berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, June 11, 2014

eurocamp - easter 2014 - safaripark Beekse Bergen (part 1)

Salam and Hallo

setelah sekian lama gue peram... akhirnya.. nindia sambungan cerita cuti easter kami...
hari kedua, kami spend kat safaripark...
punya la syoq weeyyy.... sbb safari tu open.
believe it or not...? better believe it sbb kami dah pi... so itu 'past tense'...
ni kat depan entrance.... i tak sure tiket dia brapa²... sbb kami dapat free.. skali ngan caravan eurocamp sbb duduk situ 4H3M... then dapat gak free entry utk theme park...
pakej terbaek :) thanks to wawa sbb belek pakej tu betoi²...

kalau uol belek peta tu betoi² ada few cara utk pusing safari tu... jalan kaki buleh... naik bas buleh... naik bot buleh... naik kereta sendiri pon buleh... cuma route berbeza²...
 
kami decide utk naik bas... bas 1st half way safari then bas second turun ke bawah blk guna route lain... (refer peta kat atas..)
ni ayam² n kamben² kat tempat tunggu bas... semua gemok² n comey² belaka
i nmpk ayam ni extra comey sbb kat kaki dia pon ada bulu² mcm kat badan...
ni dlm bas 1st... org yg berdiri kat depan tu tukang cakap... dia cakap dlm bahasa holland.. tp sungguh² dia cerita..
kagum.
padahal dlm sehari konpem² dia ulang cerita yg sama LIVE ntah brapa puluh kali....
nmpk tak.. safari ni open... binatang lalu² ja tepi bas... paling² pon depa buat parit/sungai utk halang dekat ngan org...
gmbr atas : itu iqbal namanya... iqbal memegang taik badak... hihihi... sepjg dlm bas tu, tukang cakap akan explain smbl pass benda2 dari binatang... benda 1st kami dpt, taik tu la.. huhuhuu...
gmbr bawah : badak² n kawan²nya yg terdiri daripada binatang² yg rupa mcm lembu ada.. mcm kerbau ada.. mcm kuda ada... semua tu i tak tau nama glemer(saintifik) depa...
kiri : haziq isi minyak... sama excited dia ngan missLR tgk binatang... mama² depa pon excited jugekk...
kanan : tanduk sapa ntah... keras n kuat... tp belah dlm ada isi warna putih yg lembut skit n buleh dikeluarkan dari tanduk keras tu.... Allahu Akhbar....
ala² lunch time gitu... makan bersama² pelbagai bangsa dan keturunan...
ini pon kawasan open... binatang² tu jalan ja mana² dia nak jalan... nak date ngan sapa² ka... nak main kejar² ngan sapa² pon buleh....
unta dan kaum kerabatnya... semua binatang kat sini sehat² belaka... tak macam certain² zoo.. i tgk masing² pon mcm tak cukup makan ja... dah la dok melepak sesaja ja...
atas : iqbal n faezah pegang bulu unta... bulu part mana i tak sure... kui kui kui.... missLR pon busy la bg penerangan ntah hapa²... semua benda dia nak pegang n belek jgk...
bawah : encik suami bersama tanduk yg sama ngan missLR pegang kat gmbr atas td... nmpk tak benda kaler putih tu.. itu la isi kat dlm tanduk tu...
open safari... tgk... slumber ja unta tu jalan² tepi kereta...
kawan encik suami kata, dulu gajah pon depa letak kat luar.. tp ada kes, gajah tu pijak kereta visitor... 0.o
tp i rasa ok ja naik bas pon... bas pon berenti² utk tgk binatang.. plus ada org yg bg explanation (walaupon tak paham)
uhhukk uhhuukk...
ni pit stop... kalau jalan area situ... ada persembahan burung² buat apa ntah... tp kami lepak kat busstop ja... makan bekal then naik next bus...
bus yg 2nd ni best sbb tukang cakap dia explain dlm english jgk utk kami... :)
so ni route lain pulak... cuma binatang² yg bebas berkeliaran ala² mcm sama ja pada i...
missLR excited jgk sbb dia kenal binatang² tu.... even semua spesis rusa dia bantai panggey sang kancil.. tp ok la dari dia dok buat drama dlm safari tu kan...
atas : apantah nama binatang ni... yg specialnya... dia tu antara 5 ja dari spesis dia yg hidup lg... pihak safari jaga betoi² sbb dulu maharaja china suka tembak n buat koleksi kepala binatang tu...
i try nak ambek gmbr muka dia.. tp dia tak mau pusing...
eksyen.
burung².. itik²... bangau² n kijang melepak²...
time ni i gaduh ngan missLR... i kata itik.. dia kata flamingo.. i kata bangau dia kata swan...
-.-
atas : kulit ekoq lion
bawah : lion.
singa jantan ada sekor.. betina ada 6 kot... yg jantan tu lahir kat safari tu.. so depa nak bg dia cari pasangan.. dlm ramai² dia bekenan kat sekor lion betina ni.. tp hat betina tu pulak tak bekenan kat dia...
pihak safari pindahkan jantan tu kat kandang lain... betina² lain buli... huhuu...
so skg ni, depa pindahkan dia blk kat kandang yg ada betina yg dia suka.. masalahnya, betina tu tak suka jgk kat dia... hahhaaa... telenovela..!
masa kami lalu kat kandang tu.. sooooo obvious jantan tu gila byg kat betina tu.. dia follow ja mana betina tu jalan... n kalau ada betina lain nak mai gossip² ngan betina yg dia suka tu.. jantan tu marah...
emosi tau.
kiri : binatang yg ditunggu² oleh geng kami... zirafah!
tgk la... slumber² ja jalan kat celah² kereta visitor... :)
kanan : ni tukang cerita kat 2nd bus... seronok dgr cerita dia... byk info... tak sangka i rupanya suka gak kat binatang....

masa bus kami smp kat area zirafah ni, jammed pjg... rupa²nya ada 3 zirafah dok kat tgh² jalan n celah² kereta visitor.... so semua org tunggu pihak safari mai utk halau zirafah² tu...
few minutes gak la tunggu sementara girraffe² tu semua nak gerak... 
tp elok ja semua girraffe tu dah ke tepi tiba2 ada sorang visitor buat apa ntah smp semua girraffe tu terkejut n lari....
bukan girraffe saja.. semua binatang kat padang tu lari...
priceless!
bukan semua org blh tgk giraffe berduyun² lari depan mata wweeeyyy....
i nak ambek video tp mcm kagum sgt smp tak tau nak record video mcmn.... hahhahahahhaha..
zebra yg cantik... serius cantik sgt belang2 dia... :)
Masha Allah....

bawah ni plak gmbr bila depa dah bertenang tp dok riki² musuh...
tukang cerita tu kata... selalunya binatang² lain akan mengharap laporan dari zirafah sbb dia tinggi... so kalau zirafah dah bertenang... binatang² lain semua pon akan bertenang...
tp kalau zirafah pon dok menjenguk² lg... semua binatang pon akan stay berhati² kot² ada musuh...
comey kan...?
bila semua dah bertenang... zebra² ni start mai dekat bas... kebetulan bas kami pon corak zebra...
missLR excited sgt tgk zebra dok garu² badan kat bas...
ni gambar last bila depa semua dah bertenang ... tu pon ada lg zirafah yg dok survey kawasan...

gamaknya itu hat jantan kot...
hat betina² dah rilek dok makan kat blkg....
hahhahahhaa...

5 comments:

Neny said...

Seronoknya safari tu!!! mcm kat afrika je rupanya...

Sapa yg lg satu couple tu?

kausar said...

seronoknya dapat melawat tempat orang...especially the kids, so lucky!!btw safari ni ada limit tak umur budak2 brp?

:cahya schatz: said...

Neny : sgt seronok kak.. Among tempat yg liya plg enjoy setakat ni..
Kami pi ngan kawan2 mat from wölfsburg..

Kausar : menarik tertarik mmg the bomb safari nih... Jgn kata budak, makpak pon naik syoq... Hihiii...
Setau i, takdak had umur.. Nmpk ja org local yg usung baby kecik masuk situ..

sitiezahim said...

Huhu nasib baik kitorang dah balik msia, kalau tak..... Huhuhuhu

izzeyda said...

bestnya..