vietnamese springroll

Assalamualaikum and Hallo
Sumber :
belajar dari kawan vietnam..

Mukadimah :
i suka sgt vietnamese springsroll nih.. maybe sbb penuh ngan sayur² n salad² fresh...
bulan lepas i buat projek tanam taugeh ngan missLR.. so one the menu yg i dah masuk dlm list ialah vietnamese springroll..
seeee... mama ajar anak mama jd anak dara sejati... blaja perisi taugeh.. dapat la 2 cekak.. :P
i pairkan ngan hunan crispy fried meat and thailand rice noodle salad..
salad tu sama ja bahan dia ngan isi springroll.. i tak letak fish sos n salad ja..

Bahan² :

  • udang / crabstick / ayam rebus / daging rebus
  • rice noodle / su'un
  • taugeh
  • ketumbar
  • salad / lettuce
  • cili hijau - potong pjg
  • timun - julienne
  • carrot - julienne 
  • daun pudina
  • basil
  • rice paper wrap
sos
  • sos ikan
  • jus limau
  • garam gula
  • cili padi

note : plg penting the wrap.. dia mcm kulit popia tp keras n bila dah lembut, dia transparent..
utk bahan² filling... letak ja apa bekenan di hati.. utk kalini i guna crab stick.. basil n pudina i tak letak..
semua sayur fresh.. suun n cracstick saja i masak kejap..

Cara² :

  1. prepare semua bahan utk filling..
  2. rendam n pusing² wrap dlm air.. (jgn lama.. dlm seminit ja cemtu..)
  3. isi filling dlm wrap mcm buat popia.. ( blh cari tutorial cara wrap springroll kat youtube..)
  4. preapare sos..

Nota kaki :
i mmg blh mengadap makan springroll ni berketul²... huhuu...

tenung²kan dan selamat memasak...

Comments

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

review : katil baby