sesat ( *pray for MH370* )

Salam and Hallo

8 March 2014...
mencatatkan kehilangan MH370...

10 March 2014...
mencatatkan kehilangan abah...
utk kali KEDUA...

abah, tahun ni masuk 74.. Alhamdullillah... Allah bg abah sihat tubuh badan walaupon sgt kuat hisap rokok... di umur 74 tahun, abah cuma ada masalah prostat membengkak (atas faktor usia)...
itu pon dah baik sepenuhnya...  selain tu... abah cuma ada penyakit 'degil'...
dah berapa kali bonda sorokkan kunci keta... abah tetap akan jumpa...
bila mata pon dah tak brapa clear... badan pon tak brapa larat nak drive... abah cuma buleh drive dekat²... selalunya bonda akan temankan... cuma, bila penyakit 'degil' menyerang... abah akan kuar jgk sorang²...

10hb lepas.. abah kuar pi pekan penanti... dekat ja ngan rumah sebenarnya... tp rupanya skg ni, depa buat one way street kat penanti... i rasa jalan tu buat abah konpius n abah sesat...
kesian abah...
abah kuar dari pukul 9pg sampai la ke tgh malam br smp rumah...
kakak i bgtau i tru wassap... apa ja la yg i mampu buat dari kejauhan selain berdoa yg baik²... i mintak tlg adik ipar i yg kebetulan ada kat rumah... paksu i pon blk dari SP... abg ipar i pon blk keja awal utk OPS menyelamat..
org kampung pon tlg cari kawasan² biasa abah lepak... kawan² adik i pon tlg cari smp ke kulim...

i resah gelisah dok kat rumah... masa pegi ambek missLR dari sekolah pon, missLR perasan i menangis... i cerita kat dia tokwan hilang... dia kata.. 'takpe.. nnt tokwan blk la... dia pegi jalan² la tu...'

bila mesia dah masuk waktu maghrib... i dah tak leh tahan dah... risau sgt.. sbb abah mmg tak cekap drive malam.... i letak status kat FB... dengan harapan, kot² ada kawan² yg lepak kat kedai or mana² ternampak reta or abah....
Alhamdullillah... ramai yg respon....
ada yg tlg share status... ada yg tlg forward kat wassap kawan².... ada yg pm tanya khabar... ada jgk yg buat lawak...

bila dah start malam, i mmg tak leh duduk diam dah... airmata dok kuar ja... kakak i dok update tru wassap...
budak² moto kampung dah start cari luar kawasan biasa.... semua tau, mmg abah sesat.... ni bukan kali pertama....

report polis pon dah buat... mintak tlg polis peronda buat rondaan... abah takkan drive laju cuma mungkin bila dah drive jgk terus menerus... dlm 16jam dah buleh smp johor... :|

pukul 4ptg jermen = 11mlm mesia...
adik ipaq i kat aus wassap kata abah dah dijumpai.... parents dia kebetulan singgah rumah n ter'join' skali ops cari abah...
parent dia hantar gmbr ni....
tgk la baju abah... berpeluh² :'(
i punya la menangih.... rasa lega yg tak terungkap dengan kata²...
budak² moto kampung yg jumpa abah... bila dah jumpa keta, depa ikut abah i.. tp bila abah makin menjauhi rumah, budak² moto ni kejar abah smp ke traffic light... bila abah stop, depa soh abah blk... n one of them tlg drive keta abah...

masa abah blk, abah nmpk penat.... tak tau la dlm 16jam kat luar tu abah makan or not... tak tau abah berenti or not... yg pasti, masa budak² moto jumpa abah.. abah sorang...
bila i dah ok skit.. i call cakap ngan abah... abah still buat lawak... abah kata, abah kuar jalan² ngan kawan...

abah bukan nyanyuk... abah cuma tak ingat byk benda... tambah² kalau jalan berubah², i yg blk setahun sekali pon blh sesat....
kesian abah... :(

i tak leh bayang mcmn perasaan family MH370... abah hilang 16jam pon i dah macam hilang separuh nyawa.... tambah² i dari sini mcm tak leh nak tlg apa... doaaaaaaa saja...
betul. ini urusan Allah...







'ya Allah... kembalikan cinta mereka... kembalikan walau bukan jasad.. kembalikan walau dengan hanya satu kenyataan... '

'MH370, i know u're flying somewhere...or maybe landing somewhere...just take care, ok...'

Comments

Neny said…
Tumpang sedih...

Tapi alhamdulilah, abah liza selamat.
DrCat said…
hugs..

katakanlah..innnalillahi wa innalillahirajiun..dalam apa juga kes kehilangan(bukan sebab meninggal dunia sahaja)..insya allah akan dibantu oleh Allah...
:cahya schatz: said…
neny : Alhamdullillah... dah bg warning kat abah dah... kalau nak kuaq rumah... sila dating ngan bonda... :)

DrCat : betoi kak...
Alhamdullillah... abah selamat blk even nmpk sgt abah penat...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

review : katil baby