berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, March 27, 2014

Mee udon sup

Salam and Hallo
Sumber :
tak tau... sebenarnya i tak pernah dengar pon nama mee udon ni waktu kat mesia... maybe sbb i jarang makan kat luar or maybe sbb i tak jarang masak... n maybe jgk sbb i tak ambek tau... (sbb sbnrnya)

Mukadimah :
encik suami n missLR sgt la teramat suka sekali makan laksa... dulu² i guna rice noodle.. kadang² dapat yg rasa mcm laksa.. kdg² dapat rasa mcm bihun berkuah laksa.. huhuu...
ada skali tu.. encik suami beli mee udon... n lepas tu, bila tak jumpa stock rice noodle yg rasa mcm laksa... kami akan beli mee udon...
maka, terdetik la dlm hati i nak cari resepi sebenar mee udon... i pilih utk buat sup...
ada sgt byk version resepi utk sup udon...
ni style i, ikut benda yg ada kat rumah...

Bahan² ( utk 2 org makan) :

  • mee udon
  • secekak daging - potong nipis²
  • fishball - potong 2
  • button mushroom - potong 2 ( guna oyster mushroom lg sedap)
  • 1 btg carrot - potong bg lawa
  • selerie - potong senget² (guna daun sup pon buleh)
  • minyak olive
  • 1sb sos tiram
  • 1sb kicap
  • 1 bawang besar
  • 3 garlic
  • kiub ayam
  • white pepper

Cara² :

  1. rebus air... rendam mee udon... then tos.. ( tak nak pon takpa)
  2. tumis bawang + garlic dengan olive oil
  3. + daging.. masak smp daging tukar warna
  4. + fishball + carrot + sellerie
  5. + sos tiram + kicap + pepper + air secawan + kiub ayam
  6. + mee udon
  7. + mushroom

Nota kaki :
again.resepi dia ada byk cara...
n uol buleh letak segala benda apa yg uol nak letak... seafood buleh... sayur²an melimpah ruah pon buleh... segala fishball fishcake crabstick semua pon buleh letak....
memandangkan yg nak makan byk tu ialah missLR... i buat tak pedas...
utk i n encik suami... i potong cili padi... tabur...
waallllaaaaa!

tenung²kan dan selamat memasak...

Wednesday, March 26, 2014

Carseat Recaro

Salam and Hallo

lamanya tak hapdet belog... dok follow cerita MH370....
i still berharap depa blk... biar la mcmn keadaan sekalipon...

i nak cerita pasai car seat missLR... tak baru sgt dah la... cerita 31 jan haritu...
sebelum ni missLR ada 2... errr... 3 carseat maxi cosi...
tiga² second hand... tp still elok... i rasa mcm tak berbaloi nak beli yg baru sbb missLR guna sat² saja...
plus, masa mula² tu.. kami bukan ada keta... so, guna bila menumpang reta org....

skg, missLR dah meningkat dewasa... (hik hik hik hik...)
so encik suami kata, carseat yg 3rd stage ni dia akan guna lama.... so encik suami nak beli yg baru...
i dah buat muka tak puas hati... sebab knowing encik suami ni... bukan takat 'baru'... barang yg dia pilih mesti mahai... ( nasib la dapat bini kedekut )
cth: kasut winter tahun lepas... depa cerdik... kuar beli kasut time i pi sekolah... beli kasut 80€ lebih.. last² pakai 15x ja kot... tapak kasut pon tak efek apa....
tahun ni pulak... i yg beli... harusla half price dari rega encik suami beli.... puas hati i..
kasut elok... rega murah... pakai 6x pon tak la rasa terkilan sgt... plus, konpem² winter depan missLR tak leh pakai kasut yg sama dah....

sreeeettttttt..... ( tukar tajuk )
so.
ini anak saya... mm... anak dara saya.... bab melawa n posing... serah kat dia...
turun sapaaaa ntah..
ni harta missLR... senyap² ja encik suami beli... i tak tau rega brapa.. dia kata sale...
fine.
ok memang la ok... kalau dah beli brand elok, tp tak ok.. mmg i mengamuk...
nmpk missLR selesa duduk car seat ni..
kalau car seat yg dulu... nmpk sempit bila dia duduk waktu pakai jacket, tambah² jacket winter... bila nak tido pon, i sengetkan carseat, kaki dia pulak dah tak tau nak letak mcmn...
car seat ni ada speaker kat telinga... nmpk tak yg putih tu...?
awal² beli... menggeletis la missLR pinjam tepon i... dengar ringtone ring³ pon jadi excited....
ke'excited'an missLR dan encik suami tak abih waktu car seat tu sampai jaaaaa....
haritu tu jgk, rasmi carseat... tak dak reja, pi smp Mainz utk makan aiskrim.... 0.o
and.... seminggu lebih gak la mama tukar tempat jadi 'puan sri' kat belakang.... huh...
tiap kali nak kuar... missLR tanya siap² sapa duduk depan ngan papa... -.-
dah la nak duduk depan.... masuk ja keta, mintak navi... beriya bg direction kat papa... ngan tangan kecik dok tunjuk kiri-kanan....
comey.


skg, kalau nak pi sekolah, dah reti request utk papa anta naik auto (keta)... hi hi hi..








.

Tuesday, March 18, 2014

Online bisnes

Salam and Hallo

Subhanallah...
akhirnya terwujud jugak 'ich&du'... terima kasih pada semua yg bg semangat n tunjuk ajar... (termasuk yg paksa i :D )

sebelum ni i dah ada 'LR gmbh' yg jual barang baby... tp sekali² nak blk cuti... encik suami tumpang letak barang² dia... mcm jersey n jam...
tetiba² ke'ting'... i dapat satu idea... cuma tak berani nak cakap kat sapa² n realisasikan idea i.. stended la i nih... bila mai tang part bisnes.. semua benda tak berani.... tambah pulak dpt encik suami yg sama spesis ja ngan i... lagi la lama idea tu terbenam kat otak...

but, there is always a first time... (walaupon sebenarnya i dah 2nd time)
selagi tak cuba... tak tau apa rintangan or habuan yg kita akan dapat kan...

moh ler kawan²... jom usyar² apa yg kedai i ada... br ja launch semalam... kedainya dah lama ada.. :P

konsepnya : beli ikut promosi... setiap batch akan ada kat kedai dlm 3-14 hari ( depends pada promo/sale )
tapi kalau uol nak soh i cari/survey benda apa² kat germany ni pon buleh... insya Allah... :)
barang² i tak semestinya barang branded.... segala benda pon akan wujud dlm 'ich&du'...
dari yg rega MYR5.... sampai la ke barang yg harga MYR 555++... insya Allah...

and alsoooo... i akan ada barang pre-loved jgk... barang new ofkos la ada.... semua details akan ada kat caption album... postage pon sama... ada harga yg dah termasuk postage... and ada yg excluded... uol buleh pilih utk satukan barang² n pos serentak...
so cek-cek-cekidaut....

ooo eeemmm jiiii... excited hokeyh!

Thursday, March 13, 2014

sesat ( *pray for MH370* )

Salam and Hallo

8 March 2014...
mencatatkan kehilangan MH370...

10 March 2014...
mencatatkan kehilangan abah...
utk kali KEDUA...

abah, tahun ni masuk 74.. Alhamdullillah... Allah bg abah sihat tubuh badan walaupon sgt kuat hisap rokok... di umur 74 tahun, abah cuma ada masalah prostat membengkak (atas faktor usia)...
itu pon dah baik sepenuhnya...  selain tu... abah cuma ada penyakit 'degil'...
dah berapa kali bonda sorokkan kunci keta... abah tetap akan jumpa...
bila mata pon dah tak brapa clear... badan pon tak brapa larat nak drive... abah cuma buleh drive dekat²... selalunya bonda akan temankan... cuma, bila penyakit 'degil' menyerang... abah akan kuar jgk sorang²...

10hb lepas.. abah kuar pi pekan penanti... dekat ja ngan rumah sebenarnya... tp rupanya skg ni, depa buat one way street kat penanti... i rasa jalan tu buat abah konpius n abah sesat...
kesian abah...
abah kuar dari pukul 9pg sampai la ke tgh malam br smp rumah...
kakak i bgtau i tru wassap... apa ja la yg i mampu buat dari kejauhan selain berdoa yg baik²... i mintak tlg adik ipar i yg kebetulan ada kat rumah... paksu i pon blk dari SP... abg ipar i pon blk keja awal utk OPS menyelamat..
org kampung pon tlg cari kawasan² biasa abah lepak... kawan² adik i pon tlg cari smp ke kulim...

i resah gelisah dok kat rumah... masa pegi ambek missLR dari sekolah pon, missLR perasan i menangis... i cerita kat dia tokwan hilang... dia kata.. 'takpe.. nnt tokwan blk la... dia pegi jalan² la tu...'

bila mesia dah masuk waktu maghrib... i dah tak leh tahan dah... risau sgt.. sbb abah mmg tak cekap drive malam.... i letak status kat FB... dengan harapan, kot² ada kawan² yg lepak kat kedai or mana² ternampak reta or abah....
Alhamdullillah... ramai yg respon....
ada yg tlg share status... ada yg tlg forward kat wassap kawan².... ada yg pm tanya khabar... ada jgk yg buat lawak...

bila dah start malam, i mmg tak leh duduk diam dah... airmata dok kuar ja... kakak i dok update tru wassap...
budak² moto kampung dah start cari luar kawasan biasa.... semua tau, mmg abah sesat.... ni bukan kali pertama....

report polis pon dah buat... mintak tlg polis peronda buat rondaan... abah takkan drive laju cuma mungkin bila dah drive jgk terus menerus... dlm 16jam dah buleh smp johor... :|

pukul 4ptg jermen = 11mlm mesia...
adik ipaq i kat aus wassap kata abah dah dijumpai.... parents dia kebetulan singgah rumah n ter'join' skali ops cari abah...
parent dia hantar gmbr ni....
tgk la baju abah... berpeluh² :'(
i punya la menangih.... rasa lega yg tak terungkap dengan kata²...
budak² moto kampung yg jumpa abah... bila dah jumpa keta, depa ikut abah i.. tp bila abah makin menjauhi rumah, budak² moto ni kejar abah smp ke traffic light... bila abah stop, depa soh abah blk... n one of them tlg drive keta abah...

masa abah blk, abah nmpk penat.... tak tau la dlm 16jam kat luar tu abah makan or not... tak tau abah berenti or not... yg pasti, masa budak² moto jumpa abah.. abah sorang...
bila i dah ok skit.. i call cakap ngan abah... abah still buat lawak... abah kata, abah kuar jalan² ngan kawan...

abah bukan nyanyuk... abah cuma tak ingat byk benda... tambah² kalau jalan berubah², i yg blk setahun sekali pon blh sesat....
kesian abah... :(

i tak leh bayang mcmn perasaan family MH370... abah hilang 16jam pon i dah macam hilang separuh nyawa.... tambah² i dari sini mcm tak leh nak tlg apa... doaaaaaaa saja...
betul. ini urusan Allah...







'ya Allah... kembalikan cinta mereka... kembalikan walau bukan jasad.. kembalikan walau dengan hanya satu kenyataan... '

'MH370, i know u're flying somewhere...or maybe landing somewhere...just take care, ok...'

Thursday, March 6, 2014

canvas with tape

Salam and Hallo

missLR demam.
maka mama kena lebih kretif to make sure dia tak boring dok rumah...
masa kemas² store haritu, i terjumpa 1 canvas yg tak guna lagi...
TING! idea mari...

kebetulan jugak... kami ada masking tape lama... i rasa zaman encik suami blaja dulu punya kot.. nak tarik pon asyik terkoyak²...
perfect.. mari la kita korbankan dia utk projek ngan anak kita...

kalau uol surf kat internet, ada byk contoh canvas art yg buleh buat ngan anak2.... i pilih yg paling simple... sesuai ngan tahap kesabaran missLR... :)
canvas yg i guna ni besar..
so i bahagi 4... n buat 4 corak guna masking tape...
ni task missLR... kaler... dia pilih kaler sendiri n kaler....
i suruh dia cari berus... dia masuk bilik n buat drama... malas gue nak layan...
last2 i guna span ja... lg senang...
i guna ni water kaler missLR... sekejap ja dah kering..
bila dah kering, skali lagi task missLR... mengoyak... :)
dia tak bg i tlg lgsg... tepis² tangan i bila i nak tulong...
TADAAAA!!!!
ni rupa canvas lepas koyak tape...
i rasa kaler brown tu mcm cacat sbb satu ja gelap... tp missLR kata cantik.. so layan kan ja la...
last, i tulis alphabet then suruh missLR kaler ngan marker...
dia kata nnt dia nak buat lagi... tp nak lukis gambar flower pulak.... :D

i dah gantung canvas ni kat dinding rumah... encik suami blk, missLR terus tarik tangan tunjuk dia lukis² ngan mama...
seronok betoi....