berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, January 2, 2014

kisah 2013 (part 1)

Salam and Hallo

sebab terlampau byk entry yg terbengkalai... maka sempena tahun baru nih.. i compile semua skali cerita sepanjang 2013...

tareeekkkk napaassss....

leeeppassss....


-1-
awai² tahun missLR dah dapat habuan...
bila dia yg mintak, penghargaan itu lebih... sampai skg pon dia still main dapur ni dengan keceriaan..
bulan 1... 1st time missLR kenal ciknin ngan uncle hafiz... skg depa geng...
akhir bulan 1, i dapat bouquet kedua dari encik suami (sepjg dok sini).. tambah happy bila missLR pon beli pokok kecik utk mama... :)

-2-
deep fryer.yes.tanpa i sedar yg bendalah tu mmg sgt byk membantu.. kalau i tau dari dulu.. dah lama i beli...
kawan baik i kat sini chinese... so this year, missLR dpt angpow.. satu dari family lim.. satu lg dari family vietnamese...
hujung bulan 2, family kembar encik suami mai visit kami... n kami buat eurotrip :)
mula ngan münchen.. then pusing area frankfurt.. bila encik suami cuti.. kami gerak ke luxembourg-france-belgium-amsterdam..
kami ke münchen... rüdesheim... wertheim village (outlet)... and main sledge blkg rumah... :)
luxembourg (atas) - kami dok novotel hotel.. pusing jalan² saja sebab ahad semua kedai tutup...
snow start turun tak berenti... maka terjumpa la 2 snow angel kat depan hotel... huhuuu...
france (bawah) - kami stay 3 mlm kat france... satu malam kat rumah member lama... rumah dia setoet ja ngan eiffel tower.. so mlm tu, kami jalan² feeling² kat bawah eiffel tower gituu....
esok paginya, gerak pi disneyland... snow turun lebat... maybe sbb kak ecah doa nak main snow... Allah makbulkan... :)
apartment yg kami duduk ni marriot vacation club @ village d'lle-de-france... sangat puas hati! rate biasa ialah 400€++... tp utk winter kami byr dlm 150€ kot cemtu.. maka kami tambah lg satu malam kat apartment tu...
masa kat disneyland, nak bukak mata pon tak brapa nak buleh sbb snow lebat... but at least, puasla hati anak² bergelumang ngan snow.. buat snowman 16x smp depa puas hati....
hari last kat apartment tu.. kak ecah kata.. tak nak dah snow... terus snow berenti... matahari pulak kuar...
masha Allah.... :)
belgium (bawah) - kami tak overnite kat belgium.. so just pusing² cari souvenir n makan saja.. 
amsterdam - kat sini kami tido 2mlm kat swissotel... ada masalah skit sbb satu bilik blh masuk max 3org.. tak lojik la nak bg budak kecik 2org tido 1 bilik asing.. buat muka bengang 1x.. then everytime kami lalu kaunter terus dapat mcm² benda utk budak²... topi la.. cekelat la.. apple la...huhuu..
mula² jalan area² hotel.. hotel mmg betoi² tgh² kawasan tourist...
madame tousaud (wax museum) betoi² sebelah hotel kami... tp encik suami tak suggest masuk sbb budak² boring... apakah...?huh...
gmbr atas-atas : main train station amsterdam.....
 kami pegi Zaane schans... tgk kincir angin... posing² 2,3 das...
ni malam last... kami pusing² ngan teksi basikal nih.. dia bawak pusing tempat² yg penting... dlm byk² tempat.. kami pi jugak red light district... tp dah pesan kat tukang teksi tu just lalu saja... 
lawak jgk la.. time² tu jgk ada keta cuci jalan... tp tiap kali teksi basikal tu kena berenti.. kebetulan mesti kat celah lorong... or kolam... or depan kedai makan.... nasib baik bukan depan gegirl² yg dok bergolek² dlm cermin tu.. hhahaha...

-3-
bulan march ada cuti easter... kami join family lim pegi area black forest pulak... kalini tak duduk hotel... kami duduk caravan kat eurocamp... i ambek part masak... org lain ambek part cari tempat mana nak jalan²..
ni family lim : christianto (chinese-indonesia) , tingting (chinese-china), lukas (chinese-jerman).. hihiii..
gambar atas ni kami kat little venice-colmar... cantek...
satu hari pi colmar... n satu hari pi strasbourg....

-4-
april maksudnya birthday encik suami... tp i yg dapat hadiah... :)
i mintak dia tukar paip air.. tp i dapat kabinet dapur baru plus dishwasher... wallaa!!!
bulan 4 jugak i abih kelas bahasa B1 n ambek exam... nervous mcm ambek SPM...huh..
hari besday encik suami, missLR demam... so tak dak la celebrate apa²... a day after, i ajak missLR buat kek utk papa dia... terus baik demam... :)

-5-
i dapat result B1... lulus cemerlang smp i pon tak percaya tgk result i... hahhaa.. penat ja ketaq lebih²...
hadiah pada lulus B1... encik suami bawak pi visit kawan kat stuttgart... kebetulan depa nak blk mesia for good... the people and the food memang terbaek....
before gerak ke stuttgart tu, 1st time i jumpa n beli ikan pari... :)
akhir bulan 5, kami blk cuti² mesia... :)

-6-
few days after kami smp mesia, family bonda buat kenduri arwah.... peluang utk kami jumpa family... :)
then kami byk spend time kat KL... encik suami byk urusan nak buat... n kami byk lepak rumah kembar encik suami.. time tu depa dah blk mesia for good...
balik kalini, musim buah... missLR blaja makan byk benda2 baru... dia suka manggis... rambutan... jagung...
laksa tak terkecuali.... siap makan gerai tepi jalan... habisss semangkukk... :)
kami blk utk attend wedding zurina jugak... tp i tak ambek byk gmbr... gmbr ngan pengantin pon kami tak dak... huhuu....
mcm biasa, missLR kalau blk mesti kena cium ngan nyamuk... i alah jugak.. tp tak la smp bengkak² tangan.. muka... badan segala... kesian missLR...
oo yeah.. blk kalini, 1st time missLR naik feri pulau pinang...!



cerita lg setengah tahun, i sambung nnt la .. penat woo nak recall kenangan² lalu....  0.o






.

9 comments:

sitiezahim said...

banyak sangat citer sampai tak tau nak komen ape hihih... btw seronok baca :D

Anonymous said...

Snow angel comeeell sgt!
Rindu cerita pasal missLR.. Tak sabar tunggu part 2..
Cepat update tau!

Neny said...

Wahhh..happening nya tahun 2013 for u all :)

Tu baru citer part 1, part 2 sure byk lagi!

Fairy Farina Fauzi said...

Lama tak baca blog kak Liza. Lama tak contact abg mat jugak. Bgtau abg, Yus dah nak kawin. Entah dia ingat ke tak kat adik dia dua orang kat Kampar ni...

rubaizah said...

hg bg aku semangat nak update blog

Natrah said...

Sambungan please....

:cahya schatz: said...

sitiezahim : mesti la byk cerita.. setahun punya kumpul.. hahhaa...

anonymous : terima kasih sudi membaca blog tak brapa berilmiah ni...

neny : meriah cemtu² ja la.. Alhamdullillah...
disebalik awan yg mendung rupanya ada matahari...

fairy farina fauzi : homaigod.. u baca blog i? since when??
kak liza slalu jgk chat ngan yus.. masa dia tunang haritu pon dia anta gambar..

rubaizah : hapdet.. jgn tak hapdet..

natrah : dah sambung dah.. huhuuu..

Fairy said...

hahah...dah tak ingat since when i followed. Kim salam kat abang ok :) take care

:cahya schatz: said...

fairy : abg pon kensalam... take care juger...