'winter cleaning'

Salam and Hallo

apa khabar pembaca².. peminat²... dan stalker² sekalian....?
semoga harini lebih baik dari semalam...

skg ni kat sini, nak kata winter pon, tak la sangat.. nak kata summer lagi la bukan...
suhu dah bawah 10°c.... tp belum cecah negative lg... walaupon begitu, bacaan 'feels like' dah negative...
better percaya pada 'feels like' punya suhu... if not, maybe anda akan jalan terkepit²...

orang slalu buat spring cleaning... tp i buat winter cleaning...
ini namanya takde keja, cari keja...
ntah angin apa yg datang melanda, tetiba i ada semangat dan kekuatan nak buang byk benda yg selama ni i simpan... kengkonon, 'kenangan'..

diawal perkahwinan, i banyak DIY n reuse benda/baju.. (read : guna apa yg ada)
bila dah lama² kawen, dah start tambah² benda/baju dlm rumah...  dah start rearrange byk benda... rumah kami kini makin lengkap... :)

but still, i sayang nak buang few things yg i anggap 'kenangan'... plus, sometimes, i still collect benda² yg encik suami anggap 'patut buang'...
part ni, sebijik i turun perangai my mum...

baju.
minggu lepas... i kemas store, i berjaya buang SEMUA bodies missLR waktu baby yg i dah simpan selama 4 tahun.. i pandang skali... sort out... terus masuk kotak.. buang.
takmau pandang 2,3x.. takut kang.. i simpan blk dlm kotak...i jz simpan 1 bodies dia yg 1st dia pakai masa blk rumah... so cute, size 56..
then, i buang SEMUA baju² i yg i bwk dari mesia zaman muda² dulu... i simpan sbb ada baju yg ada sentimental value... ada yg kengkonon i nak refashion...
i buang jgk baju² encik suami zaman dia muda² dulu... org lain 2tahun sekali tukar baju... encik suami ni.. selagi tak koyak.. dia dok la pakai baju tu... budget, body maintain la heh? padahal, i basuh 14x pon, bau peluh dah segan² nak kuar...
buang.settle.

kasut.
kami bukan penggemar kasut... utk missLR, terpaksa la.. dah la cepat besar, nak ikut cuaca pulak... kasut winter tahun lepas, pakai sebulan ja kot... pastu tahun ni dah kena beli baru...
sandal missLR yg elok², i bawak blk mesia... yg winter, bg kat member kat sini...
kasut i n encik suami mmg pakai sampai lunyai...
bila yg patut waterproof tp dah tak waterproof, its time to have a new one la..

dapur.
masa awal² kawen, i reuse segala kotak... segala bekas aiskrim... segala mangkuk plastik...
sekarang tidak lagi.. lalallaaaa.... even still ada lagi yg i tak buang.. tp i dah kurangkan byk benda...
skg dah start beli proper organizer... proper container... n proper pinggan mangkuk... :)
baru ni i beli casserole glass pyrex... 6 ketol 30€.... wallaaaaa!
jumpa yg sama kat kedai lain, harga seketul 13€... waaaaallllllaaaa! (skaligi)
i dah clean up n rearrange pinggan² n periuk² n cawan-gelas i....
2hari lepas,terjumpa set pinggan (set 6 sekali ngan bakul shopping... shomel.)
rega 15€... waaallllllllaaaa! (skaligi)

makanan.
sambil² i kemas store... sambil² i sort stock makanan jgk... oo yes.. ada stock makanan dalam store... tp yg kering² n yg dlm tin/kotak la... (niat di hati, store dlm rumah nak buat food pantry)
sambil² susun pinggan.. sambil² sort makanan² dalam fridge n kabinet.. buang mana² makanan yg dah expired... susun spices... cuci fridge..

bilik.
akhir tahun lepas, kami dengan jayanya membuang SEMUA selimut² dan bantal² yg telah dipergunakan sejak turun temurun... (kawan² yg dah blk mesia tinggalkan kat kami)
i mmg slalu basuh n jemur bantal² n selimut² tu... tp bila kami sefamili tak sihat secara berjemaah.. abih segala bantal... tilam... selimut pon kami salahkan...  yg rumah sepah, itu takpe... huhahahhahahaa
tak ketinggalan, tilam... cumanya, kami tak beli tilam baru... cuma rotate n ketuk² n vacuum...

humidity.
penting time winter... check humidity bilik/rumah...
rumah i skg ada 4 hidrometer.... EMPAT ooookkkkk..... dah nak sama byk ngan pasu bunga kat dalam rumah...
bila winter, ofkos kita akan guna heater..n bila guna heater, udara jd kering... sama gak ngan guna aircond.. selain jd sebab kita batuk².. rumah kita pon senang rosak sebenarnya...
lucky for us sbb dok tingkat tgh²... org atas n bawah bukak heater, kami tumpang kepanasan... kiranya takyah la bukak heater kuat²... but, mesti kena bukak, if not, lantai or dinding blh rosak...
sehari skali... mesti bukak pintu n tingkap utk fresh air..

audit ubat.
encik suami sgt besfren ngan ubat... ubat batuk saja ada 4-5jenis kot...
hasil dari kerajinan dia beli ubat, penuh la satu almari 2tingkat dengan ubat... skit lg buleh bukak farmasi kat rumah kami... :)
last 2weeks, i audit ubat²... i buang semua yg dah expired.. buang ubat² missLR from malaysia... buang segala minyak angin yg beku n expired...
rupanya ada lg lotion² waktu i pregnant dlm simpanan... huahuaaa... dulu budget nak pregnant lg lps 2tahun kaann... tp smp lotion tu dah expired pon tak pregnant² lg...
seetttaaaaaaannn... aku bunuh kauuuuuu....
eh.

Comments

Anonymous said…
Amboii~~
Semangat betul nak bunuh setan.. Hahahhahaaaaahhhaaa~~
sitiezahim said…
heheheheh kami pon sama.. ada je baju, selimut, barang2 dapur turun temurun dr senior.. kami balik kang tatau nak kasik sapa hahahaha...
:cahya schatz: said…
Anonymous : hahahahaa...
Kita kena usaha... Tu je niatnya... :)

Sitiezahim : peturun pulak kat adik2 sekeliling... :)
DrCat said…
salam...catlina here..from catlinaflybaby, remeber?

dah lama tak memblog dan memblogwalking..kebizian melampau


jemput singgah blog baru saya

http://jalanjalanpusingpusing.blogspot.com/

blog lama dah tak aktif..hohohoho
Anonymous said…
salam kak cahya,
apa contoh benda yang akak reuse tu?
kotak akak buat apa? kalau bekas aiskrim, mak saya pon reuse =)

salam kenal =)
:cahya schatz: said…
catlina : salam dr... selamat beraktif semula... :)
:cahya schatz: said…
anonymous : w/salam.. mcm² tp skg dah tak guna dah so tak leh nak tunjuk contoh bergambar..
antaranya..
1. bekas jem - buat simpan herbs
2. kotak cornflakes - buat susun brg craft
3.kotak pampers - as containers besar
4. tmpt letak mug - tmpt letak kunci
and few more...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

review : katil baby