dompet ku

Salam and Hallo

on 16 january last year, i ikut encik suami pi Mönchengladbach... lebih kurang 230++km dari rumah...
lalu kat Köln (Cologne)... n tmpt tu dah dekat² ngan Dusseldorf... dlm 2jam lebih la driving...

sementara encik suami pi buat urusan dia... i date ngan cousin encik suami... kami jenjalan n shopping²...
tp tak de la shopping apa sgt pon... jz nak tgk shopping lane tempat tu ja...
i baru masuk 3 kedai... n i perasan purse i hilang!

jammed.
hati i br ja nak riang gumbira.. then, kami patah blk kat kedai makan yg kami makan sebelum jalan² window shopping... org tu kata tak dak...
then masuk blk kedai² yg i masuk... pon tak dak....
cik cousin kata mmg kat situ pick pocket ramai... huh.
kebetulan, i pakai handbag yg tak dak zip... and i letak handbag kat handle stroller...
i mmg pegang sepanjang masa stroller tu... the only time yg i lepas adalah masa i nak pilihkan missLR paper doll... i rasa mcm masa tu la kot org tu ambek...

few hours lepas tu, encik suami datang jumpa kami... urusan dia tak berjaya... di tambah pulak ngan purse i hilang... dah la masa tu ada cash dlm 100++€ jgk... (nama pon nak shopping kan... )
nak hangin pon tiada berguna...

encik suami bawak i buat report polis... patutnya kena tunggu 24hours dulu... tp sebab kami tak duduk area situ.. maka dia ambek report kami siap2...
n dia suruh encik suami cancelkan segala creadit card n bekukan semua akaun bank..
i tak dak credit card.. tp last minute encik suami teringat, i ada pegang satu credit card dia incase emergency...
selain tu.. semua segala kad bank mesia... ic... lesen... kad kawen.... semua ada dlm tu...
i pon tak tau apa motif i usung semua benda ke hulu ke hilir....
gmbr tahun 2011
lesson learned.

skg i ada 3 purse.
1 utk guna kat sini...
1 utk guna kat mesia....
1 spare. ( motif ada purse spare? hahahhaha)

polis tu kata area situ mmg byk kes curi sbb byk foreigner....  i was shocked actually... sbb area i ada ramai jgk foreigner... tp kes² curik sgt low... u can simply tinggal ur beg kat kerusi or meja utk main ngan anak u kat playground... n kalau beg u tertinggal kat train (example)... u still blh berharap yg u dapat blk beg u complete dengan isi kat dalam...

skg dah setahun berlalu... tiada khabar berita pasai purse i tu... i redha...
semua kad² mesia pon i dah buat baru.... (even better..)
cuma kad kawen ja tak sempat nak reprint...
i br tau waktu tu... ic kita patutnya tak payah bawak ke oversea... hanya perlu ada passport... tp i rs better la i usung ic yg sekeping tu dari i bawak passport sebuku... tak gitu...?

semua yg terjadi ada hikmahnya...
thanks Allah... :)

Comments

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003