berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, February 27, 2014

motor skill - ikat tali kasut

Salam and Hallo

missLR dah besar... n baru² ni kami belikan dia kasut bertali... dia dah tau nak ikat tali... tp tak tau nak buat riben....
she tried few times.. kadang² jadi... kadang² tak jadi.... n limit kesabaran dia sgt la terhad... tp dia tak dak la mengamuk over²... just nampak la dia tak sesabar mama dia...

last week, encik suami belikan i baju... bila i pegang cardboard yg bungkus baju tu... TING! idea sudah mari....
mula², i trace tapak kasut missLR... senang utk dia agak² nak ikat kasut nnt... plus, carboard tu mmg ada lengkuk kat hujung... part tu missLR buat sendal perooottt... hahhahahaa...
i ingat nak lukis corak²... tp pikir² balik... nnt la kaler ngan missLR....
ni pulak harta peninggalan esmet ulam raja... daripada buang.. lebih baik la i guna utk perkara berguna.. dapat gak depa pahala sorang skit....
tali kasut ni mmg sgt perfect utk pembelajaran bab mengikat kasut.... tak licin... panjang pon jz nice... senang nak ikat... kaler pon menarik...
kasut missLR ada 5 lubang... so i pon buat jugak 5 lubang kat cardboard... lubang tu, i tebuk ngan skru n kemaskan ngan 'emery board'.. 
i rasa yg paling penting... cardboard tu kena betul² keras... if not, tak tahan lama kot...
dah siap... i ikat siap² tali kasut tu...
missLR balik sekolah... tak sempat dah nak ajak dia lukis² corak kat kasut... terus dia dok mengadap cardboard tu...
3,4x try and error... dia dah buleh ikat sendiri... :)
skg, dia dah boleh ikat kasut dia sendiri even slow²... n bila dah dapat ikat... muka dia mmg 'priceless'...


♥ u, missLR....
-mama-

Monday, February 24, 2014

azam 2014

Salam and Hallo

dah nak masuk march br nak cerita pasai azam kan...
kalini i betul² kena laksanakan azam i...
lepas i sembang ngan partner gossip tegar i (puanHH), i kena jalankan azam 2014 i.. MESTI!

i kesian tengok lemari baju i dipenuhi ngan baju² yg berkaler boring dan baju² rumah yg dah makin pudar kalernyer...
lepas pada winter cleaning haritu, i decide nak kemas n i buang almost suku dari baju² dalam almari i... haih... dah la baju mmg sikit... buang pulak lg...
pepatah berbunyi, buang yg keruh.. ambek yg jernih...
tahun 2014 ni, i nak stop beli benda² utk dapur... bukannyer la i rajin sesgt memasak... dah la tak rajin... kalau time rajin pon, tak sedap je jugak apa yg i masak... takat buleh makan ja....

so!
mari lah kita melawa utk suami dan anak kita... sekaligus mencantikkan diri di luar utk mejaga hati dan status suami...
branded or not, i tak kisah... asalkan i suka...
masalah plg besau... i sayang duit nak beli baju/kasut.... tp kalau beli benda dapur... ratus² pon i mcm ok....
huh.. mcmn nak ubah perangai part tu...
kesian laki n anak i dapat bini/mama selekeh...

i dah start beli 2,3,4 lai baju baru... tp dlm hati i rasa bersalah...
again, kalau beli periuk seketul 50€... rasa tak sabar² nak guna pulak.... tak dak pulak rasa sayang duit...
hui hui hui...

ouh yes.. skg missLR suka tgk fashion catalog hokeeyy.... bertambah la semangat mama dia nak bershoppping... tp selalunya 'semangat' tu tertinggal kat luar kedai...
sebelum masuk semangat nak beli... bila dah masuk... semua maahhhaaaaallllll.... semua tak shanteeekkk....

apakah..?
saya keliru.. apa perlu saya buat puan sri siantan....

Friday, February 21, 2014

kerabu taugeh & kerang

Salam and Hallo
Sumber :
reti sendiri

Mukadimah : 
i sangat suka ulam² n kerabu²... adik i panggey i exotic sbb suka makan benda pelik²...
everytime beli kerang.. encik suami mesti mintak kerabu taugeh...
ada org yg buat guna santan... kalini i letak resepi yg tak guna santan...

Bahan² :

  • taugeh (agak² cukup sehidang)
  • kerang (agak² sepadan ngan taugeh)
  • 2sb udang kering*
  • belacan*
  • 1 sk lada hitam biji*
  • bawang merah
  • cili padi
  • 2 sb air perahan limau
  • 1/2 paket kerisik
  • Garam & gula

Cara² :

  1. rebus kerang.. i guna kerang frozen, so jgn rebus lama sgt.. lepas rebus, tos..
  2. air rebus kerang (tgh panas²) guna utk celur taugeh.. i rendam2 then angkat...
  3. blend/tumbuk udang kering + belacan + pepper
  4. hiris bawang n cili
  5. gaul benda blend + kerang + bawang + cili + kerisik + air limau + garam + gula
  6. make sure kerisik hancur n gaul sebati
  7. last.. masukkan taugeh... gaul sebati...

Nota kaki : 
favourite kami laki-bini
tenung²kan dan selamat memasak...

cleaning (part seterusnya)

Salam and Hallo

Masih tajuk cleaning.. kalini bukan brg rumah tp cleaning benda lain kat alam maya..

Last 2 months, i delete kedai 'LR gmbh' i.. Serius takdak masa nak hapdet.. Mntk mahap pada buyer2 sekalian.. I ingat, bila missLR masuk tadika.. I will have more time.. Rupanya, sangkaanku meleset.. (srreeettttt... )
Dlm otak, ada satu idea bernas.. Tp nnt dulu.. Kasi bersih n organize satu2 dulu...

Btw, i br aktif ngan instagram..
Nick: cahya_schatz
Blh follow kalau nak.. Dlm tu penuh ngan gmbr missLR saja..
So far, i like instagram.. Simple..

Smlm, i buat cleaning phonebook kat tepon jgk.. Number2 org yg dah blk mesia 5 thn lps pon ada lg... Maybe i ter'copy' dari phone lama..
Uol pon mesti ada.. Cer buat cleaning tengookk.. Best woo delete2..
nnt i nak kerjakan phone encik suami pulak... :)

FB.
Oohhoo.. I berjaya delete raaammmaaaiii org dlm list i..
Yg tak kenal.. Yg terlebih annoying.. Yg terlebih hebat pon i delete..
Mntk mahap...
bila i dok go tru FB, i admit something...
sama mcm kawan.. ada yg 'sun'.. ada yg 'rain'.. tp dua² pon ajar mcmn nak hidup...

Monday, February 3, 2014

'winter cleaning'

Salam and Hallo

apa khabar pembaca².. peminat²... dan stalker² sekalian....?
semoga harini lebih baik dari semalam...

skg ni kat sini, nak kata winter pon, tak la sangat.. nak kata summer lagi la bukan...
suhu dah bawah 10°c.... tp belum cecah negative lg... walaupon begitu, bacaan 'feels like' dah negative...
better percaya pada 'feels like' punya suhu... if not, maybe anda akan jalan terkepit²...

orang slalu buat spring cleaning... tp i buat winter cleaning...
ini namanya takde keja, cari keja...
ntah angin apa yg datang melanda, tetiba i ada semangat dan kekuatan nak buang byk benda yg selama ni i simpan... kengkonon, 'kenangan'..

diawal perkahwinan, i banyak DIY n reuse benda/baju.. (read : guna apa yg ada)
bila dah lama² kawen, dah start tambah² benda/baju dlm rumah...  dah start rearrange byk benda... rumah kami kini makin lengkap... :)

but still, i sayang nak buang few things yg i anggap 'kenangan'... plus, sometimes, i still collect benda² yg encik suami anggap 'patut buang'...
part ni, sebijik i turun perangai my mum...

baju.
minggu lepas... i kemas store, i berjaya buang SEMUA bodies missLR waktu baby yg i dah simpan selama 4 tahun.. i pandang skali... sort out... terus masuk kotak.. buang.
takmau pandang 2,3x.. takut kang.. i simpan blk dlm kotak...i jz simpan 1 bodies dia yg 1st dia pakai masa blk rumah... so cute, size 56..
then, i buang SEMUA baju² i yg i bwk dari mesia zaman muda² dulu... i simpan sbb ada baju yg ada sentimental value... ada yg kengkonon i nak refashion...
i buang jgk baju² encik suami zaman dia muda² dulu... org lain 2tahun sekali tukar baju... encik suami ni.. selagi tak koyak.. dia dok la pakai baju tu... budget, body maintain la heh? padahal, i basuh 14x pon, bau peluh dah segan² nak kuar...
buang.settle.

kasut.
kami bukan penggemar kasut... utk missLR, terpaksa la.. dah la cepat besar, nak ikut cuaca pulak... kasut winter tahun lepas, pakai sebulan ja kot... pastu tahun ni dah kena beli baru...
sandal missLR yg elok², i bawak blk mesia... yg winter, bg kat member kat sini...
kasut i n encik suami mmg pakai sampai lunyai...
bila yg patut waterproof tp dah tak waterproof, its time to have a new one la..

dapur.
masa awal² kawen, i reuse segala kotak... segala bekas aiskrim... segala mangkuk plastik...
sekarang tidak lagi.. lalallaaaa.... even still ada lagi yg i tak buang.. tp i dah kurangkan byk benda...
skg dah start beli proper organizer... proper container... n proper pinggan mangkuk... :)
baru ni i beli casserole glass pyrex... 6 ketol 30€.... wallaaaaa!
jumpa yg sama kat kedai lain, harga seketul 13€... waaaaallllllaaaa! (skaligi)
i dah clean up n rearrange pinggan² n periuk² n cawan-gelas i....
2hari lepas,terjumpa set pinggan (set 6 sekali ngan bakul shopping... shomel.)
rega 15€... waaallllllllaaaa! (skaligi)

makanan.
sambil² i kemas store... sambil² i sort stock makanan jgk... oo yes.. ada stock makanan dalam store... tp yg kering² n yg dlm tin/kotak la... (niat di hati, store dlm rumah nak buat food pantry)
sambil² susun pinggan.. sambil² sort makanan² dalam fridge n kabinet.. buang mana² makanan yg dah expired... susun spices... cuci fridge..

bilik.
akhir tahun lepas, kami dengan jayanya membuang SEMUA selimut² dan bantal² yg telah dipergunakan sejak turun temurun... (kawan² yg dah blk mesia tinggalkan kat kami)
i mmg slalu basuh n jemur bantal² n selimut² tu... tp bila kami sefamili tak sihat secara berjemaah.. abih segala bantal... tilam... selimut pon kami salahkan...  yg rumah sepah, itu takpe... huhahahhahahaa
tak ketinggalan, tilam... cumanya, kami tak beli tilam baru... cuma rotate n ketuk² n vacuum...

humidity.
penting time winter... check humidity bilik/rumah...
rumah i skg ada 4 hidrometer.... EMPAT ooookkkkk..... dah nak sama byk ngan pasu bunga kat dalam rumah...
bila winter, ofkos kita akan guna heater..n bila guna heater, udara jd kering... sama gak ngan guna aircond.. selain jd sebab kita batuk².. rumah kita pon senang rosak sebenarnya...
lucky for us sbb dok tingkat tgh²... org atas n bawah bukak heater, kami tumpang kepanasan... kiranya takyah la bukak heater kuat²... but, mesti kena bukak, if not, lantai or dinding blh rosak...
sehari skali... mesti bukak pintu n tingkap utk fresh air..

audit ubat.
encik suami sgt besfren ngan ubat... ubat batuk saja ada 4-5jenis kot...
hasil dari kerajinan dia beli ubat, penuh la satu almari 2tingkat dengan ubat... skit lg buleh bukak farmasi kat rumah kami... :)
last 2weeks, i audit ubat²... i buang semua yg dah expired.. buang ubat² missLR from malaysia... buang segala minyak angin yg beku n expired...
rupanya ada lg lotion² waktu i pregnant dlm simpanan... huahuaaa... dulu budget nak pregnant lg lps 2tahun kaann... tp smp lotion tu dah expired pon tak pregnant² lg...
seetttaaaaaaannn... aku bunuh kauuuuuu....
eh.