dreamhouse ( even rumah kotak )

Salam and Hallo

pahabaq uols...?
haritu i ada bgtau kan, lepas kami blk dari mesia... missLR cuti sekolah 2weeks... encik suami kerja...
i plan nak bawak missLR jenjalan naik train laju... tp proposal i ditolak oleh bos besau dengan ayat sedih.. 'napa nak tinggai papa.....?'

so i fullfill masa missLR ngan aktiviti craft ja la.... plus, bawak dia naik basikal petang² n also main kat playground... i terpikir nak buat aktiviti baking² ngan dia.. tp dapur tak siap² lg kemas since blk dari mesia ritu... ntah apa benda yg i usung byk sgt smp tak tau nak susun mcmn... hahhahaa...

31 ogos. hari merdeka...
lepas missLR mintak, mintak dan mintak berbelas kali... i ajak encik suami buat rumah utk missLR....
i la jgk yg pi tersebut kat missLR utk buat rumah kotak... sbb nya... masa kami nak blk mesia haritu.. ada beli byk benda dlm kotak besar²... so i tetiba tersebut kat missLR, 'ni kalau kita buat rumah pon buleh kotak besar ni...'
bersinar² la mata missLR...
 i bukak pinterest and suruh missLR pilih nak rumah mcmn....
dia pilih hat basic oldskool punya... bagus! tak susah kerja mama papa....
tp i tersalah... i ajak engineer utk jd architect rumah kotak.. sebijik sejebon encik suami buat rumah mcm dlm gmbr contoh... tinggal lagi kotak kami tak sama besar ngan kotak dlm gmbr tu...
siap ngan pembaris... pensel.. pita ukur... gunting.. pisau... level tool.. tape.. benang... tmpt tiup belon (pon terselit)... cutting matt (pinjam alat jahit i punya -.-')

apa² pon mula ngan bismillah... :)
missLR excited sangat nak dapat rumah... i plan nak buat simple saja tp encik suami buat sgt perfect... ukur semua sama.. tepat.. lurus..
missLR jadi assistant ( mcm biasa.. tukang kacau...)
i ditugaskan buat bumbung n interior design... kah kah kahhh....
gmbr atas ni, tingkat yg tak siap lg.. tp dah gantung langsir... uol bygkan la.. i dah siap buat bumbung n gantung langsir, encik suami still buat pintu... teliti sangat hokeyyy....
happy face... :D
dok tanya, apa benda dia buleh bawak masuk dlm rumah dia... i kata, selagi muat dia nak duduk... bawak la apa saja...
kotak tu pon tak la besar mana sgt... kalau i ngan missLR masuk n duduk bersila... dah penuh dah..
i kata kat missLR, nnt bila dia ada duit lebih nnt, extend la rumah tu...
missLR kata, 'itu bukan kena guna duit... mama pegi je kat keller (store bawah tanah)...'
pintu rumah missLR :) siap ngan frame pintu... siap ngan tombol...
dia suka sgt dok main menyorok dlm rumah tu... br seminggu, pintu dah lembik.. skit lg nak naik pangkat 'lunyai'..
skg kalau cari apa tak jumpa, mesti kena mau check dlm rumah dia jgk... insya Allah ada... hahaha..
little helper with lots of love...
i mmg suka buat kerja ngan missLR... suka tgk cara dia pikir benda... suka dengar dia komen...
comel.
tolong papa buat frame utk tingkap....  dia cukup seronok kalau dapat tulong even tolong pegang.. :)
masa tak letak frame lagi.. missLR dok kuar masuk ikut tingkap sbb papa dia dok buat pintu..bila i tegur, dia kata 'takpe ma... buleh muat..'
muka tak bersalah.
pintu bertombol kayu...
tombol tu ofkos la idea i... i kan terer bab DIY barang² nih... hihihii.. tau tu apa...?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
pemegang tudung periuk nasik... hahhahahaa...

tengah dok touch up rumah missLR.... ada insiden menyayat hati terjadi..
rumah kami banjir...!!
nnt i cerita...

rumah missLR pon tertunda ke hari berikutnya....
2hari lepas tu... dia dok la sebut rumah dia tak siap lg.. dia nak chimney....
hurrm.... so i pon zas3... buat chimney utk missLR... encik suami pulak blk ja kerja terus siapkan frame tingkap lg sebelah....
tengok la how happy she is lepas semua benda yg dia nak nak dah siap... :)
sesuai la dia nak main sorang... yg penting.. dibina dgn kasih sayang gitew.... :)
sampai ke harini pon, kalau cari barang tak jumpa... 97% konpem ada dlm rumah dia....

lepas bila dah siap part mama papa.... missLR ambek cardboard yg balance, dia lukis shape bujur n kalerkan kuning... siap ada riben kat atas shape bujur tu..
dia kata tu lampu...
so i tebuk kat atas bujur tu n letak benang.. gantung dlm rumah dia...
kat belah dlm... kat dinding yg tak dak tingkap... ada 3 shape square... dia kata itu frame gambar.....
hehehehhee....
pastu i ternampak kat pintu....
 lubang kunci n kunci... siap ada anak panah tunjuk kat kunci.... :)

sweet...
n kagum.
semua tu dia buat sendiri² ja...

Comments

Anonymous said…
terbaikla kakak liya…nanti jgn lupa buat housewarming party ya ;)
-auntie wawa-
:cahya schatz: said…
wawa : skiiittt lg dia angkut dapur dia masuk rumah hokeyy... nasib la pintu kecik... hahhahaa...

sitiezahim : tentiu aunty.. setakat ni dia mmg happy sgt ngan rumah tu...
nasib baik dia mintak design rumah banglo ka.. rumah igloo ka...huhuu
mom 4h.a. said…
I wish i can have enough time to spend with my kids.
Cahya, put more Entry about your activities with your kid.
Yang i perasan, u always reuse things n DIY things to make it interesting for misslr...
I like it because tak semua parents mampu beli toys mahal..
:cahya schatz: said…
mom 4h.a.
idea tu byk.. tp takdan nak buat.. hihii...
insya Allah.. kalau ada idea best, i roger kat blog..
tp tu la.. cerita awai tahun pon tak abih² lg.. huahahhaa...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003