berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, April 25, 2014

laternenfest 2013

Salam and Hallo

konpius pulak gue apasal entry pasai laternenfest tak dak...
i tak pernah cerita lg eh...?

hehehhee... tahun lepas punya cerita... :P
cerita pi abu dhabi 2012 pon tak abih cerita lg... so tak la heran sgt kalau cerita tahun lepas pon tak cerita lg kan....hahhahahaaa....
so. ni cerita awai bulan 11 tahun lepas...

kat kindergarten missLR... depa buat aktiviti buat lantern ngan budak² and pi nyanyi kat rumah org tua²...
i ada tanya cikgu dia laternenfest ni perayaan apa... (nak kena ambek tau gak kan dah dok kat negara bukan Islam nih....)
cikgu dia kata, celebrate askar yg byk tlg org susah dulu²...

laternenfest ni mcm pesta tanglung kat mesia... tp sejarah dia menceritakan pasai sorang lelaki nama martin yg suka tulong org susah n miskin... si martin ni pegawai askar then lama² dia jadi paderi n dapat gelaran st.martin... martin terkenal dengan sifat baik hati dia maka org german celebrate dia dengan laterne, kengkonon sbb dia bawak cahaya kat hidup org miskin...
utk tempat² yg kuat agama kristian... depa ada lagu yg puja st martin... depa ada lagu yg ala² zikir..
kat tadika missLR depa tak buat ikut perayaan betul² sebab ramai muslim...
a week before sekolah buat parade... makpak kena pi sekolah tlg anak memasing buat lantern...
laterne missLR, byknya i yg buat... dia dok main aci ligan ngan besfwen dia si missMM...
happy la dia dapat bawak api....asal terpadam ja... cuak ja muka... cepat² pi cari cikgu dia soh pasang api blk...
kebetulan time tu hujan rintik²... so ramai la budak² dok nangis sbb api asyik terpadam... hui hui hui...
bila semua parents dah kumpul... parade pon mula... tak la jauh mana pon rumah org tua² tu.. tp bila dah jalan ramai² jd slow... semua pakat dok bersembang.. patutnya kena nyanyi²... tp suara org sembang lg kuat...
missLR ngan best friend dia.... tak jalan langsung ngan i... encik suami rupa²nya blk awal sbb nak join... saja nak kenal² ngan parents lain...
ada 4 lagu yg budak² kat kindergarten missLR kena nyanyi... i check lirik dia, tak dak lirik yg bunyi mcm memuja... lagu dia just cerita pasai bulan bintang... cerita pasai 'saya ada laterne cantik'...
ada satu ja ayat ' martin ist ein gute mann' maksudnya 'martin adalah seorang lelaki yg baik'..

lepas nyanyi kat rumah org tua²... cekgu² buat unggun api... kononnya... dulu st martin ada buat unggun api besaq utk org miskin di musim sejuk....
again, patutnya nyanyi.. tp semua pakat dok bergelak ketawa n sembang² sbb hujan dah makin lebat masa tu....
masuk dalam sekolah, ada jamuan skit... semua parents pakat bawak makanan sorang skit.... i bawak apam polkadot...
mula² tak laku... pastu bila missLR start ambek... semua pakai berebut... sat ja habih...!
love.
setalam apam polkadot inti strawberry jam yg i bawak utk jamuan...
cekgu besaq sekolah missLR kata, very interesting... dia simpan siap² satu every color dlm office dia... hihihii....

3 comments:

sitiezahim said...

hahaha saya ingat laternfest bilaaa la rupanya yang oktober lepas hehe.. lain skit ngan sini, kitorang sini jalan ramai2 tengah jalan.. then nyanyi siap pakai pancaragam tu. api pakai batang beli kat kodi ke mana2 pakai bateri tu.. hihihiih.. tp tiap2 taun dok kena tgk unggun api, orang naik kuda.. hehehehe

Neny said...

Looking at Liya's lanternfest, it's like looking at the time machine...sama mcm masa fasching...really miss life there...huhuhu

:cahya schatz: said...

sitiezahim : ooo... maybe kalau sambutan kat tmpt yg ramai budak... depa buat betoi² la kot..
kat tmpt kami ni, tgh dlm usaha nak mansuhkan dah sbb tu perayaan agama kristian...

kak neny : ha ah.. org pon cakap mcm tu kat mat.. teringat² time kakak ngan adik dulu...