berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, December 19, 2014

curtain utk masterbedroom

Assalamualaikum and Hallo

early november haritu i ada jahit langsir utk master bedroom..
actually i nak clear kan stock kain kat rumah.. mula² kain tu i beli utk buat cover kotak.. tp end up project terbengkalai atas sebab² yg tak dapat dielakkan.. maka dengan itu, i proceed ngan project curtain memandangkan curtain dlm master bedroom tu tak pernah bertukar... tukar utk basuh pon br 2x dlm 3tahun...
-.-
ini la rupa langsir baru bilik tido kami...
senget benget tp puas hati la sbb ada gak rupa scallop tuh....

before this i ada jahit pleated curtain utk langsir hari raya..itu pon tahun 2012!
this time i nak try and error jahit scallop...
i teringin sesangat nak masuk kelas curtain cikgu Rogayah.. dia ada buat online class..
tp i tak tau la berbaloi or not.. so kita try dulu..
bila curtain dah siap... yes. i mengaku.. belajar perlu berguru.. tak leh nak buat pepandai sendiri ja... huahahaha...

kesalahan first² skali.. i tak ukur size tingkap... budget mcm cukup ja...
rupanya kain yg sedia ada tu ada 5meter ja...
jem.
tak pasal² kena beli kain lain...
and tak pasal² jgk terbeli rambu ramba tuh skali...
nama pon spesis kedekut... kain tu i beli semeter 2€... jarang mcm kain dalam..
rambu ramba tu pon yg paling murah yg ada kat situ.. i tak ingat brapa €.. yg pasti 5€ lebih semeter..
ini waktu try and error...
ouh yes.. i refer kat dua tutorial.. sini and sini..
i guna semeter kain utk sekeping scallop.. i rasa bidang kain ni 140cm kot.. tak pon 160cm...
total kain 8m rasanya... wing tepi tu seketot ja sbb i guna kain yg lebih² dari scallop... huahhahaa.. *kedekut mode*
close up skit...
kesalahan kedua adalah.. jenis kain... ini cotton nipis.. patutnya nak buat curtain scallop ni kena guna kain yg licin so that bentuk dia cantik... so bila guna kain apa yg ada.. kena la terima ja apa hasilnya... huhuu...
nampak tak kesengetannya...?
maka dengan itu sesuai la dia duduk dlm bilik tidur kami... so kami berdua ja yg blh nmpk kesengetan itu sepjg masa....
scallop dia pon tak cun sgt kan..?
mcm kebawah sgt.. patutnya dia melebar ke tepi....
kesalahan ketiga... tu la tu.. wing dia.. setoet..
i dah malas nak kuar beli kain dah...so setoet pon setoet la.... kebetulan sama labuh ngan scallop... kira ok la...(bg sedap hati)
kesalahan keempat... riben kat rambu ramba nih...
i guna universal punya jarum mesin jahit... result dia : riben tu jd pecah²...
sadis.
lepas tanya pendapat sifo² sekalian... i cari la jarum yg nipis skit.. tp tak menjadi jgk..
end up...i jahit ja ngan tangan....
setel.

bila dah siap jahit semua.. semangat la i memanjat nak gantung..
tak sedar encik suami dah diam² ambek gmbr and anta kat wassap family..
bukan main pakat mengomen... huhuuu...

haisshh.. kalau cun tak pa gak.. ni senget benget pon nak berangan nak bukak kedai curtain... -.-

4 comments:

izzeyda said...

cantik curtain tuh..

Siti Aisya Ibrahim said...

cantek hasil dia kak liza....suka kita....xpelah cotton pon cotton lah....janji menjadi, duduk cantik dekat tingkap dah puas hati dah....bestnya ada mesin jahit...kita ni seksa jahit guna tangan :D hihihiihih

:cahya schatz: said...

Kak su @ izzeyda : nmpk dari jauh mcm ok la... Tp sebenarnya herot petot... Tgk gmbr yg closed up tu, nmpk gak senget benget.. Benang pon nmpk... Huahahha...

:cahya schatz: said...

aisya : tengkiu... saya budak baru belajar.. dok try n error ja..
kalau nak jahit byk.. mai la guna or pinjam bwk blk bingen mesin jahit kak liza nih...