malaysia 2014

Salam and Hallo

pahabaq uooollllsssss.....

tahun ni i blk raya kat mesia... lalallalaaaaa....
kesian kat missLR.. dok rasa raya di perantauan ja.. selagi dia tak masuk sekolah, better la kami bwk dia blk raya kat mesia siap²...
kindergarten dia tak cuti lg time kami blk tu.. tp kami mintak cuti... kalau kindergarten, still senang nak cuti ikut suka hati... bila dah masuk sekolah.. mengikut org yg berpengalaman, sgt susah nak cuti.. ponteng 2hari pon, polis mai rumah... hui hui hui...

tiket mahai skit compare time kami slalu blk bulan 5-6...
tp dah niat nak blk raya kat mesia... so byr ja sudeyh...

pilihan di hati tetaaaapppp MAS..
nak jadi cerita, kami fly a day after kes MH17... (Al fatihah)
Alhamdullillah ramai mendoakan keselamatan kami...


kami blh bawak up to 90kg sbb sorang dapat 30kg...
for the first time, lps i packed brg... space ada lg... tahun² lepas.. kerapnya kena rearrange or byr utk berat yg extra...
kalini i sorang² yg pack brg... encik suami tak leh masuk campur sbb dia kerja n kami fly pagi jumaat... kalau ikut dia segala benda dia nak usung bawak blk...
hati tak brapa tenteram bila ada lg space kat beg... huhuu...
i letak nutella botol XXL... letak baju missLR lebih² skit... then beli coklat lebih²... bila timbang still ada 10kg++ free..
terus call family n kengkawan tanya ada sapa² nak pesan apa² ka...

kat epot... bila timbang... 89.6kg... :)

kami selamat smp on time kat klia.. Alhamdullillah...
flight take off lambat skit sbb proses load beg2..
lps tu semua ok... take off ngan landing pon smooth...

actually since i mai sini... tahun ni 1st time kami landing kat klia.. slalunya lepas smp klia. terus ambek domestic flight ke penang... kalini kami turun klia sbb satu, tiket domestic mahai... dua, dah ada family dekat nak mai ambek... tiga, nak pinjam keta kembar encik suami... empat, i nak pass brg² kawan²...
psst... believe it or not... i usung blk 40 beg longchamp... huhuu....
jgn bgtau kastam taw! huahhahahhaaaa

so.habih cerita part 1...
masuk cerita bab raya...
raya 1st kat rumah bonda... semua adik beradik i ada.. kecuali kakak 3rd..
i tetiba terrajin nak buat rendang ayam.. n menu 1st raya ialah nasik arab... kakak 1st i jadi kapla chef... i tukang tulong² ja...

gambar kami depan masjid kampung i...
ada 3 gambar... satu gmbr, i tak senyum... satu gmbr encik suami jeling tempat lain... 3rd gmbr yg ni... missLR plak tak sempat senyum...
so,i pilih gmbr ni sbb missLR kecik.. muka mcmn pon comey....
tp sebenarnya... di sebalik tudung n baju pwincess tu.... tangan n kaki dia sebenarnya bengkak² sebab nyamuk.... :(
kesian sgt kat dia... sgt tak geng ngan nyamuk...
i teringin sgt nak bg dia main mcm i dulu²... main dlm hutan... mandi ngan air hujan... main kat sungai blkg rumah...
TAPI... bila dah dok dlm rumah pon, bengkak² abih tangan kaki... terpaksa la i simpan dia dlm kelambu...
segala mosquito repellent i dah try.... yg plaster... yg liquid... yg spray.. yg ikat... yg lotion... semua dah... tp tak works utk missLR...
so dia kena redho ja la... dia kata  'nyamuk kiss sbb tu ada lipstik dia merah...'

balik mesia time bukan raya pon hectic.. apatah lg blk time raya...
mcm biasa... i tak dan jumpa kengkawan pon... :(
tp buleh dpt jumpa ramai family sbb raya n kenduri...

duit pon kuar mcm air sungai sedim kulim... huhuhu... laju gila n byk...
bila blk sini, nak buat account blk... terus rasa kecut peroot... uhuk... uhuk.. uhuk..

kami blk kalini, dpt join family in law buat kenduri kesyukuran... jumpa family ramai2...
n ikut family i pi cameron... nnt i kat entry lain.. insya Allah...

other than that... kami just pusing² jumpa family saja...
i rasa missLR membesar dlm keta ja kalini... bygkan la... 4hari kat kl... kami drive 2000km...
pheewwwwww.....

itu tak masuk yg blk perlis.. pi sungai petani... pi cameron... pi penang 2-3x...

gedebuk gedebak... dah 18hb...
time to say goodbye... tahun depan, insya Allah blk time raya lg...

time blk, luggage kami 90.9kg...
kakak kaunter tu senyum ja.. so tak yah byr utk extra... Alhamdullillah... :)
flight kami take off n landing dengan smooth sgt... Alhamdullillah... Allah jaga kami...
thanks jgk utk semua yg mendoakan kami... :)

cumanya sedikit terkejut sbb masa kami smp, suhu 14°c uollss...
i pakai gaya² dok mesia ja sbb ingatkan summer lg kat jermen...

ooo yes.
bear besaq gabak tu missLR punya...
toksu girl dia bg hadiah... dia usung sendiri bear tu... semua dok tergelak sbb bear sama besaq ngan tuan... huhuu...
dia bg nama chichikiki.... i bg nama susi..

.

Comments

Neny said…
Liya anak jemen...tu kulit x tahan lg ngan gigitan nyamuk mesia ^_^. Kakak2 kembar baru2 balik pon camtu gak tapi skrg dah kebal ^_^.

Sat ja sebulan kan? Tak dak rezeki jumpa korang thn ni..since 2011, thn ni la yg x dpt jumpa korang :(
sitiezahim said…
Salam liza..rindunya ngan dochland.. Bes liza boleh balik dochland semula huhuhu
:cahya schatz: said…
kak neny : maybe kot.. at last, jumpa doktor pakar budak.. doktor bg lotion n ubat minum..
tp itu utk ubatkan.. bukan mencegah.. :(
liya kena redho ja la.. huhuu

kak sitizahim : w/salam kak.. ada pros n cons dok jauh ni kak..
setakat ni, rezeki masih kat sini..

pssst... kalau nak apa² brg from here, roger ja k.. insya Allah liza blh tlg cari...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003