berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, September 22, 2014

getting busy - kelas agama

Salam and Hallo

ahad lepas, 2nd class agama missLR... :)
so far... dia enjoy class dia...

last week... masa 1st day class.. i and encik suami pi hantar and jemput dia sama²... sekolah tu kat kampong sebelah...
kami dah daftar dia masuk kelas agama ni before balik mesia raya ritu...
tp ustaz tu kata, student plg muda is 5thn... and missLR bulan october baru cukup 5 tahun.. so ustaz kata, bg try dulu...
ustaz bg 2 tarikh... sabtu and ahad.. masa sabtu 13th sept , encik suami pegi sekolah and check.. nama missLR masuk kelas hari ahad.. so ok la..
actually, kat kampung kami pon ada few kelas agama utk budak²... yg paling dekat ngan rumah i, sekolah turki... ajar quran jgk.. tp benda lain semua cakap turki...
so kami decide nak anta dia masuk sekolah morokko... masa pegi sekolah agama tu on saturday, selisih ngan bapak kawan tadika missLR.... rupanya dia pengerusi masjid morokko kat kampong kami.. and rupanya (skali lg), sekolah agama kat kampong kami pon ambek material yg sama ngan sekolah missLR skg...
encik suami kata tak pa la.. sebab dah daftar.. lgpon bukannya jauh sgt..
sweet girl... :)
dia excited nak pegi 'sekolah baru'... tambah excited bila i kata, pegi sekolah agama pakai tudung...
terus rasa mcm dah besar agaknya... hehheeee
jermen institute utk pengajian Islam...
missLR plg muda... :)
kelas dia every ahad... 4 hours... akan blaja bahasa arab... pengajian Islam... blaja Quran.. and satu lg apa ntah, i tak ingat...
and kalau ada masa lebih.. depa akan buat craft or games...
cekgu² dia pon bukan calang²...
cekgu yg ajar bahasa arab dia blh cakap few languages... and kerja as cekgu/ustaz kat few sekolah around kawasan kami...
ustaz ajar Quran mmg al-hafiz... ada master dlm pengajian al-Quran...
cekgu lain.. i tak jumpa...
ouh.. ada lg satu.. cekgu pengajian Islam... lembut ja cakap... senyum... muka pon bersih ja...
kelas missLR... semua org pon 1st class... ada yg pegi ngan abg/adik... so ada geng la jgk..
plus, ramainya morokko... missLR mula² duduk sorang... tp dia rilek ja... siap suruh i cepat² blk sbb kelas dia dah nak mula.. hihii

lepas hantar missLR pegi kelas agama tu.. i and encik suami pegi rumah kurik/anis...
ntah la pasaipa.. i rasa tak senang duduk... risau gak kat missLR sbb 4jam straight utk 1st class... plus dia tak dak kawan lg... plus, dlm kelas tu akan byk cakap Arab... plus itu... plus ini...
i makan laksa pon tak kenyang.huh.

kul 5.45ptg, cepat² ajak encik suami pegi ambek missLR...
missLR kuar ja class... senggiiihhhhh... 'ma... liya suka la sekolah nii....'
fuuuuhhhhhhh..... leggaaa i dgr...
blk rumah, dia dok cerita la dia blaja huruf mim.. :)
dia ada bawak blk kertas yg dia blaja kat sekolah... dia dah kenal dah semua huruf... cumanya kat sekolah tu ajar ala² phonic... so ala² baru la utk dia...
masa dia blk rumah, dia dah buleh baca semua yg kat kertas tu...
cikgu dia pon kata.. even dia plg muda... dia cepat dapat... cuma malu...
bila i tanya missLR kenapa malu kalau ustaz tanya... dia kata 'liya tak paham ustaz tu cakap apa ma... dia tak cakap bahasa jermen... dia tak cakap english... '
 last sunday... second class dia.. dia mintak pakai baju raya yg mcm pwincess.. nasib baik hujan.. so i ada reason nak soh dia pakai baju lain... :)
baju tu i beli kat GM klang... puas hati... tudung utk dia pon ada i beli few... so buleh la rotate... :)

smlm dia blaja huruf kaf...
pegi and blk, encik suami saja hantar and ambek... i dok rumah...
missLR blk ja... terus bukak buku ajar i...

ouh.. sabtu lepas jugak... encik suami bawak missLR pegi swimming... and also dah register utk swimming class dia...
tambah lg satu class dlm jadual missLR... :)

No comments: