berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, October 16, 2014

raya aidil adha 2014

Salam and Hallo

4 oktober 2014 - raya haji kat jermen.
plan nak pi konsulat.. tp tak jadi..
plan nak pi masjid morokko... pon tak jadi..
yang jadinya... jemaah tiga beranak kat rumah... :)
berimamkan encik suami.. bermakmumkan i and missLR...
complete ngan takbir raya.. tp tak dak khutbah raya..

jumaat (3hb okt) -  public holiday...
kedai semua tutup.. i tak sempat nak prepare apa².. encik suami tetiba nak buat makan² siap ngan senarai menu dah dlm otak... -.-

so kami buat jamuan raya on sunday...
still mode raya kan.. before jamuan mula.. sempat gak takbir seround :)
tetamu tak ramai sbb ada budak², so tak nak sesak²...
budak² junior kat sini pon dah ramai yg tak dak... dr berbelas org... skg tinggai 2 org ja kot.. huhuuu...
tapi ada tetamu istimewa...
family wawa dari beribu batu...
family pakcik khairul yg kami br kenal...

menu :
nasik arab yemeni mendhi
ayam panggang
salsa
sos sadri
sos tomato pedas
dalca daging
ketupat/lemang
rendang ayam
bubur jagung
buah tembikai

all prepared by me :)


tapi tak dak la kagum sangat kan... nasik arab tu guna pes :P

sabtu malam tu i start ngan rebus ayam ngan pes...
masak ketupat half cook..
masak rendang ayam...
and also masak dalca..

pastu tido...

pagi ahad baru bakar ketupat/lemang..
prepare salsa and sos² semua...
masak nasik arab 2kg...
pastu last bakar ayam...
sambil masak bubur jagung...

tetamu first smp kul 1tgh hari...
elok² ja i dah sudah masak bubur jagung... tinggai nak rasa ja...

lega.. semua dah setel time tetamu smp...
puan wawa jd tester... :)

pes nasik arab tu i beli dari my biras ka mesia.. sgt recommended!!
nnt i promote kat next entry.. insya Allah..
kalau ikut pes tu... sos dia cuma sos tomato pedas tu ja..
masa 1st day puasa haritu, ada junior request nasik arab... so, i google² la sbb i tak pernah makan nasik arab.. then, my sister bg satu resepi ni.. tp time tu tak jd sgt sbb puasa kan.. dah la tak pernah makan... pastu tak leh rasa pulak... huhuu..
ikut resepi my sister tu... ada salsa ngan sos sadri...
so utk hari raya... i buat dua² sos tu as tambahan...
and encik suami request benda berkuah... i masak dalca.. daging skit plus sayur melimpah ruah... hahahhaa...

dalam byk² benda... i frust ngan ketupat i..
i cari beras pulut brand yg biasa i guna.. tak dak.. so i ambek ja la yg mana ada...
bila dah masak... jadik keras ala² lemang terlebih masak...
dlm lembut.. tp kerak keras...
dah 4-5 kali i buat, cara yg sama.. tp jadik sedap... kalini ja tak jadik...
sadis.

1 comment:

Anonymous said...

Kak liza,.
Nak resepi ketupat dan cara2nya,.
Pastu nak resepi rendang tuu,.
Pastu cara buat bubur jagung sedap tu,.
Pliss,.,.,.,.,.