Laufrad = basikal jalan

Salam and Hallo

dua hari lepas basikal missLR sampai.... laufrad dia pulak sampai....
masa kotak ni smp, missLR tak la se'excited' masa basikal dia smp...
bila dah koyak² kotak, missLR tanya tu utk sapa... kenapa tak dak tmpt kayuh... hihii...

sejarah laufrad ataupon nama omputeh dia 'balance bike'..
mula² skali walking bicycle ni direka utk org besar... akhir 90an br depa ada idea utk buat laufrad utk budak²... mula² skali depa buat guna kayu... skg ni pon still ada laufrad dari kayu.. tp ofkos, dah byk yg buat dari besi and aluminium...
benda ni terus glemer sbb dapat tlg budak belajar balance dgn cepat.. after that, terus blh naik basikal without dua tyre kecik yg slalu kita guna utk basikal budak² kat mesia...
laufrad ni ada mcm² size... start utk budak 2thn smp la utk budak umur 5thn plus..
kami br tau kelebihan laufrad ni... before this kami ada beli basikal utk missLR then pasang tyre kecik kat tepi... it doesn't help missLR at all... dia enjoy naik basikal tp tak 'blaja' mcmn nak naik basikal...
nasib baik kami tertau awal... so kami belikan missLR laufrad utk budak 4-5tahun... tyre size 12.5"..
tapi ada ja parents sini yg belikan basikal 4tyre tu kat anak depa... cumanya bila kami pikir².. lagi praktikal guna laufrad.. plus, kat sini... laufrad 2nd hand or 3rd hand or 4th hand belambak+elok+murah....
weekend 2minggu lepas... family lim n tina mai lunch kat rumah... then kami kuar jalan² dlm hutan... missLR excited naik laufrad... lepas pada tu, tak nak naik basikal langsung... so basikal simpan dulu dalam store...
satu benda yg i perasan... missLR lebih konfiden naik laufrad... dia tak takut nak naik or turun bukit... skg dia dah berani kayuh kaki laju² pastu angkat kaki and balance... :)
skg ni pegi sekolah pon naik laufrad... bila penat... stop sat.. minum air... pastu kayuh laju² lagi...
kawan² dia pon ramai yg bawak laufrad n basikal pegi sekolah... time² skg ni syoq la naik basikal.... i pon skg, petang² suka naik basikal ngan missLR... kami lalu kat jalan² tgh ladang raps.... masuk jalan dlm hutan.... best woooo.....

kesian papa tak dak basikal lagi... nnt buleh kayuh basikal sama².... tak aci la mama ja selim...
auwww..!

Comments

Neny said…
Enjoy it girls!!! Rindu bila ingat ladang2 raps tu...x merayap jaub sampai hutan raunheim ke? lagi puas masuk hutan tgk rusa bagai...hehehe
:cahya schatz: said…
neny : yg gmbr liya pakai baju putih tu dlm hutan raunheim la tu.. kami main kat playground yg tepi ladang rusa tu... :)

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO