berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, January 23, 2014

Red chicken curry with bamboo shoots

Salam and Hallo
Sumber :
buku best-ever book of thai cooking

Mukadimah :
i loovee thai food...
tahun lepas, i jumpa buku sale kat TKmax... €5.99... terus angkut...
dah blk rumah br perasan buku tu rupanya buku english... i likkee... :)
bawah ni rupa sebenar resepi ni dlm buku...
awai bulan haritu ada kawan kami dtg dari mesia... dia bwk byk benda yg i tak pernah terfikir nak bawak... Alhamdullillah...rezeki... :)
salah satunya... rebung! fresh dari sarawak... so i try resepi ni....

Bahan² :
  • 1 L / 4 cawan santan
  • 500g breast - diced
  • 2sb sos ikan
  • 1sb gula
  • 225g rebung
  • 5 daun limau purut
  • garam n pepper
  • cili merah utk hias
curry paste (perlu 2sb saja so yg lebih blh simpan dlm bekas bertutup)
  • 1sk bijik ketumbar
  • 1sk jintan putih (cumin)
  • 12 cili
  • 4 bwg kecik
  • 2 bwg putih
  • 1sb lengkuas
  • 2 serai
  • 3 daun limau purut
  • 4 akar ketumbar
  • 1 sb biji lada hitam
  • 1 sk kunyit
  • 1 sk belacan
  • 1sk garam
  • 2sb minyak
Cara² :
  1. sangai (goreng tanpa minyak) bijik ketumbar n cumin (1-2minit)
  2. blend semua bahan utk curry paste - masukkan minyak skit² n blend
  3. dlm periuk, masukkan setgh santan.. masak smp mendidih dan pecah minyak
  4. masukkan 2sb curry paste -  kacau dan masak 2-3minit
  5. masukkan ayam + sos ikan + gula.. kacau ( api slow )
  6. biar smp ayam masak... sentiasa kacau so that paste tak melekat kat periuk..
  7. masukkan baki santan + rebung + daun limau purut - smp mendidih
  8. akhir sekali.. + garam + pepper (jika perlu)
  9. hias dengan cili... (i masukkan cili skali ngan rebung..)

Nota kaki : 
i suka sebab dia pedas n masam²... lebih kurang rasa mcm kalio...

tenung²kan dan selamat memasak...

Monday, January 20, 2014

dompet ku

Salam and Hallo

on 16 january last year, i ikut encik suami pi Mönchengladbach... lebih kurang 230++km dari rumah...
lalu kat Köln (Cologne)... n tmpt tu dah dekat² ngan Dusseldorf... dlm 2jam lebih la driving...

sementara encik suami pi buat urusan dia... i date ngan cousin encik suami... kami jenjalan n shopping²...
tp tak de la shopping apa sgt pon... jz nak tgk shopping lane tempat tu ja...
i baru masuk 3 kedai... n i perasan purse i hilang!

jammed.
hati i br ja nak riang gumbira.. then, kami patah blk kat kedai makan yg kami makan sebelum jalan² window shopping... org tu kata tak dak...
then masuk blk kedai² yg i masuk... pon tak dak....
cik cousin kata mmg kat situ pick pocket ramai... huh.
kebetulan, i pakai handbag yg tak dak zip... and i letak handbag kat handle stroller...
i mmg pegang sepanjang masa stroller tu... the only time yg i lepas adalah masa i nak pilihkan missLR paper doll... i rasa mcm masa tu la kot org tu ambek...

few hours lepas tu, encik suami datang jumpa kami... urusan dia tak berjaya... di tambah pulak ngan purse i hilang... dah la masa tu ada cash dlm 100++€ jgk... (nama pon nak shopping kan... )
nak hangin pon tiada berguna...

encik suami bawak i buat report polis... patutnya kena tunggu 24hours dulu... tp sebab kami tak duduk area situ.. maka dia ambek report kami siap2...
n dia suruh encik suami cancelkan segala creadit card n bekukan semua akaun bank..
i tak dak credit card.. tp last minute encik suami teringat, i ada pegang satu credit card dia incase emergency...
selain tu.. semua segala kad bank mesia... ic... lesen... kad kawen.... semua ada dlm tu...
i pon tak tau apa motif i usung semua benda ke hulu ke hilir....
gmbr tahun 2011
lesson learned.

skg i ada 3 purse.
1 utk guna kat sini...
1 utk guna kat mesia....
1 spare. ( motif ada purse spare? hahahhaha)

polis tu kata area situ mmg byk kes curi sbb byk foreigner....  i was shocked actually... sbb area i ada ramai jgk foreigner... tp kes² curik sgt low... u can simply tinggal ur beg kat kerusi or meja utk main ngan anak u kat playground... n kalau beg u tertinggal kat train (example)... u still blh berharap yg u dapat blk beg u complete dengan isi kat dalam...

skg dah setahun berlalu... tiada khabar berita pasai purse i tu... i redha...
semua kad² mesia pon i dah buat baru.... (even better..)
cuma kad kawen ja tak sempat nak reprint...
i br tau waktu tu... ic kita patutnya tak payah bawak ke oversea... hanya perlu ada passport... tp i rs better la i usung ic yg sekeping tu dari i bawak passport sebuku... tak gitu...?

semua yg terjadi ada hikmahnya...
thanks Allah... :)

Thursday, January 16, 2014

masak.

Salam and Hallo

ouh terharu i... dikala i tenggelam timbul hapdet blog pon ada reader yg email n komen tanya itu ini...
tengkiu...

skg ni i dah kurang hapdet resepi²... bukan sebab tak masak...
masak tu tetaaaappp even ntahhapahapa rasanya... cumanya i rasa segan (malu) nak letak gmbr kat blog dah...

1. sebab resepi tu pon i kopipes dari web or buku or blog org...
maybe la ada yg i ubah² ikut ke'ada'an barang... n maybe jgk tukar cara masak so that senang i nak handle... tp tak dak la smp buleh dibuat contoh teladan...
i rasa org yg selalu masuk dapur mmg akan kerap derhaka pada resepi asal... bukan sebab nak tunjuk pandai.. tp sebab nak sesuaikan dengan keadaan diri sendiri...

2. sebab i tak pandai ambek gmbr
kadang² i rasa malas nak try certain² resepi dari certain² blog... gmbr dia cantik membuatkan i rasa 'mcm susaaahhh ja nak masak...'
i tak tau org lain mcmn... tp kalau u tgk gmbr² masakan i.. mmg tak de de nak letak hiasan ka apa.. time nak hidang... time tu la ambek gambo sekepeng dua.. then duduk n makan... bila dlm gmbr takde sudu, tu kira dah ok dah tu....

3. sebab encik suami
lately i masak berjadual... kiranya i plan apa menu utk seminggu siap²... sbb i nak habiskan segala benda dlm store n almari i... but kadang²... bila i dah masak... n i rasa ok jgk kesedapannya... tup² encik suami kata nak makan benda lain... terus i rasa down n ofkossss resepi tu takkan di uploadkan gmbr n resepinya dlm blog.
protes le kunon..

4. sebab baking itu utkku
i kerap ada nafsu utk baking.. tp masalahnya tak dak sapa nak makan... encik suami mmg akan buat muka terpaksa bila i potong kek utk dia... kalau letak muffin dlm bekas n letak atas meja.. pusing² muka i la jugak yg bukak n makan muffin² tu smp habis... missLR ikut mood... kadang² makan byk... kadang² dia buat tabur atas carpet... 3jam pegang muffin, makan br suku...

5. sebab geng
'makan' kalau ada geng mmg sedap... even food tu tak sedap, tp makan beramai² dan berebut² akan tambah kesedapan pada makanan... tambah² pulak kalau masing² pakat masak... mcm i ni bertiga saja, kadang² masak daging 1/3kilo pon makan 3x...
tp utk makan beramai² setiap masa, poket pulak yg tak brapa sedap... huahhahaaa...

Wednesday, January 15, 2014

Aptb (cerita pasal visa)

Salam and Hallo

Harini ada termin utk buat visa..
Sungguh tak sangka i akan membodohkan diri sendiri secara terang2an....

Kelmarin dulu, i tak cukup tido... N budget nak cover tido masa missLR pi sekolah... Tp sebab encik suami pon dah lambat pi kerja.. Maka i tak hantar missLR sekolah.. Bila dia stay kat rumah, maka automatik niat i nak bersantai2 musnah...

Smlm, buat laundry - membasuh 2 bakul baju siap dengan lipat cun2... Malam, tak leh tido lena even rasa ngantuk sgt... Kul 3 jaga... Kul 4 jaga... Kul 5 jaga...
Pg td, ingat nak angkat ja missLR masuk keta... Tup2 dia jaga n cergas...

Bila smp tempat buat visa... Semua berjalan lancar... Borang dah isi... Segala benda yg perlu encik suami dah kumpul...
Mcm biasa, time tu la missLR nak tanya macam2...
Pegawai tu ok ja.. Cakap pon slow n steady... Tak dak la smp i tak paham... Tp ntah kenapa i nervous...
Sign sendiri pon jadi salah...
I siap compare sign dlm passport sbb i rasa i sign salah... Huh..

Pastu encik suami sembang2 ngan pegawai tu... I dok jawab soalan missLR..
Mula2 mcm i paham apa yg depa sembang.. Pastu mcm lost.. Pegawai tu bg kertas n suruh i tulis something n sembang balk ngan encik suami...
I ambek kertas tu then sign...
Skali encik suami kata... Dia suruh tulis... Bukan sign...
Gosh!
Pegawai tu kata takpa... Tulis kat tepi...
Encik suami suruh tulis satu word smbl dok kata i kena masuk sekolah balik...
Then dua2 org eja utk i... Eja plak dlm jermen... Confius i... I betul2 blur... Tulis pon salah...

Sungguh terasa bodoh...
Siap encik suami kata nnt depa siasat sekolah mana i blaja sbb lulus exam tp tak paham org cakap..
Huh... Mmg la ada kes mcm tu.. Tp org tu nak mintak kerja... N nak apply utk visa PR...
Cakap basic pon tak lepas...
I tak dak la teruk tahap tu....


On the way balik... MissLR kembali menceriakan suasana....


I : liya, smlm birthday nabi muhammad...
Papa : nabi muhammad tu sapa?
MissLR : taktau..
I : haih... Nabi muhammad kan nabi kita...
MissLR : ha ah.. Betul...
I : nabi muhammad yg ajar kita apa yg Allah suruh...
MissLR : haah... Dia ajar suruh makan limau pastu makan nasik...
Dia ajar bagi jadi org baik.. 
Tak takut spider...



Shomel... :)




...

Monday, January 13, 2014

orang punya bisnes... i dapat kenan..

Salam and Hallo

auw... lawak pulak tajuk entry i...
ada sorang bisneswoman ni contact i.. dia nak borong LC... minggu lepas ada sale...
memandangkan missLR dah sekolah, i plan² mcm sempat la kot i 'lari' pegi frankfurt... tp sbb i ni tak pernah nak shopping² maka cash tak cukup... menggelabah la korek tabung bagai... huahhahaa...
mula² pinjam duit encik suami... pastu br tau yg i buleh guna kad maybank... (gelakkan i..)
lepas anta missLR pegi sekolah, i blk rumah n call maybank...
punya la skema encik F(customer service maybank) tu jawab soalan i... mcm baca ayat dlm buku... even i rasa lg skema dari ayat buku kot...
lepas i tanya segala kemusykilan... i bgtau encik F... 'saya bg awak 5 bintang!'
encik F : terima kasih puan... saya hanya menjalankan tugas... diharapkan segala penjelasan saya sebentar tadi jelas dan dapat membantu puan... terima kasih kerana menghubungi maybank..
(lantak la depa record ka dak call tu)

berbalik pada tajuk entry.
kul doblas, i ambek missLR then terus shoot pegi frankfurt... we are having fun together... sembang² sambil jalan²... mcm BFF...
i dah siap print list of items yg i nak kena beli... tp dah namanya pon sale.. i budget takde la i dapat semua benda... i masuk butik... bg list kat salesgirl then tunggu kat ruang beg bukan sale... dlm kedai ramai la jgk org sbb sale up to 50%....
dari 11bags... i dapat beli 8bags saja...
none for me...
total semua dekat 1000€... gigil i nak bayo... padahal bukan duit i pon... huhuuu....
tgk beg org, nampak cantek...
tp kalau tunggu i yg beli... mmg lambat lagi la kot... huhuu.. mcm tak dak nafsu ke arah situ...
bila kuar dari butik, i masuk lg few shops... missLR ikut saja.... dah la galas beg sekolah... shomel!
sekali sekala kalau nmpk dove... i berenti bg missLR kejar² bird pastu jalan lg....
then before blk... upah missLR makan... :)

esoknya, encik suami bawak kami jalan²... dia bising i bawak beg buruk tp tlg belikan org beg ratus²... i serius mcm tak terpikir pasal beg i....
frankly speaking, i tak reti bab² brand... i lg suka beg yg murah²... rosak->buang...
tak dak la rasa sayang sgt...
kawan² i slalu tanya i pasai branded stuff.. kat sini ofkos la murah... but again, tak dak nafsu ke arah itu...

sabtu lepas kami pegi skyline plaza, shopping mall kedua kat frankfurt...
jalan² skali terjumpa galeria (mcm parkson) buat sale... 
HOO HEEEMM JIII..... dia buat sale on top of brg yg dah sale....
beg kulit 50% less... apakah??
ada gak beg kulit yg unknown brand... (or i yg tak kenal brand tu)... tp mostly harga jd below €100...

utk brand picard ( well known german brand utk beg kulit) ngan mark adam ada 30%...

apa laaiiiieeee.... tiba² bernafsu... huahahahhaa....
tambah sweet bila missLR tolong cari n pilih beg utk i.... dia ada good taste mcm pak dia.... :)






yg ni missLR pilih... pure leather... brand picard...ada 2 kaler... missLR pilih yg ni... 
alasan : 'yg lg satu tu tak cantik... kaler dia mcm busuk...'
rega dia €129 jadik €69.90..... then potong lg 30%...
suka!

ouh... i beli 2 beg sebenarnya...
lg satu i sambar time encik suami dah kat cashier... huahhhaa...
hat tu beg biasa² tp size besar...

smlm kuar pegi flohmarkt bawak beg baru...
encik suami kata 'ini tak adil.... mana papa ngan liya nak letak barang kami....'
i hanya mampu senyum simpul smbl berlalu pergi.... 
tu la untung beg kecik... muat letak purse ngan handy ja... lalallalallalallalaaa.....






.


Thursday, January 9, 2014

pecah sekolah

Salam and Hallo

harini missLR tak pegi sekolah...
mm... actually dah pegi sekolah tp kena balik... cikgu kata ada org pecah masuk sekolah semalam.. so polis tgh check sekolah... cikgu dia kata sekolah bersepah teruk.. so budak² dinasihatkan stay kat rumah... i tak sure kalau parents yg keja mcmn...
so,i pon bawak missLR blk.. kami pegi kedai then blk...
blk rumah, soh dia makan bekal... smbl tgk tv, smbl makan bekal...

semua berjalan lancar...

kul 1230 alarm tepon i bunyi... tanda kena siap ambek missLR... i saja letak alarm sebab kadang² dok membasuh or menyental or mengemas mmg tak teringat nak tgk jam... kang ada jgk budak menangis pegang tiang sbb mama lupa ambek... (takat ni missLR tak buat lg drama cemtu.. huhuu)
bila alarm bunyi, missLR kata i kena makan ubat... (mlm, ada lg satu alarm utk ingatkan i makan ubat.. ubat tu kena makan on time gitu)
i : bukan... alarm tu utk mama siap ambek anak mama kat schule..

missLR ambek chichi (teddy bear dia) n masuk bilik.... diam.

i ikut dia n tgk mata dia merah...
missLR : liya seronok duduk rumah ada byk mainan... tp liya seronok kalau main ngan kawan² jgk... tp kan ma.. ada org sepah² sekolah liya tp tak nak aufräumen (kemas).. sampai polizei kena pegi sekolah... liya tak suka la cemtu... tak good kan ma...
i : ha ah... lepas guna apa² kena kemas blk kan...tp cikgu liya kata esok buleh pegi sekolah dah... harini cikgu kemas....
missLR : ni yang liya geram ni.... dah la sepah sekolah... busuk pulak tu!

0.o






busuk tu kira darjah keburukan plg teruk yg missLR blh gambarkan... hihiii..
shomel.

Wednesday, January 8, 2014

January . Winter

Salam and Hallo

2013

2014

kuasa Allah... sapa yg buleh sangka....
yakin ja i cakap kat kawan i januari konpem snow... tgk skg, suhu 13°c....
matahari terang benderang... lg cerah dari autumn haritu...

Monday, January 6, 2014

kisah 2013 (part 2)

Salam and Hallo

-7-
bulan posa n raya aidilfitri...
Posa kalini, few times kami buat pot luck n few times kami bukak posa kat luar.... n posa kalini, i try buat few recipes yg tak terpikir i buleh buat....cth : cendol :)
Utk raya, I mmg berniat nak buat raya yg best utk missLR... Semua kuih raya, i cari resepi yg missLR buleh tulong... Enjoy!
kalau tgk gmbr bawah ni, baju raya i ja yg baru.... Hihii.. Baju missLR, pakai baju flower girl kawen zurina, umie neny belikan..
Baju encik suami, ambek baju adik dia masa kenduri kawen kami... Huhuu....

-8-
Kami pi tübingen... Dekat2 ngan stuttgart gak... Jumpa kawan baik missLR.. Jumpa kawan baik kami jgk... Kami pi museum cekelat ritter sport then pi beli fresh milk kat ladang lembu... Walaupon bau lembu tp missLR suka.. I pon minum gak skit... Encik suami takmau try lgsg...
Lepas dah minum baru tau rupanya kena masak dulu... Hihii.. Nasib baik kami tak sakit perut...
tengah bulan 8, missLR masuk tadika... blh cekidaut cerita dia kat sini....  
subhanallah... Allah permudahkan urusan missLR... dia rilek ja pi sekolah...
lepas 1st week missLR pi sekolah ngan cemerlang gemilang... kami bawak dia pi löhmüller.. theme park mcm genting tp utk budak²... kami pi ngan family anis ngan family ros...
berbaloi sgt² pi situ... ada byk games n semua best²... i main rakit ngan missLR smp la i TERterjun dlm sungai.. hahaahhaa... tu pon tak patahkan semangat... ngan baju basah² slumber ja i pi main benda lain pulak...
result : happy.
bulan 8 ada byk kerb (funfair)... tahun ni, i pi ngan missLR berdua saja pi funfair sbb encik suami keja jauh... cerita funfair kampung sebelah kat sini ... n cerita funfair kampung kami kat sini...

-9-
first time missLR pegi kino! cerita 1st kino kat sini..
skg ni, kalau tgk cerita merida, kadang² dia ada la sebut nak pegi kino... tp i rasa tu activity waktu summer ja kot.. skg ni dah takdak iklan dah...
awal bulan 9 ritu, ada kulturfest.. kami pi dah hari last... ada few stalls saja.. but quite interesting... patutnya i pon bukak gerai jual apam blk ngan laksa... pergghhh.... (angan² utk 3thn lg)
tengah bulan 9... kami jenjalan pi Essen... jumpa geng missLR...
syoq le missLR dok menempek ngan geng dia...

-10-
bulan besday missLR....
awai bulan, ada cuti penyatuan german barat-timur.. cuti 5 hari... haziq n family mai stay ngan kami... syoq. tp hari ujan so nak plan apa² kena cari tempat berbumbung...
kakak n adik... :) ada skali tu depa kudakan encik suami.. ajiq sgt comel.. even muka takut tp terkekek² gak ngan kakak.... n bila depa blk, nama ajiq melekat la few weeks kat mulut missLR....
15 okt - raya haji 2013.. tak dak majlis pon... taaappiii... ketupattt ngan rendang tetaaapp ado... :)
tahun 2013, liya is 4.. since masuk sekolah.. i cakap kat dia, dia dah 4 years old.. bila nak potong kek besday... dia tanya 'kenapa lama sgt dia 4?' huhuuuu...
tahun ni, dia sambut besday 2x...
first kat sekolah... then ujung minggu... buat majlis kat rumah pulak...

-11-
november, bulan birthday mama pulak.... :)
missLR ada laternenfest kat sekolah... few weeks before, i kena pi sekolah utk buat laterne sama² ngan missLR... then depa belatih nyanyi lagu laterne utk perform ramai² kat rumah org tua² depan sekolah....
bawah ni gmbr missLR ngan kawan baik dia.. missMM... gmbr ni i letak tanpa blur² di muka sbb dah bgtau mak missMM.. mak dia pon nak letak gmbr depa kat FB...
tengah bulan... i ajak encik suami pi circus.. tahun lepas ya-ya ja nak pi... tp last minute tak jg kenapa ntah...
kecik ja circus ni.. i rasa mcm tak berbaloi ngan harga... tp utk 1st time.. ok la...
thanks encik papa... :)
akhir bulan adalah besday mama.. tp i dapat hadiah before besday.. pepandai ja tepon i nak buat perangai pon bulan besday... masa i terjun dlm sungai masa pi löhmüller tu, dia dah start perangai dah.. tp dlm bulan 11 tu, makin menjadik² plak perangainyerr...
peluk ketat² gitu... (missLR soh posing cemtu sbb dia nak ambek gmbr mama ngan gescheck)

-12-
akhir tahun mencatatkan pengalaman demam paling teruk sepjg duduk jermen... i susah sakit... tp penah la demam n batuk gitu² ja... but this time, mmg hardcore la... demam yg smp tak larat nak bangun... then batuk smp terkencing²... tgh blkg sakit... selsema smp kuar darah... muntah² smp TERfeeling pregnant...
Alhamdullillah... skg dah ok... haritu saja nak test encik suami sayang or not...huhuu...
bulan doblas.. penuh la merata ngan weihnachtsmarkt@christmastmarkt...
kami pi WM ngan family lim kat mainz... then jumpa kawan encik suami lg sorang n visit rumah diorg... wife dia cikgu piano n flute... dan² rasa nak anta missLR belajar piano... tp encik suami kata nak bg missLR blaja swimming dulu...
minggu yg lg satu, i bawak missLR pi WM kat tepi rumah... masa tu hari anniversary kawen i...
balik² tgk dapat bunga n cekelat love²... :)
sabtu minggu tu... kami pi frankfurt sbb nak celebrate anniversary.... skali lg... missLR pau nak main game kat WM frankfurt...
last, ujung tahun... kawan kami mai membalaih lawatan kami bulan 2 dulu... kami pi stuttgart... encik suami tak sehat sgt.. batuk smp tak dak suara.. so tak dak la kami berjalan beriya sgt... sempat pi museum merc ngan musem ritter sport saja...
esoknya tu, pi borong cekelat kat toommarkt... penuh setroli... gilaaa laaa weeyyy...

on 31st, kami lepak kat rumah saja... firework bersepah depan blkg kiri kanan pom pang pom pang... i soh missLR jgn tido sbb nak tgk firework... kul 10 dia dah mintak susu n ajak baring... huhuu... dekat² kul 12, dah ada firework byk... dia tgk 5minit... terus baring tak sedar apa dah... huhuu...

tu ja la cerita 2013 kami...
ada lg cerita yg tak tercerita... ramai lg tetamu² yg tak tersebut...
Alhamdullillah... pahit manis tawar kelat.. semua kami rasa namun masih bercinta... auww!





.

Thursday, January 2, 2014

kisah 2013 (part 1)

Salam and Hallo

sebab terlampau byk entry yg terbengkalai... maka sempena tahun baru nih.. i compile semua skali cerita sepanjang 2013...

tareeekkkk napaassss....

leeeppassss....


-1-
awai² tahun missLR dah dapat habuan...
bila dia yg mintak, penghargaan itu lebih... sampai skg pon dia still main dapur ni dengan keceriaan..
bulan 1... 1st time missLR kenal ciknin ngan uncle hafiz... skg depa geng...
akhir bulan 1, i dapat bouquet kedua dari encik suami (sepjg dok sini).. tambah happy bila missLR pon beli pokok kecik utk mama... :)

-2-
deep fryer.yes.tanpa i sedar yg bendalah tu mmg sgt byk membantu.. kalau i tau dari dulu.. dah lama i beli...
kawan baik i kat sini chinese... so this year, missLR dpt angpow.. satu dari family lim.. satu lg dari family vietnamese...
hujung bulan 2, family kembar encik suami mai visit kami... n kami buat eurotrip :)
mula ngan münchen.. then pusing area frankfurt.. bila encik suami cuti.. kami gerak ke luxembourg-france-belgium-amsterdam..
kami ke münchen... rüdesheim... wertheim village (outlet)... and main sledge blkg rumah... :)
luxembourg (atas) - kami dok novotel hotel.. pusing jalan² saja sebab ahad semua kedai tutup...
snow start turun tak berenti... maka terjumpa la 2 snow angel kat depan hotel... huhuuu...
france (bawah) - kami stay 3 mlm kat france... satu malam kat rumah member lama... rumah dia setoet ja ngan eiffel tower.. so mlm tu, kami jalan² feeling² kat bawah eiffel tower gituu....
esok paginya, gerak pi disneyland... snow turun lebat... maybe sbb kak ecah doa nak main snow... Allah makbulkan... :)
apartment yg kami duduk ni marriot vacation club @ village d'lle-de-france... sangat puas hati! rate biasa ialah 400€++... tp utk winter kami byr dlm 150€ kot cemtu.. maka kami tambah lg satu malam kat apartment tu...
masa kat disneyland, nak bukak mata pon tak brapa nak buleh sbb snow lebat... but at least, puasla hati anak² bergelumang ngan snow.. buat snowman 16x smp depa puas hati....
hari last kat apartment tu.. kak ecah kata.. tak nak dah snow... terus snow berenti... matahari pulak kuar...
masha Allah.... :)
belgium (bawah) - kami tak overnite kat belgium.. so just pusing² cari souvenir n makan saja.. 
amsterdam - kat sini kami tido 2mlm kat swissotel... ada masalah skit sbb satu bilik blh masuk max 3org.. tak lojik la nak bg budak kecik 2org tido 1 bilik asing.. buat muka bengang 1x.. then everytime kami lalu kaunter terus dapat mcm² benda utk budak²... topi la.. cekelat la.. apple la...huhuu..
mula² jalan area² hotel.. hotel mmg betoi² tgh² kawasan tourist...
madame tousaud (wax museum) betoi² sebelah hotel kami... tp encik suami tak suggest masuk sbb budak² boring... apakah...?huh...
gmbr atas-atas : main train station amsterdam.....
 kami pegi Zaane schans... tgk kincir angin... posing² 2,3 das...
ni malam last... kami pusing² ngan teksi basikal nih.. dia bawak pusing tempat² yg penting... dlm byk² tempat.. kami pi jugak red light district... tp dah pesan kat tukang teksi tu just lalu saja... 
lawak jgk la.. time² tu jgk ada keta cuci jalan... tp tiap kali teksi basikal tu kena berenti.. kebetulan mesti kat celah lorong... or kolam... or depan kedai makan.... nasib baik bukan depan gegirl² yg dok bergolek² dlm cermin tu.. hhahaha...

-3-
bulan march ada cuti easter... kami join family lim pegi area black forest pulak... kalini tak duduk hotel... kami duduk caravan kat eurocamp... i ambek part masak... org lain ambek part cari tempat mana nak jalan²..
ni family lim : christianto (chinese-indonesia) , tingting (chinese-china), lukas (chinese-jerman).. hihiii..
gambar atas ni kami kat little venice-colmar... cantek...
satu hari pi colmar... n satu hari pi strasbourg....

-4-
april maksudnya birthday encik suami... tp i yg dapat hadiah... :)
i mintak dia tukar paip air.. tp i dapat kabinet dapur baru plus dishwasher... wallaa!!!
bulan 4 jugak i abih kelas bahasa B1 n ambek exam... nervous mcm ambek SPM...huh..
hari besday encik suami, missLR demam... so tak dak la celebrate apa²... a day after, i ajak missLR buat kek utk papa dia... terus baik demam... :)

-5-
i dapat result B1... lulus cemerlang smp i pon tak percaya tgk result i... hahhaa.. penat ja ketaq lebih²...
hadiah pada lulus B1... encik suami bawak pi visit kawan kat stuttgart... kebetulan depa nak blk mesia for good... the people and the food memang terbaek....
before gerak ke stuttgart tu, 1st time i jumpa n beli ikan pari... :)
akhir bulan 5, kami blk cuti² mesia... :)

-6-
few days after kami smp mesia, family bonda buat kenduri arwah.... peluang utk kami jumpa family... :)
then kami byk spend time kat KL... encik suami byk urusan nak buat... n kami byk lepak rumah kembar encik suami.. time tu depa dah blk mesia for good...
balik kalini, musim buah... missLR blaja makan byk benda2 baru... dia suka manggis... rambutan... jagung...
laksa tak terkecuali.... siap makan gerai tepi jalan... habisss semangkukk... :)
kami blk utk attend wedding zurina jugak... tp i tak ambek byk gmbr... gmbr ngan pengantin pon kami tak dak... huhuu....
mcm biasa, missLR kalau blk mesti kena cium ngan nyamuk... i alah jugak.. tp tak la smp bengkak² tangan.. muka... badan segala... kesian missLR...
oo yeah.. blk kalini, 1st time missLR naik feri pulau pinang...!



cerita lg setengah tahun, i sambung nnt la .. penat woo nak recall kenangan² lalu....  0.o






.