar² nak kena edit.. nak kena mozaic.. nak kena crop bagai...
makanya... entry tertunda...

27 februari, sekolah missLR buat fasching @ karnival... ada byk la peringkat depa sambut.. event paling besar kat area kami, diorg buat kat Mainz.. mmg segala jenis makhluk blh jumpa kat sana.. ada kereta berhias... ada band.. ada parade... n org yg datang n berdiri tepi jalan pon akan pakai mcm² costume...

tahun ni kami tak pi mana² parade... i just join fasching kat sekolah missLR kejap ja...
tp preparation utk baju missLR dah start 2weeks before... huhuuu...
excited + nervous...
plan asal i nak buat costume rapunzel... tp missLR nak cinderella... pegi kedai cari kain, langsung takdak kain kaler biru.. makanya tukar ke princess 'unknown' kaler pink... huhuuu...
utk aksesori.. i beli crown sengget then pelekat flower² bg nmpk mcm crown 5 hengget... hihihii...
ni baju missLR... i mntk junior i belikan dasar baju princess sbb i tak reti nak buat bahu kembong² tu... tp dasar baju tu sgt la slim di peroooott... maka at last, kat bahu tu ja i ikut dasar... yg lain hentam-sajalah-lagi-senang....
hari² missLR try baju princess dia... i pulak saja² lambat² tambah aksesori... lambat² jahit bg setel baju tu...
gambar atas ni... pagi hari fasching...
biarla herot petot sekalipon.... bila missLR happy... mama super duper happy... :D
i kureng skit part rambut ja...
i tak nak ikat rambut dia mula²... tp bila tak ikat, crown asyik nak terjatuh...
encik suami hantar kami pegi kindergarten sbb hujan renyai².... missLR pulak tak leh bercakap sbb i pakaikan dia lipstick n eyeshadow... keras terus mulut tak mau bercakap takut lipstick hilang... hahaha...
bila sampai sekolah rupanya cikgu² dia makeup lg skali... 
princess lain semua ada butterfly kat muka.. missLR taknak.. dia kata nak mcm princess....
cikgu missLR lukis flower kat dahi dia... bila dia tgk kat cermin, missLR tanya i...
'ma... ni mcm princess apa...?'
hihihii....
kanan tu cikgu group missLR... gila²... sesuai sgt jadi clown... lg sorang cikgu jadi queen... tp tak sempat nak ambek gmbr ngan toni... ramai peminat nak ambek gmbr ngan queen... :)
missH(kanan)...missE (kiri)....depa ni adik beradik... missE ada kembar lelaki... mrH si pirate...
skg ni kalau missLR nak berdoa ada adik.. dia nak kembar mcm missE ngan mrH ni la...
fuuhh... dia wish adik kembar ookk... 
kiri : missLR ngan besfwen dia... missMM... missMM jadik ballerina... bila dia tgk missLR pakai baju princess, dia terus nangis nak crown jgk... bila i puji² skirt dia cantik.. n missLR pon ajak menari mcm ballerina.. dan² missMM soh mak dia blk....
kanan : missLR ngan sapa ntah... jadik fairy.. missLR kata budak tu tak leh jadi fairy sbb tak dak tongkat yg ada star... budak tu terkulat² ja.. pastu terus lari kat mak dia mintak tongkat fairy... :P
budak group missLR.... ada hexe(witch) beberapa org...  pirates... superman... batman... spiderman pon ado...
comel sangat missLE...jadik honeybee... dah la peroot muncit... hidung dia bulat.. pastu kalerkan hitam... comel sangat!
kanan : cekgu group lain... sorang mak lebah...sorang red indian... 
tu dia.. bomba ada... polis ada... football player ada...
ni dah otw blk.... mak bapak tak leh tunggu kat sekolah... i tunggu setakat depa nak start main game saja.. pastu i blk sbb ptg tu ada tetamu nak mai rumah i....
i happy sangat bila missLR suka baju yg i buat.... :)
total cost semua tak smp 10€ pon... tapi sangat puas hati....
kain i guna tu sebenarnya kain langsir... aksesori depan peroot tu i tetas dari tudung yg dah tak guna... crown pon sengget ja...
result : happy.
muka org puas hati... jalan balik pon slow ja.... ala² pwincess gitu....

Wednesday, April 16, 2014

papa's birthday

Salam and Hallo

07.04.2014
birthday encik suami yg ke 23 ( katanyerrr)

plan A.
i masak special kat rumah then dinner sama²...

plan B.
makan special kat luar...

encik suami kata nak balik awal...
heh... slalu blk kul 7lebih... time besday nak blk kul 6.30... tak dak la awai mana pon...
kul 4 lebih, missLR dah menggelupur nak kuar naik basikal....
i dah kuar asap kat telinga.... :|

nak bg missLR occupied, i ajak dia buat kad utk encik suami... mula² excited, pastu bila i bg dia pakai lipstick.. terus dia main².. dah tak nak buat kad dah...
bila kad dah siap... dok la pegang kad tu smbl tgk tv... bila dah tak sabar sangat, dia soh i call encik suami...
beriya dia cerita dia ada überraschung ( suprise ) utk papa... tp details gila la dia cerita pasai suprise dia...
hahahhaaahhahaa.....
cover : nama papa ngan heart besau n heart kecik... missLR tulis... bwh tu mama tulis...
front n inside card : kad mama buat... riben mama buat... missLR tulis²... mama buat shadow² ja...
missLR cop²... mama tlg kaler... :)
missLR tulis nama... mama tulis 'i♥ u' ... dia pon nak tulis gak... hihiii...


kul 5.30 lebih, bila encik suami tak balik²... kami kuar naik basikal...
bila encik suami call.. i usung ja missLR ngan basikal dia naik train ke kampong sebelah...
jumpa encik suami kat train station.. tu pon dia lambat... i sempat shopping kat kedai asia seround... missLR main laufrad 4,5 round... br encik suami sampai...
see... kata überraschung.... tp dia yg sibuk bukak... siap cerita mcmn dia buat...
tp comel... :) blushing² bila papa baca kad dia...

lepas upacara bukak card... birthday boy ( atas hasutan missLR ) ajak makan ice cream...
so pekena ice cream sorang dua scoop... missLR excited sangat smp makan tak habis... i pon tak paham pasaipa...
lepas makan ice cream... belanja besday boy makan pasta pulak...
selalunya pasta kat sini, masha Allah... punya la sedaapp...
tp haritu dari 5++ bintang, i bg 4 ja kot...
sup apa ntah... dlm dia seafood... ikan+udang+ketam = sedap mcm slalu...
cicah ngan roti.. n haritu dia bg ala² sos bawang putih tu... sedap gak... tp i sorang ja makan...
kiri : menu feberet i and missLR.... pasta ngan seafood.. segala benda dia campak dlm tu... kepah.. siput.. sotong... calamari... fish... udang... pedas² skit... sangat² sedap!
kanan : pasta utk encik suami... pasta ngan ikan salmon n spinat... pon sedaapp.... :)
muka kegembiraan besday boy... :)
missLR kata kalau nak ambek gambar kena buat peace.... haaa.. tu dia tunjuk mcmn nak posing... hahhahaa...
even kerap jgk dua org ni bg telinga n hidung mama berasap... tp mama sayang... sayang 3/4 hati!
lg suku simpan utk org lain sama.... :P



psst : happy birthday pakngah 'ri-john' jgk...
.

Tuesday, April 15, 2014

Basikal = Fahrrad

Salam and Hallo

ni cerita 1st April haritu....
entry lepas kan i ada cerita yg i n encik suami ada nak belikan missLR basikal tp tak jadik... encik suami dah tercakap kat missLR... maka hari² la missLR tanya bila papa nak ambek basikal dia... si bapak yg berhati mulia tidak sanggup lagi menjawab persoalan anaknya itu... maka,  terus menengok ke dalam ebay... dan terus meng'bid'...
part kelakarnya, harga dah terlebih budget... tp sebab 'saja' nak naikkan harga.... last² encik suami menang bid... hahhahahhahahaaaaaaaaaaa.....


fine.bukan duit i...


so. bila dah beli... missLR pon mula la mengira brapa hari lg dia kena tido sebelum basikal smp...
Happy face!
bila kotak basikal tu sampai... missLR jadik tak tentu arah.... melompat.. gelak sorang².. berguling bagai...
terus suruh i bukak kotak.... dia dah siap² ambek helmet daaahhh....
oooo yessss..... brand PUKY....
mahai gila kot basikal brand ni..... mcm basikal missLR ni, rega betoi €2++.... encik suami beli 40% less dari rega betoi... basikal 2nd hand... tp elok sgt² lg... tak dak calar apa pon..
TAPI kalau i, mmg tak beli dah la.... ingat tak dulu 1st basikal missLR...? 18€ ja pooon.... itu i beli.... (dasaarr kedekuuttt)
skg basikal 18€ tu dah jd bangkai bernyawa kat store... sapa ntah sesuka hati nak jadi pomen... slumber dia bedah basikal missLR tu... cis.
mmg tyre basikal tu rosak tp takyah la sesuka hati repair barang org....haaiisshh...
tiap kali i nampak basikal tu... tiap kali tu la i marah....
so. ni basikal baru missLR.... sbb hat lama dah kena rongkah.... n sebab hat ni mahai dari basikal lama... maka, papa belikan kunci yg gagah perkasa!
missLR frust sbb i tak leh nak pasang tyre basikal tu.. cepat² dia call papa soh blk tulong pasang tyre... canteeekk ja dia susun ayat kat pak dia... si bapak pon terus la tutup komputer n balik rumah...
huh. kalau mama ngendeng pon tak pernah papa terus tutup komputer tau...
tak adil.
petang tu jugak.... kami beriadah bersama basikal masing²....
papa jalan. :)

Friday, April 4, 2014

addicted terhadap flohmarkt online

Salam and Hallo

Ya Allah.... penyakit baru menyerang...
i baru jumpa satu page flohmarkt kat FB...
rupanya tiap² daerah mmg ada flohmarkt online kat FB... depa buat mcm group cemtu.. then jual² barang...
ada yg baru... ada yg brg salah beli.. ada yg barang br guna 3,4x... ada yg dah guna 4,5 tahun.... :)

dah nama pon flohmarkt ( fleamarket )... mesti la ada mcm² kan... dari sekecik² sepit rambut smp la ke kereta... semua ada...
comel.
pastu, tak semuanya barang depa jual... ada yg bg saja... ada yg buat sistem barter... dah la barter ngan gula or kopi or roti or tepong... sgt comel, kan?

barang 1st yg kami beli game missLR...
semua barang dlm flohmarkt ni kena angkut sendiri.... tu ja... tp tak kisah la kan semua yg dlm group tu mmg dok sekampong pon... huhuu...

second things yg kami beli kat flohmarkt ialah basikal i..
excited....! at last, i ada basikal...
gambar dari ehsan encik suami...

comey ja basikal ni... basikal ni utk teen sebenarnya.... tp bila i naik, macam cun² ja utk i... kecuali tempat duduk dia.. kalau i duduk lama² sakit pungkoq...huhuu...
sekarang aktiviti i and missLR adalah berpeleseran ngan basikal... syoq oo...

kami ada jumpa satu basikal utk missLR jgk... deal punya deal... then decide nak ambek... 
dah nak pi ambek dah... skali org tu msg bgtau tayar dia kecik... sebelum dia kata tyre size 14-16... padahal size 12 ja....
encik suami kata tak pa la... dah set nak jumpa n tengok, so encik suami pi jgk... tunggu 15minit, org tu tak turun²... rupanya dia salah faham... dia ingat kami tak mau...
maybe jgk dia tak paham ayat jermen i... maklumlaaaaa bahasa tingggii.... hahhahahaaaakkttttuuuuiiii...!

i macam ralit bila bukak page flohmarkt tu...
smlm... i add lg 2 group.... hihihiii....
sssshhhhhhhh.... jgn habaq kat encik suami tau!

pastu td, nmpk ada org letak gmbr kasut Vans... 
zasss! terus tanya size... 
OMG! size i pulak ttuuuu.....
harga betoi satu 39.90€... dia nak jual satu 18€.... dua 30€....
apakah...? kasut baru tuu... 
so i deal n pi jumpak dia kat depan kedai dekat rumah i... 
dia kata mak dia beli kasut tu... satu tak sedap pakai... satu lg tiba² nmpk tak cantik...
finee...
lu jual, gua beli.

Wednesday, April 2, 2014

penat ja ketaq

Salam and Hallo

pagi td kami anak beranak ke ausländerbehörde utk ambek visa i...
dulu depa lekat visa dlm pasport.. la ni dah maju skit... depa buat card.. tp still dlm tempoh cuba try test...
haritu masa anta borang, i ada cerita kat sini..

again. i nervous. punya la dok berdoa dlm hati semoga Allah permudahkan urusan...
encik suami dah pesan siap² suruh cakap² jermen skit... (hek eleehh)
last few days, encik suami call org yg handle visa i... encik suami kata mcm ada masalah sbb patutnya card i tak siap lg... ( bertambah² la ke'nervous'an i )

pg td.. missLR bangun dengan semangatnya nak pi 'office' mama...
smp ja... pegawai tu bg resit n soh encik suami bayar 135€ kot... part tu dah sedia maklum dah... selama ni i kena byr 80€ ja utk panjangkan visa...
i masuk dlm bilik pegawai tu utk sign dokumen..
again. i salah sign... kalini lg teruk n buruk sign i.... huhuu...

dia mintak kad lama n bg kad baru...
tengok² dah dpt unbefristet! Alhamdullillahhhhh.....
pegawai tu sembang² ngan missLR sementara encik suami pi bayar resit...
(depa sembang dlm jermen)
pegawai : ni warna apa...?
missLR : pink and blue..
pegawai : kenal ka ni gambaq sapa...?
missLR : ni mama saya yg cantik...
pegawai : ooo.... mama cantik... sebab pakai tudung pink?
missLR : liya yg suka pink... mama suka black....
pegawai : iya? apa nama mama...?
missLR : papa.. razif... mama liza... saya liya raihany anak mama anak papa...
pegawai : hahahahhahaa.... awak ni comel...
missLR : danke... dan mama saya cantik....

hahahhahaaa....
pastu pegawai tu kata, nama i panjang... tak tau mana satu nama i...
so i explain la kat dia... maksud binti/bin.... n tunjuk mana satu nama i...
kiranya i bercakap jermen la jgk ngan dia.... dan dia kata cara susun nama kita 'interesting'..

so.
dah settle satu bab... kita ke bab yg seterusnya...
iaitu ambek lesen!
yeeee hhhaaaaa..... semangat!

utk pg tadi.... kami breakfast ngan meatball IKEA tp homemade...
meatball tu i buat smlm... tp dah kul 9 br dok menguli... maka i bakar guna microwave saja...
harini jd keras skit.. tp sos dia sedap... :)
nnt bila free i letak resepi kat blog k...