berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, December 19, 2014

curtain utk masterbedroom

Assalamualaikum and Hallo

early november haritu i ada jahit langsir utk master bedroom..
actually i nak clear kan stock kain kat rumah.. mula² kain tu i beli utk buat cover kotak.. tp end up project terbengkalai atas sebab² yg tak dapat dielakkan.. maka dengan itu, i proceed ngan project curtain memandangkan curtain dlm master bedroom tu tak pernah bertukar... tukar utk basuh pon br 2x dlm 3tahun...
-.-
ini la rupa langsir baru bilik tido kami...
senget benget tp puas hati la sbb ada gak rupa scallop tuh....

before this i ada jahit pleated curtain utk langsir hari raya..itu pon tahun 2012!
this time i nak try and error jahit scallop...
i teringin sesangat nak masuk kelas curtain cikgu Rogayah.. dia ada buat online class..
tp i tak tau la berbaloi or not.. so kita try dulu..
bila curtain dah siap... yes. i mengaku.. belajar perlu berguru.. tak leh nak buat pepandai sendiri ja... huahahaha...

kesalahan first² skali.. i tak ukur size tingkap... budget mcm cukup ja...
rupanya kain yg sedia ada tu ada 5meter ja...
jem.
tak pasal² kena beli kain lain...
and tak pasal² jgk terbeli rambu ramba tuh skali...
nama pon spesis kedekut... kain tu i beli semeter 2€... jarang mcm kain dalam..
rambu ramba tu pon yg paling murah yg ada kat situ.. i tak ingat brapa €.. yg pasti 5€ lebih semeter..
ini waktu try and error...
ouh yes.. i refer kat dua tutorial.. sini and sini..
i guna semeter kain utk sekeping scallop.. i rasa bidang kain ni 140cm kot.. tak pon 160cm...
total kain 8m rasanya... wing tepi tu seketot ja sbb i guna kain yg lebih² dari scallop... huahhahaa.. *kedekut mode*
close up skit...
kesalahan kedua adalah.. jenis kain... ini cotton nipis.. patutnya nak buat curtain scallop ni kena guna kain yg licin so that bentuk dia cantik... so bila guna kain apa yg ada.. kena la terima ja apa hasilnya... huhuu...
nampak tak kesengetannya...?
maka dengan itu sesuai la dia duduk dlm bilik tidur kami... so kami berdua ja yg blh nmpk kesengetan itu sepjg masa....
scallop dia pon tak cun sgt kan..?
mcm kebawah sgt.. patutnya dia melebar ke tepi....
kesalahan ketiga... tu la tu.. wing dia.. setoet..
i dah malas nak kuar beli kain dah...so setoet pon setoet la.... kebetulan sama labuh ngan scallop... kira ok la...(bg sedap hati)
kesalahan keempat... riben kat rambu ramba nih...
i guna universal punya jarum mesin jahit... result dia : riben tu jd pecah²...
sadis.
lepas tanya pendapat sifo² sekalian... i cari la jarum yg nipis skit.. tp tak menjadi jgk..
end up...i jahit ja ngan tangan....
setel.

bila dah siap jahit semua.. semangat la i memanjat nak gantung..
tak sedar encik suami dah diam² ambek gmbr and anta kat wassap family..
bukan main pakat mengomen... huhuuu...

haisshh.. kalau cun tak pa gak.. ni senget benget pon nak berangan nak bukak kedai curtain... -.-

Friday, December 5, 2014

three two

Assalamualaikum and Hallo

hoo yeee... 23rd november haritu, i sambut birthday yg ke 32..
23-32...

nak jgk lucky number kan...?
heh.
ramai tanya betul ke i 32...? bukan 33..?
weellll...itu la untung lahir akhir tahun...

birthday kalini sempoi... nothing special yg terkejut² or suprise² or sweet²..
memandangkan birthday kalini weekend... so encik suami ajak jalan² cari benda makan yg tekak dia teringin... baca betul²... tekak DIA..
-.-

mula² encik suami ajak pegi mainz.. tp i ralit² pusing².. golek²... dah smp tgh hari...
tp encik suami nak gak ajak kuar.. so kuar jgk tp pegi frankfurt...
memandangkan encik suami dah lama tak naik train.. maka sempena birthday i.. dia ajak kami pegi frankfurt ngan train... ok.. itu luar biasa sikit utk DIA... sbb i n missLR mmg still pegi mana² ngan train or bas...
kuar kalini mmg takdak plan nak shopping or hooping or stalking...
mmg semata² nak kuar berdating sahaja...
kebetulan ada strike kat frankfurt.. tramp tak gerak... so, kami berjalan saja kemana²...
org frankfurt pulak nak bergambar kat lambang euro nih...huhuu..

haish.. dah besar dah missLR... :D

sunday, 23rd..
pagi² kami dah kuar jumpa cousin i (actually cousin kepada cousin) kat airport frankfurt... dia ada kerja kat US... then mintak transit kat frankfurt utk jumpa skandal² sekalian... masa ketot.. tp ramai skandal nak kena jumpa.. makanya, kami lepak kat terminal satu.. then i bawak blk beg luggage dia saja.. dia terus pegi jumpa skandal lain pulak...huhahahha...
blk dari airport.. missLR nak pegi playground... dah sejuk² mana lg nak lepak melainkan tiggolino...
so lepak tiggolino...
i melepak smbl membalas ucapan² bday dari peminat² terchenta....
gitewwwww.....
thanks a lot uols... thanks utk segala ucapan...segala doa.. segala pujian....segala perlian... dan segala²nya lah!
i love u like stone.the very hard one...

blk dari tiggolino, kami blk rumah dulu sbb ada org sakit perut..
i bantai tertido kat sofa... huahhahahaa....
ptg, encik suami ajak makan steak... kan besday kan.... tak mau la susah² masak bagai...
giteewww...( skaligi)
slalunya kalau pegi kedai steak ni.. i tak pernah dpt order benda yg i nak makan...
mesti missLR dah dulu² pi order sendiri number 14.. spagetti seafood feberet dia..
huh.
bukannya kedai ni ja.. pi mana² pon, lately (semenjak missLR dah reti cakap jermen).. mesti missLR yg order... and sebab tak mau membazir... otomatik, i kena share ngan missLR... and otomatik encik suami mcm ala² terpaksa order makanan lain yg ikut selera dia...

huh.penat berleter...
pendek cerita... hari besday i... encik suami bg i order menu yg i nak makan... dia pulak share spagetti seafood ngan missLR...
muka puas dapat makan steak ngan mushroom tergolek...
tp last² tak habih jgk sbb rasa mcm dah gigit byk kali tp steak tu tak habih²...
hahahahhaa...
encik suami kata, lenkali redha ja la apa benda yg dia pilih...

eh jap. awat mulut i kaler putih? ka gigi i tu?
ouh.. lips i berkilat rupanya.

Monday, December 1, 2014

vietnamese springroll

Assalamualaikum and Hallo
Sumber :
belajar dari kawan vietnam..

Mukadimah :
i suka sgt vietnamese springsroll nih.. maybe sbb penuh ngan sayur² n salad² fresh...
bulan lepas i buat projek tanam taugeh ngan missLR.. so one the menu yg i dah masuk dlm list ialah vietnamese springroll..
seeee... mama ajar anak mama jd anak dara sejati... blaja perisi taugeh.. dapat la 2 cekak.. :P
i pairkan ngan hunan crispy fried meat and thailand rice noodle salad..
salad tu sama ja bahan dia ngan isi springroll.. i tak letak fish sos n salad ja..

Bahan² :

  • udang / crabstick / ayam rebus / daging rebus
  • rice noodle / su'un
  • taugeh
  • ketumbar
  • salad / lettuce
  • cili hijau - potong pjg
  • timun - julienne
  • carrot - julienne 
  • daun pudina
  • basil
  • rice paper wrap
sos
  • sos ikan
  • jus limau
  • garam gula
  • cili padi

note : plg penting the wrap.. dia mcm kulit popia tp keras n bila dah lembut, dia transparent..
utk bahan² filling... letak ja apa bekenan di hati.. utk kalini i guna crab stick.. basil n pudina i tak letak..
semua sayur fresh.. suun n cracstick saja i masak kejap..

Cara² :

  1. prepare semua bahan utk filling..
  2. rendam n pusing² wrap dlm air.. (jgn lama.. dlm seminit ja cemtu..)
  3. isi filling dlm wrap mcm buat popia.. ( blh cari tutorial cara wrap springroll kat youtube..)
  4. preapare sos..

Nota kaki :
i mmg blh mengadap makan springroll ni berketul²... huhuu...

tenung²kan dan selamat memasak...

Friday, November 28, 2014

Best Ever Roast Chicken Recipe

Assalamualaikum and Hallo

Sumber :
http://cookingpinterestrecipes.com/

Mukadimah :
namanya mmg begitu.. bukan i yg kata best.. tp best la jugak sbb senang, dapur pon tak berkecah...
lately, i mmg masak sempoi² ja... (blame on surat laki mah!)
bila masak dlm oven... automatik.. dapur senang nak kemas and tukang masak tak berbau... (again... blame on surat laki mah)
nak masak pon main campak² ja then masuk dlm oven..
setel.

Bahan² :

  • 8 ketul ayam.. tak kisah part mana...
  • 2 sb kicap*
  • 1 sb brown sugar*
  • 2 sb rice vinegar*
  • 3 sb olive oil*
  • 2 bawang besar - potong 12
  • 2 bawang putih - ketuk tp jgn buang kulit
  • 3 kentang - potong 4
  • 1 carrot - potong rojak / oblique
  • brokolli and cauliflower
  • 2 cili hijau/ merah - potong 4 memanjang
  • Salt and Pepper

Cara² :

  1. Panaskan oven 180-200°c
  2. campur ayam + semua * - gaul n letak sebelah
  3. prepare semua sayur²
  4. campur ayam n sayur - gaul² n tuang dlm bekas yg blh masuk oven/microwave.. sayur letak bawah... ayam letak atas.. bhgn yg berkulit kat belah atas..
  5. Roast dlm 30minit then kuarkan pusing ayam and godek² sayur... roast lg 15-20minit ( depends kat oven and bhgn ayam yg uol guna)
  6. Bila dah masak.. tabur fresh petersilie

Nota kaki : 
bahan² tu i tambah n ubah.. kalau nak resepi asal blh cari kat web atas tu...

tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, November 18, 2014

missLR is 5! - birthday at tiggolino

Assalamualaikum and Hallo

ini second part of birthday missLR...
tiap2 tahun i buat kat rumah n jemput kawan² kami kat sini... last² org yg patut dicelebrate dok kena marah sbb mama n papa nak sembang n dia dok nak tanya macam²..
huh. bad parents -.-

so.tahun ni, i mmg dah plan awal² nak buat birthday dia kat satu indoor playground kat kampung kami..
and plg penting, tetamu adalah among kawan² missLR (and parents depa kawan kami jgk..hehhehe...)
:D

tahun ni takdak tema color apa² sbb acara bebas...
yg penting anak² berpakaian selesa nak melompat, lari, tergolek bagai...
i buat death by a chocolate cake (tp di'cupcake'kan)
deco tu kerja missLR... biarla selebet pon asalkan sedap..
lain dari tu, i buat bihun goreng... ayam bbq (yg digoreng).. nugget.. n popia..
ouh... lg satu, rojak buah.. habis sebalang kuah rojak makbee i tuang... laayaaann...

kami buat majlis petang, lepas lunch...
salah satu sbb ialah tmpt tu tak bg bawak benda panas n berbau.. just blh bawak finger food n simple menu ja...
time nyanyi lagu birthday.. missLR dah start blushing²... tp seronok la dia ada kawan²... cumanya kawan baik dia, miss MM i tak dpt contact... if not, mesti lagi missLR happy...
missLR tak makan pon muffin coklat tu... dia pulun makan nugget ja... tp si kecik comey kat sebelah missLR tu suka sgt kek.. suka tgk dia makan kek.. beriya..
happy girl.. :) time ni dok melentey kat padang bola sbb sokong adik yannis main bola... huhuuu..
gmbr kanan tu, anak cekgu piano missLR.. miss jes.. (anak baru i..hehheee)
kiri : anak² kawan baru i..
anak lelaki dia masuk tadika missLR.. awal² tu, blk ja KiGa, nama jamal je la dok dgr... missLR kata 'liya suka la kawan ngan jamal.. liya cakap apa² pon dia faham... cakap english ke.. jermen ke... cakap malaysia pon dia tau maa...'
family ni indonesia+pakistan.. so kat rumah diorg cakap english...
missLR excited sgt la dapat kawan yg blh paham dia cakap.. huhuu..
skg ni, anak yg kecik pon masuk tadika missLR jgk..

kanan : mr Lim n lukas... itu officemate encik suami... and wife dia kawan baik i since kami kat sekolah bahasa...
kat meja blkg, yg rambut panjang tu la cikgu piano missLR...
miss sara n missLR... :)


missLR happy sangat²...
next year maybe dah boleh invite kawan² tadika dia pulak... ataupon plg² pon plan awal² utk ajak kawan² rapat dia...
seronok buat kat indoor hall tu.. budak² ada byk benda nak main...tak la boring.. mak bapak pon blh bersembang dgn tenang...
si missLR ni, asal masuk ja indoor playground ni.. dia mmg terus buat hal sendiri...
awal² ja i kena panjat n melompat dgn dia... 2nd time pegi situ... dia dah tau apa nak main... terus lesap... so i blh bersembang dgn tenang...
kerap lupa nak ambek gmbr bertiga.. maka tahun ni, nak jgk² ambek gmbr... hihihii... so, just before blk... kami ambek gmbr bertiga dulu... 
ni gmbr selingan... hahahhaa... sementara tunggu encik suami anta member kami ke stesyen keretapi... brg² dah kemas semua... then kita selfie sedas....

blk ja rumah, missLR dah tak sabar² dah nak bukak hadiah...
ni sebahagian hadiah missLR.. murah rezeki dia...
terima kasih la utk semua doa, ucapan n hadiah...
last but not least, belanja gmbr birthday girl sekepeng...
semoga liya raihany jadi terus anak yg baik...
terima kasih utk semua kenangan indah yg liya raihany bg utk mama n papa...
kami sayang liya raihany nine zero zero zero.... tp zero pon ada nine zero zero zero... hihihii...


skg kita count down birthday mama missLR pulak... tik tok tik tok...

Friday, November 14, 2014

missLR is 5!

Assalamualaikum and Hallo

masha Allah... cepatnya masa berjalan...
tup² missLR dah 5 tahun...
tup² blog tak berhapdet sebulan lebih... huhahaha...
-.-

skg jadual missLR penuh smp ke petang..
nnt² la i cerita.. kalini nak cerita pasai birthday dia 24hb oct lepas...
missLR dah cakap siap² dia nak buat 2x birthday... 2 cakes..
on her birthday, kami celebrate kat kindergarten.. encik suami pon ambek cuti so encik suami n i join kelas missLR celebrate birthday dia... :)
cake missLR...
dia wish rainbow cake.. tp a day before birthday dia, dia nak cake butterfly pulak..
end up, buat rainbow cake jgk... huhuu... i dah pernah buat masa 3rd birthday dia... kalini try resepi lain pulak... sama ja maneh melecaih!

deco by missLR sendiri... biar la comot pon.. asalkan birthday girl happy..

tahun lepas i buat cupcake.. rasa mcm tak cukup.. kesian pulak..
kalini i buat cake.. rasa mcm besar.. tp bila smp kindergarten dia, rasa mcm tak cukup jgk sbb kelas dia ada 25 org.. cekgu 2 org... mcmn nak potong kek bulat tu jd 27...
i dah terpikir nak pegi beli cake lain dah.. tp cikgu dia kata confirm cukup..
missLR ngan bestfriend dia, miss MM... :)
bestfriend dia lg sorang, missMA tak dtg sekolah..
cikgu dia buatkan crown utk birthday girl.. tahun lepas theme princess.. tahun ni pon sama... org lain variety la jgk.. ada hello kitty.. ada bear.. ada fairy.. ada butterfly... tp si missLR pusing2 nak princess.. pastu princess lg.. huh..

gmbr atas ni masa diorg nyanyi lagu happy birthday.. ada 3 lagu diorg nyanyi.. missLR pulak dok blushing²... cikgu wish birthday pon, missLR sengih² ja tak cakap apa...
nasib i dok jauh.. if not, mmg kena kutey dah...
rainbow cake... :)
again, topping n filling i bantai guna icing biasa saja... huuhuu..
2thn lepas salah susun kaler... tahun ni pulak takdak kaler merah... pink pon boooleeehhh laaaa.....
i n encik suami duduk sama² ngan budak² tu.. comey ja...
ada yg nak kek kecik.. ada yg nak kek potong besar... ada yg nak bawak blk rumah.. ada yg makan smp 3 potong.. comey..

lepas makan, cikgu bawak budak² main game kat turnenhalle...
kagum dgn budak² sini...
cikgu bawak yg kecik² masuk hall.. budak² yg 6tahun kemas meja n tolak troli ke dapur... siap asingkan leftover cake masuk dustbin.. susun pinggan, forks n cups...
kat turnenhalle... missLR ngan bestfriend n kawan se group dia..
bila semua dah masuk hall.. i n encik suami blk rumah...
kul 1tgh hari, jemput missLR n tanya dia nak makan kat mana...
her answer is always 'kedai chef' :)
kedai spagetti n steak halal kat kampong sebelah...
lepas makan, kami pegi ambek gmbr passport missLR...
alang² takde org, kami buat photoshoot missLR skali...
dah alang² pakai baju cantik.. ok la terus buat photoshoot...
tahun² lepas, i akan upah sorang junior kat sini lukis gmbr missLR.. tp tahun ni budak tu dah blk msia for good.. so kita belanja missLR photoshoot seround..

mula² part senyum.. cun la...
pastu photog tu suruh gelak² seronok... missLR punya la berlakon gelak..
jadik mcm 'hek.hek.hek' 'ha.ha.ha'
-.-
nak tergelak tgk missLR berlakon gelak... last², kami kat sebelah gelak lg kuat...

result gmbr cantik jgak... :)
prop kain putih n belon 5-6 ketoi ja... tp harga bukan main lg.. huhuu...



kami cuci 6 keping ja dari few gmbr yg photog tu ambek..

nnt nak cuci lg utk family kat malaysia...

Tuesday, October 21, 2014

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO

Salam and Hallo

raya haji haritu i ada buat nasik arab...
ada cerita kat sini..

kalini i nak promote pulak... :D

ni la pes yg i guna...
sedap hokey... disahkan oleh tetamu² i masa raya haji ritu....
buat dia pon tak renyah...
bila beli.. uols akan dapat satu set - beras brasmathi n paket pes...
dlm paket pes tu pulak ada pes nasik arab and pewarna safran..
cara² penyediaan yg dia bg tu salah skit sebenarnya... tp cara yg betoi pon tak susah mana... mcm buat nasik ayam ja....

ada 2 set..
1 set utk setgh kilo beras... ni utk 4-5org makan... RM17 (tak termasuk pos)
1 set utk sekilo beras... ni utk 8-10 org makan... RM30 (tak termasuk pos)

kiranya haritu.. i buat 2pack yg sekilo utk +-25 org makan...
Alhamdullillah.. just nice ja..
thanks kak fazilah n ima utk gmbr² ni..

atas ni, gmbr dari tokey nasik arab...
dia buat ngan kambing...
i haritu buat ngan ayam... next time kalau dpt stock pes ni lg.. konpem i akan try ngan kambing pulak... :)

yg merah dlm mangkuk tu sos tomato pedas... ada cara² dia kat pack pes tu...
utk sos² i tambah lg 2 jenis sos.. i buat salsa (mcm acar timun) and sos sadri..

ouh.. utk nasik and ayam..
cara dia... mula² rebus ayam ngan pes... ikut sukatan air kat pack..
mendidih ja air tu, tutup api... kuarkan ayam and masak nasik guna beras and air rebusan ayam tu td... tak yah sukat² dah..
bila nasik dah masak... tuang air safran atas nasik.. i tuang kat ayam jgk..
ayam tu.. uol blh masak skali ngan nasik... or blh panggang asing...
i panggang asing... bg ada terbakar² sket.. br layan...

sebelum ni, i guna resepi ni...
sedap jgk.. tp mcm i cerita haritu.. itu 1st time masak n rasa nasik arab...
maybe next time blh buat better.. insya Allah...

nasik arab mmg takde benda kuah²... utk org pure melayu mcm encik suami.. dia perlukan satu lauk tambahan yg ada kuah...
biras i pair nasik arab ngan ayam masak merah...
kakak i buat air asam ( very the melayu oneee meh)
i buat ngan dalca sayur...

ikut uol la nak buat ngan apa...

last but not least, sapa nak try... blh order kat biras i....
blh msg/whatsapp :
irma 012-4301073
location : shah alam...
blh gak nak angkut kat rumah dia... or buleh mintak dia pos...

i gerenti nasik arab ni sedap!

Thursday, October 16, 2014

raya aidil adha 2014

Salam and Hallo

4 oktober 2014 - raya haji kat jermen.
plan nak pi konsulat.. tp tak jadi..
plan nak pi masjid morokko... pon tak jadi..
yang jadinya... jemaah tiga beranak kat rumah... :)
berimamkan encik suami.. bermakmumkan i and missLR...
complete ngan takbir raya.. tp tak dak khutbah raya..

jumaat (3hb okt) -  public holiday...
kedai semua tutup.. i tak sempat nak prepare apa².. encik suami tetiba nak buat makan² siap ngan senarai menu dah dlm otak... -.-

so kami buat jamuan raya on sunday...
still mode raya kan.. before jamuan mula.. sempat gak takbir seround :)
tetamu tak ramai sbb ada budak², so tak nak sesak²...
budak² junior kat sini pon dah ramai yg tak dak... dr berbelas org... skg tinggai 2 org ja kot.. huhuuu...
tapi ada tetamu istimewa...
family wawa dari beribu batu...
family pakcik khairul yg kami br kenal...

menu :
nasik arab yemeni mendhi
ayam panggang
salsa
sos sadri
sos tomato pedas
dalca daging
ketupat/lemang
rendang ayam
bubur jagung
buah tembikai

all prepared by me :)


tapi tak dak la kagum sangat kan... nasik arab tu guna pes :P

sabtu malam tu i start ngan rebus ayam ngan pes...
masak ketupat half cook..
masak rendang ayam...
and also masak dalca..

pastu tido...

pagi ahad baru bakar ketupat/lemang..
prepare salsa and sos² semua...
masak nasik arab 2kg...
pastu last bakar ayam...
sambil masak bubur jagung...

tetamu first smp kul 1tgh hari...
elok² ja i dah sudah masak bubur jagung... tinggai nak rasa ja...

lega.. semua dah setel time tetamu smp...
puan wawa jd tester... :)

pes nasik arab tu i beli dari my biras ka mesia.. sgt recommended!!
nnt i promote kat next entry.. insya Allah..
kalau ikut pes tu... sos dia cuma sos tomato pedas tu ja..
masa 1st day puasa haritu, ada junior request nasik arab... so, i google² la sbb i tak pernah makan nasik arab.. then, my sister bg satu resepi ni.. tp time tu tak jd sgt sbb puasa kan.. dah la tak pernah makan... pastu tak leh rasa pulak... huhuu..
ikut resepi my sister tu... ada salsa ngan sos sadri...
so utk hari raya... i buat dua² sos tu as tambahan...
and encik suami request benda berkuah... i masak dalca.. daging skit plus sayur melimpah ruah... hahahhaa...

dalam byk² benda... i frust ngan ketupat i..
i cari beras pulut brand yg biasa i guna.. tak dak.. so i ambek ja la yg mana ada...
bila dah masak... jadik keras ala² lemang terlebih masak...
dlm lembut.. tp kerak keras...
dah 4-5 kali i buat, cara yg sama.. tp jadik sedap... kalini ja tak jadik...
sadis.

Tuesday, September 30, 2014

eurocamp - easter 2014 - speelland

Salam and Hallo

cerita beekse bergen lg.. huahahaa...
peginya 4hari... tp ceritanya dekat setgh tahun tak abih²....
so.
selain open zoo yg sgt meriah tu... kat beekse bergen ni ada speelland (playland gitu..)
tak la besar sgt tp cukup utk spend seharian kat situ....
mula² kami plan nak sewa basikal.. tp bila tgk rate, mcm tak berbaloi pulak nak sewa...
gmbr atas tu basikal utk 2 org dewasa ngan 2 budak... ada basikal utk 4 org dewasa 2 budak... and yg lain basikal mcm biasa... basikal utk budak² pon ada...
entrance speelland..
utk kami, its free... sbb masuk dlm package 4hari 3mlm kat eurocamp....
sgt berbaloi²... save byk gak...
kami pergi ngan family wawa ja sbb iqbal still dlm honeymoon mood... kui kui kui... so depa pi dating kat tempat lain....
ni peta speelland....
memula masuk.. kami ke area belah kanan dulu...
ni game yg 1st....
kena pancut air tu ke bola smp la bola tu masuk lubang...
ada few bentuk.. mula² missLR excited... bila dah tak masuk²... pass kat papa...
papa pulak pulun nak score semua... ceh.
pastu main game kura².. kena kayuh ngan tangan... missLR smp meradang main game ni sbb kura² dia asyik berpusing setempat saja... lawak. org ajar, tak mau dgr.. bila tak bergerak².. nak hangin plak....
nasib baik dapat mak yg sporting mcm i taw... 
terus i naik skali ngan missLR... encik suami malu... padahal ada ja org besar lain yg naik ngan anak²...
see... mak² gak yg sporting... siap kami 2 org lawan kura² sapa lg laju... hahahhaa...
tp susah gak sebenarnya nak control menatang tuh... 
ni playground yg depan² skali... utk budak kecik umur² missLR and haziq...
sementara mak² lawan lumba kura².. bapak² bawak anak² main buai... hihiii...
sempat la depa gossip² skit sambil tlg buai anak...
missLR nak try hayun buai sendiri... tp end up buai ter'stop'... hangin lg skali... terus nak turun buai...
then naik basikal plak...
dia kalut basikal kat situ sama ngan sekolah dia... paksa² adik haziq naik basikal ngan dia... adik haziq pulak tgh syoq naik buai... tp memandangkan bestfren time tu, adik haziq layankan ja la si kakak....
cheeky sgt si haziq ni... :)
kakak liya pon dan² rasa dah besaq sbb dah buleh carry adik naik basikal... hihiii...
pastu kami jalan lagi ke area side kanan park tu...
gmbr bawah : game pusing² dlm air... kami tak main pon.., missLR dah ternampak game lain....
gaya pemandu pelancong... peta dia pegang n dia yg nak pilih nak main apa...
kanan : tmpt budak² panjat and lompat²....
missLR br nak naik... ada budak lompat²... terus missLR cancel nak main....
next, main bendalah ni.... keta safari... apa nama ntah game ni...naik keta tp mcm train sbb sambung panjang²....
semua game kat park ni kebykkannya free.. maka dengan sebab itu, missLR ngan haziq naik ni 3 round kot... depa tak mau turun...
turun... tp turun sebab nak tukar tempat ja... huahahhaa....
happy sesangat depa naik keta tu byk kali.... :)
lepas tu, missLR nak main go kart ni... ini go kart utk budak below 130cm kot...
tp utk budak kecik la.... haziq pon naik main, tp takut² nak tekan paddle...
si missLR pon naik keta tu, kejang ja muka tak tau pasaipa... stress gamaknya bila driving... huhahahhaa...
atas ni 2 jenis go cart utk org besar.... encik suami nak main go kart yg atas tu... tp takdak org jaga pulak....
tgk yg tmpt lg satu... tak menarik pulak.... 
lepas dah decide tak mau main go kart... kami jalan ke area kiri park pulak...
byk tmpt utk budak panjat² and lompat²....
game drive traktor...

lepas dah lompat² bagai... kami pi area tasek dia...
depa buat mcm kat tepi pantai.... ada pasir pantai and game air kat situ....
ada playground besar....
and ada paddle boat swan....
 another playground kat tepi tasik...
weater pon mcm cun² ja... tak panas sgt... and tak sejuk sgt...
ada jambatan gantung across sungai... missLR punya la menggeletis nak naik jambatan tu... terpaksa la aunty wawa pulak melayan sbb mama kena angkut segala benda beg bagai....
kat tepi jambatan tu ada rakit kayu jgk... i risau ja bila missLR kalut nak naik rakit tu pulak.. sbb pernah dah skali i bawak naik rakit buluh... missLR buat kalut nak dayung sama.. last² i jatuh dlm sungai tuh....huh.
 i ambek gmbr ni from the other side of the lake... sbb masa ni kami nak naik swan...
2tahun lepas kot... kami ada pegi zoo taiping... i punya la bercita² nak bawak missLR naik swan ni.. tp encik suami malas nak layan sbb berbahang sgt....
tup² dapat naik kat holland.... waaallllaaaa.....! puas hati :)
kami dan mereka... :)
i rasa i yg lebih excited naik swan nih.... missLR biasa² saja... muka pon boring sbb dia tak leh nak kayuh sama...
lepas naik swan... kami pusing² kawasan tu... ada boat besar jgk.. tp kami tak naik sbb dah naik boat kat safari a day before....
so kami lepak² ja and bg anak² main playground puas² sebelum balik caravan...
 ini cermin ajaib...
depa letak before jalan kuar... missLR kagum sgt ngan cermin ni...hahhaaa....
ada 4 cermin... nak bg kurus... bg gemok... bg pendek... n bg tinggi...
welll... i pon!
hahahhahaaa...



.