heater bocor

Salam and Hallo

31  ogos lepas... waktu kami tgh dok berjimba buat rumah kotak utk missLR... heater kami bocor..
i dok tgh termenung2 kat dlm bilik...
encik suami tgh siapkan tingkap utk rumah missLR and missLR tgh dok terkodek² tgk rumah dia nak siap...
heater tu tetiba mcm pecah n ada lubang kecik yg buat air bersembur kuar...
pressure pulak kuat... mmg air tu kuar laju and banyak even lubang tu sgt la kecik...
terkebetulan jugak... tmpt bocor tu straight ke TV, DVD player and segala plug kat situ... 0.o
time ni dah nak reda dah skit...
kat germany, bila ahad semua benda tutup.... termasuk la company² service.. i jd tukang tahan baldi air n tuang air.. encik suami pulak kena call merata utk panggil org service heater tu...
dah call merata tak berjawab.. last² encik suami call bomba!
suddenly saja dia bocor.. pintu balkon pulak tutup... mmg air sembur straight ke tv... mmg sadis...
lantai pulak basah smp almost half ruang tamu...
abih segala tuala...segala kain batik.. kain pelekat semua  i bawak kuar..
smbl tadah air... smbl perah towel...

bila dah call merata tak dpt... encik suami call achik.. 
bila achik smp, dia pon tak tau nak buat mcmn sbb air terlampau kuat and byk.. so dia ngan cikdee pon tlg smbg kerja i... lap and perah towel...

tengah dok sibuk² tu.. ada org call back.. tak tau dari mana dia dpt report... or maybe ada one of the number yg encik suami call tu ada divertion ke number lain ka, tak tau la...
dia kata dia akan hantar org utk repair...
ni parquet kami waktu petang tu... air dah meleleh kat bawah parquet smp ke tgh rumah...
and skg ni, parquet kami semua dah meleding and terangkat skit..
sadis.. tak leh nak buat apa melainkan tukar baru... and kalau nak tukar pon, tak leh tukar half2.. kena tukar satu hall....
air yg kuar mula² air biasa.. pastu dah lama² air makin panas and kaler mcm air ubat hijau² skit... asap pon byk.. bau pon lain macam....
kebetulan waktu tu hujan... so luar sejuk.. dlm rumah berasap².. hohooo...
nampak tak kain tu berasap... mmg panas... so bayangkan la mcm i dok bertinggung kat depan air panas tu and bawak tuang ke bilik air...
masa mula² jadi tu... air laju sgt.. i tak sempat nak angkat ke bilik air.. i tuang ja kat balkon... dengan harapan... bila air dlm heater tu habis... setel la kot...
rupanya non stop...
so i angkut air tuang kat bilik air pulak...
benda jadi kul 2lebih.... pukul 7 br org nak repair tu sampai rumah kami... -.-'
letih hokey i angkut air... and air non stop kuar...

org tu kata hari yg sama ada 4 rumah yg kes sama... so dia mmg tak leh dtg lg awal...
bila dia smp, air dah kurang laju... but still byk...
dia smp, tutup paip heater.. dia kata, air mmg tak kan abih kuar sbb paip heater tu utk seluruh kampung... huh!
rupanya paip heater kami terlindung belakang tiles toilet... org tu kena tebuk tiles utk tutup paip...
waktu ni dah nak maghrib... kul 8 rasanya...
technician tu dtg and repair pom pang pom pang.. then dia terus angkut heater tu bawak blk office..
smp sekarang pon belom ganti heater baru lagi... nasib baik la tak sejuk sgt skg ni...

tv kami basah teruk jgk... achik pesan soh tutup 4-5hari.... kami bukak blk lepas seminggu... Alhamdullillah... still buleh guna... kebetulan warranty dia pon br habis.. tp kalau ada lg pon, still tak leh nak tukar sbb air yg masuk kat dlm tu...

frustnya, semua benda jadi... kami tak leh nak claim insuran.. alasannya, parquet and wallpaper tu kami yg pasang... bukan owner...
barang² letrik mmg lgsg tak leh claim... nasib baik la jgk tak dak yg rosak...
cuma parquet ja la... ngan wallpaper skit...
nak kena buat sejenis lg insuran utk bencana yg mungkin mendatang... huhuu...



.

Comments

Neny said…
oh, so sorry to hear this...nasib baik bukan winter kan? kalau winter heater rosak, jenuh jugak tu nak tahan kesejukan.

Sabar kay, adalah tu hikmah disebalik kejadian.
:cahya schatz: said…
kak neny : haah.. nasib baik bukan winter..
Alhamdullillah... skg semua dah ok... parquet pon dah turun skit.. maybe span kat bawah parquet tu dah makin kering kot..

brg letrik pon tak dak apa yg rosak setakat ni..

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003