berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, February 27, 2014

motor skill - ikat tali kasut

Salam and Hallo

missLR dah besar... n baru² ni kami belikan dia kasut bertali... dia dah tau nak ikat tali... tp tak tau nak buat riben....
she tried few times.. kadang² jadi... kadang² tak jadi.... n limit kesabaran dia sgt la terhad... tp dia tak dak la mengamuk over²... just nampak la dia tak sesabar mama dia...

last week, encik suami belikan i baju... bila i pegang cardboard yg bungkus baju tu... TING! idea sudah mari....
mula², i trace tapak kasut missLR... senang utk dia agak² nak ikat kasut nnt... plus, carboard tu mmg ada lengkuk kat hujung... part tu missLR buat sendal perooottt... hahhahahaa...
i ingat nak lukis corak²... tp pikir² balik... nnt la kaler ngan missLR....
ni pulak harta peninggalan esmet ulam raja... daripada buang.. lebih baik la i guna utk perkara berguna.. dapat gak depa pahala sorang skit....
tali kasut ni mmg sgt perfect utk pembelajaran bab mengikat kasut.... tak licin... panjang pon jz nice... senang nak ikat... kaler pon menarik...
kasut missLR ada 5 lubang... so i pon buat jugak 5 lubang kat cardboard... lubang tu, i tebuk ngan skru n kemaskan ngan 'emery board'.. 
i rasa yg paling penting... cardboard tu kena betul² keras... if not, tak tahan lama kot...
dah siap... i ikat siap² tali kasut tu...
missLR balik sekolah... tak sempat dah nak ajak dia lukis² corak kat kasut... terus dia dok mengadap cardboard tu...
3,4x try and error... dia dah buleh ikat sendiri... :)
skg, dia dah boleh ikat kasut dia sendiri even slow²... n bila dah dapat ikat... muka dia mmg 'priceless'...


♥ u, missLR....
-mama-

No comments: