berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, October 31, 2013

refashion : tshirt to tshirt

Salam and Hallo

ni baju i zaman kanak² ribena dulu.... sayang nak buang sbb i byr half² ngan kawan i...
dulu gagah gak pakai ngan cardigan.. la ni tak mampu dah... sendaattt peghoottt...

idea asal... i nak jadikan dress utk missLR... tp cari² kain utk sambung jadik skirt, tak dak yg sesuai.. maka, diakhiri ngan buat tshirt saja utk dia...
leftover kain, i buat bunga....
sendiri idea punya posing.... adoyai... but cute jgk kecik² posing cemtu.. :)
mcm chomel je... mcm chomel je... mcm chomel je... LOL!
kesalahan i, lengan dia i terbuat besar....
i plan nak buat bahagian tangan tu sama kain ngan skirt... tp dah potong² baru decide nak buat tshirt... i biar ja la.. so wie so baju tu nak pakai kat rumah... tak pa la nmpk ketiak pon... :P
ni gmbr baju tu lepas basuh... bunga dia jd lg lawa rupanya....
batang bunga tu... i buat guna tulang tepi baju... then jahit zigzag atas dia...
bunga kanan tu terherot sbb jahit smbl missLR duduk atas riba... bunga kiri mcm menepati kriteria 'bunga'... :)

tu je la nak crita pon...
i am planning nak jahit something utk rumah pulak...
tunggu ada 'ruang' masa dan 'ruang' kerja....

Wednesday, October 30, 2013

Funfetti Cake & simple but nice frosting

Salam and Hallo

Funfetti Cake  (8" @ 9")
pic : baked bree
Sumber : bakedbree.com/

Mukadimah :
niat di hati nak buat kek rainbow tp last year dah buat dah.. so i carik kek yg colorful utk budak²... terjumpa kek ni... i just ambek resepi kek saja... frosting n filling i tak buat...
and... i tukar kek ke cupcakes....

Bahan² :
  • 2 1/4 cawan tepung kek ( i campur tpg gandum & tpg jagung - follow these steps )
  • 1 sb baking powder
  • 1/2 sk garam
  • 1 1/4 cawan buttermilk
  • 4 putih telur
  • 1 1/2 cawan gula
  • 2 sk kulit lemon - parut
  • 1/4 butter ( suhu bilik)
  • 1 sk lemon extract - tak letak
  • 3/4 cawan rainbow sprinkles / funfetti ( guna yg good quality - if not, jadik tak cun )

Cara² :

  1. Ayak tepung + baking powder + garam - dlm bekas asing
  2. Pukul buttermilk + putih telur
  3. Masukkan gula + kulit lemon - gaul n gentel ngan jari
  4. Masukkan butter - pukul smp creamy (+-3minit)
  5. + lemon essen ( kalau ada) - i tak suggest ganti ngan vanilla essen sbb tak mau bau dia lain
  6. Tambah 1/3 tepung + 1/2 buttermilk selang seli (mula tepung... last tepung...)
  7. Bila dah sebati, masukkan funfetti - kacau gula spatula
  8. Tuang dalam dulang or scoop masuk dlm acuan muffin
  9. Bakar 350 degree or 175°c - 30 ke 35minit ( i bakar 20minit utk cupcakes )
  10. Bila dah masak.. sejukkan n letak frosting


Simple but nice frosting & filling


Sumber : ourbestbites.com

Mukadimah :
i rasa i tak brapa pandai sangat lg utk buat frosting yg hebat²... memandangkan ni projek 'kena jadi', so i jz guna resepi yg simple n ramai org komen sedap... 

Bahan² :
  • 6 sb tepung
  • 1 cawan susu segar
  • 1 cawan @ 1/2 butter
  • 1 cawan gula ( blh kurangkan )
  • 1 sk essen vanilla @ perasa apa²
  • color - kalau nak

Cara² :
  1. Campur n kacau tepung + susu - hilang ketul² tepung
  2. Panaskan pan n panaskan tepung + susu smp jadi mcm doh lembik - always kacau
  3. Masukkan doh dalam fridge - letak kat luar pon tak pa.. asalkan bila nak guna dia betul² dah sejuk
  4. Guna mixer utk pukul butter + gula smp putih..
  5. Masukkan doh tepung + susu td dan pukul lg... + essen vanilla + color
  6. Pukul 5-7minit (lebih pon takpa) smp adunan lembut dan cantik - check dengan tenyeh kat 2 jari.. kalau tak rasa gula, means dah ok
  7. kaut tepi² mangkuk, so that semua gaul sebati n gula hancur
  8. then blh deco cake or cupcakes.... (i masukkan dlm fridge sat then br guna...)

Nota kaki :
hiasla mcmn pon ikut creativity memasing....
in my case... i nak buat utk budak²... so i soh missLR tabur smarties kat atas...
frosting pon i buat selapis saja utk cover cupcakes n tak tinggi sbb taknak manis utk budak²....

lg satu tips....
kalau baking utk jamu budak²... ajak la anak² kita buat sama²....
konpem double triple happy...  biar la messy serabai pon.... efek dia indah!

Tenung²kan dan selamat memasak...

Tuesday, October 29, 2013

missLR's birthday.... (part II)

Salam and Hallo

ni cerita on 24th october lepas.... birthday missLR
encik suami stay ngan i utk celebrate besday missLR kat sekolah.... (thanks,laling)
i angkut cupcake... lilin..mancis... goodie bags.... taaapppiiii dlm hati rasa ada gak benda tertinggai...
anta missLR masuk kelas.. then blk rumah ambek muffinständer... pusing² pk apakah benda yg i terlupa... tak ingat jgk...
dah smp sekolah... siap² susun cupcake.. susun lilin.....
br teringat!
missLR pesan soh bawak topi cone besday ngan blowouts...
jem.
nassssiiibbbb baik cikgu dia ada buat crown utk dia.... :)
mmg utk every budak akan dapat crown waktu besday... utk missLR, cikgu dia buat castle n princess...
missLR suka sgt gmbr princess tu... dah la posing pon ala² missLR ja... hihiii....
i kena blurkan muka budak² lain sbb dlm perjanjian ngan tadika... parents takleh upload gmbr budak lain dlm internet... masa nak ambek gmbr pon, kena tanya cikgu dulu... budak mana yg tak leh ada dlm gmbr....
depa buat cemtu utk elak kes culik and mandrem...
gmbr 1st tu... missLR ngan kawan baik dia yg mula² skali layan dia masa awai² missLR masuk ki-ga... nama dia missH... missH ni actually group lain... dia ada adik kembar n kembar tu sekelas ngan missLR... sorang laki sorang pompuan.. tp muka sebijik gila... rambut pulak dua² pendek mcm askar... yg bezakan cuma baju n kasut... yg pmpn tu always kaler kuning or pink... yg boy tu blue or green... huhuu...
smp harini i tak leh beza lg muka depa kalau dua² pakai baju yg sama...
selain missH... kawan baik missLR ada lg dua... yg dok sebelah dia, ada tocang 2 tu, missMM.... yg dok sebelah missH tu, missMA...
missMA masuk ki-ga sama hari ngan missLR.. masa tu dua² pon blur² ja masuk kelas.. missMA confident skit sbb ada jgk few budak cakap turki.. so dia blh sembang even dia tak leh cakap jermen...
missLR saja yg slumber sembang bahasa ntahhapahapa smp la missH rapat ngan dia.... :)
lepas nyanyi... tiup lilin... then makan cupcake... i ajak missLR bg goodiebag utk kawan².... dia macam malu² ( or takut.. i pon tak sure)...
padahal time hari biasa.. kalau i datang nak jemput dia.. dok bergelak ketawa ja ngan kawan² tu jgk...
lepas bg goodie bag... cikgu toni bawak kotak harta karun... missLR blh pilih nak apa benda ada dlm kotak tu as present... 
seperti i jangka... dia pilih sticker.... :)
gmbr kenangan ngan cikgu toni n cikgu milka...
bawah... kami n missH... sebenarnya nak ambek gmbr bertiga.. tp missH mcm dok membontot missLR nak ajak main.. so i ajak ja la ambek gmbr skali...
**awat mata i sepet sangat? huh.. dah la muka pucat....
balik rumah... missLR sibuk nak bukak goodie bag... padahal dia yg tlg bungkus mlm before tu.. huuhuu...
missLR : mamaa.... napesal mama bg kawan² belon heart liya....?'
i : tak la... liya sorang saja dapat belon heart... org lain dapat belon bulat yg panjang tu...
missLR : fuuhh.. nasib baik...
*ntahhapahapala*

lepas lunch, i ajak missLR kuar... soh dia pilih sendiri nak pi playground mana...
terus tergedik² tak tau nak pi mana satu.. padahal almost hari² kuar pegi playground....
Alhamdullillah... Alhamdullillah... Alhamdullillah...
muka nakai tp hati baik... :)
masa berjalan cepat sgt... missLR dah 4tahun...
dia saja buah hati kami.. ada sebab kenapa Allah tak bg missLR adik lg... kami redha saja... :)
perjalanan hidup missLR jauh lg... kami cuba bagi yang terbaik...
doa² family dan kawan² pon ada efek jgk pada hidup dia....
doakan la yg baik².... semoga kita semua dapat rasa keindahan hidup dengan amanah terindah yg Tuhan bg...
 *selingan*
ouh... last but not least.... hadiah dari papa.... buku bercakap... hihihii...
n buku muffin & cupcakes dari tokchik....


Monday, October 28, 2013

missLR's birthday.... (part I)

Salam and Hallo

Masha Allah.... missLR dah 4 tahun!
since dia masuk sekolah, kami kata dia 4years old... so bila dia sambut birthday kalini... tup² 4 thn jgk...
missLR kata... ' naper lama sangat liya 4jahre alt...?'
hik hik hik....

tahun ni missLR merasa celebrate birthday kat sekolah... :)
even ada insiden yg mengecilkan hati i... namun missLR mesti kena enjoy di hari besdaynya... :)

2 days before birthday dia... i kuar beli barang² nak buat kek n cari hadiah besday missLR... sangat tak dak idea utk besday kalini....
lepas tanya idea member² kat FB... i pi la survey ngan missLR...
smp kat toy section... i soh dia pilih hadiah...
missLR kata 'ok'... dia letak tangan kat blkg pinggang.. n jalan tgk apa yg ada kat row toys tu... ( sgt mcm mak² hookkeeyy.... hihihiiii)
end up.. dia nak satu set play dough yg rega €7.. i soh dia cari benda lain sbb i nak share ngan encik suami beli just satu barang sj utk dia... missLR dah tak mau dah... dia still nak play dough tu jgk²....
fine.

bila encik suami smp kat supermarkt tu.. encik suami beli something else as present missLR...
balik ja rumah... missLR dah tak sabau² nak main play dough tu....
tp i suruh tunggu esok...
esoknya, balik sekolah terus bukak kotak play dough n main... tak dan nak smp hari besday lg.... huhuu...
german's product...
setakat missLR dok main ni.. i sgt puas hati... lembut elok tp tak melekat kat carpet or lantai... 
happy ler tu....
tp i seronok sangat sbb dia kata dia nak.. n dia betul² main... i mmg pantaangg betoi kalau dia merengek² nak tp 2,3minit lepas tu.. dia takmau dah...
setakat ni benda main or benda pakai.. missLR tak buat cemtu lg...
tp kalau makanan mmg dah byk kali cemtu... merengek² kata nak itu...itu...itu jgk...
lepas beli... tak mau makan.... errgghhhh....
smlm missLR buat spagetti utk papa dia guna bendalah ni... excited si missLR dok tekan mee kuning utk papa... papa pon smash² la play dough tu membuktikan kata papa makan.... hik hik hik....
gmbr last, play dough biru tu... missLR buat keroosii... :)

petang...
i start buat kek missLR...
niat di hati nak buat kek.. tp memikirkan bebudak tu nnt excited nak makan kek.. then nak kena potong segala.. i buat cupcake jer la....
resepi dari bakedbree.com
frosting dari ourbestbites.com
missLR seronok sangat tgk cupcakes besday dia cantik... plus, dia yg deco sendirik...
jadik la utk besday budak² tadika...kan...?

ouh... i lupa nak ambek gmbr dlm dia...
supposed to be like this :
pic from bakedbree

malam, lepas dinner...
i buat goodie bags pulak....
sekolah missLR ramai gak budak muslim.. so i jz beli biskut n coklat yg simple² ja... then letak belon sorang 3... setel.
yg missLR lain sikit... isi dalam pon lain skit... 
org dpt belon panjang.. dia dpt belon 'love'...
org lain dapat cekelat bulat... dia dpt lollipop....
stended la... besday girl mesti spesel.... :)

esok² kalau sempat... i cerita pasai celebration kat sekolah dia pulak... nak kena edit byk sbb tak leh publish muka budak² lain.... 'larangan' katanyerr....

raya haji 2013

Salam and Hallo

tahun ni raya haji kat jermen jatuh pada hari selasa, 15 oktober...
so. no celebration sbb encik suami reja... plus, ada meeting awai pagi....
missLR patutnya ada trip pi Opel but since sunday before tu, dia muntah²...
siang carrgassss.... start maghrib, dia start batuk² n mata berair.... mlm muntah²...
so, call cikgu.. kata dia tak join trip n tak pi sekolah.... (mama yg frust.huhuu...)

hari raya mesti kena sambut walaupon di mana jua berada.. n also walaupon cuma berdua. :)
assistant i.... see... kalau siang muka rilek ja... senyum pon menyenget.... tp nak bg dia pi sekolah mcm tak confident pulak...
since hari ahad before tu... hari² kerja overtime i ialah membasuh segala bantal.. comforter... selimut... cadar dan yg seangkatan dengannya yg terkena muntah missLR...
n hari selasa, i stopkan semua aktiviti² di atas....

kita kena raya!
muffin ni i buat sbb nak bg kat jiran tetangga... plus, ada sorang jiran i dah mintak resepi muffin ni setahun lebih dah.... ayoyoo...
actually, i pon dah 2,3x tulis resepi ni utk dia.. tp dia semedang tak dak kat rumah.. kuar jalan² la.. blk kampong la... smp i pernah terpikir nak masukkan dlm post box dia....
huh.. mcm la susah sgt nak jumpa... jiran kooot...

sempena raya ni... i buat muffin tu.. n letak resepi skali then anta...  setel satu 'janji'...
lega.
little chef... typical budak kan...? suka sangat kalau kita mintak tlg buat reja org besaq... tp sepatutnya pon mmg mcm tu... so that, kita akan ada quality time ngan anak²....
ouh... i loooovvveee my quality time ngan missLR... we are having fun.. dia gelak²... i pon gelak²....indah!

petang, encik suami call n dia kata dia nak blk awal so that we can go out n eat something special for raya....
tp i pikir... encik suami kena simpan gak overtime dia sbb annual leave dia dah tinggal sehari... huhuu...

again, ajak missLR masuk dapur n masak ketupat n rendang.... :)
macam biasa la nih.... 1kg beras pulut dapat dlm 11 batang...
ketupat or lemang or 'u name it'.... specialnya ialah... ada kacang! mcm ketupat time raya puasa haritu.... rupanya kat kedai turki pon ada jual kacang ketupat tu...
i liikkkkeeeee~~~~

missLR tukang letak n lap daun pisang.... semangat betoi dia dok lap daun pisang... ( ada yg smp terkoyak daun tu dia punya tonyoh...hhehheee)

dah setel ngan ketupat... masukkan dlm oven... then br i start ngan rendang....
missLR tlg tekan blender saja...  lain dari tu dia dah tak larat dah....
'fuuuhhhh...... iya dah penattt dah niii....' katanyyerrr..... :P
rendang resepi dari biras kecintaan i.... first time try...
sedap!

dah siap² semua, anta kat achik skit... then anta kat encik syukri skit....
tu ja la perayaan raya haji tahun ni....

dari segi kerohanian.... raya haji tahun ni mmg memerlukan i berkorban...
bila si anak tak sihat and i am the only person yg 'bekerja di rumah'... automatik, i tak leh tido malam... 2,3 hari jugak i tak brapa ingat i tido or not... sepanjang malam dok pangku anak sbb hidung dia tersumbat... sepanjang malam dok clear kan tilam kalau anak muntah... esoknya... bila si anak dah ok... still i tak leh nak tido sbb nak kena setelkan benda² lain...

selain tu, i diuji dengan perangai manusia... segala apa i buat, semua salah... tak kira la A- ka... A ka.. A+ ka... semua salah di mata dia...
i nak berpegang ngan kata² dr Muhaya :
'Orang yang mempunyai hati yang bersih dan kuat sentiasa tabah dengan dugaan yang dihadapinya. Biarpun ditimpa musibah dia tidak pernah mengeluh. Walaupun pada hakikatnya dia sedang menghadapi kesulitan, dia tetap tenang. Orang yang tenang sentiasa menang...'

Alhamdullillah... Allah uji takat yg i mampu.... :)
keluarga i lg penting dari segala²....

Monday, October 21, 2013

nein hilfe & überraschung = suprise

Salam and Hallo

ini cerita kat FB on 8 oktober haritu...
masa tu kami blk dari sekolah... and seperti biasa.. kalau perjalanan yg patutnya 7minit, akan jadik 25minit bila i biarkan missLR jalan sendiri.... :)
i tak sempat nak ambek video masa dia cakap tu... lawak!
paling lawak part 'apa kebenda überraschung tuuuuu....... '
siap muncung² mulut...

la ni musim autumn... daun² suma dah oren... suhu pon dah start sejuk...
bunga² rumput ada la tinggai saki baki yg tak sempat nak kembang time summer haritu... missLR mmg suka kutip bunga² rumput putih tu.. and everytime kutip tu.. ada la nama² org yg dia nak bg bunga tu (kengkononnya la...)
so.
baca ja la caption tu..
ada ja dia nak loyar buruk ngan i... tak padan ngan kecik...

and sekaraaaaannngggg missLR memang sangat suka gaduh ngan i... eksyen gaya dia buleh cakap jermen sesangat...
muka semedang konfiden...!

ni bulan lepas punya gaduh... huhuu...

ayat dia nak cuba cakap tu mksd 'i dont want you to help me'...
perkataan dah betoi la jgk.. tp grammer mmg out..
hanya org yg biasa cakap ngan dia saja yg akan paham... hihii....
konfiden tetaaaappp konfiden... siap kerut² dahi tanya i paham ka jermen...
buleh cemtu??

i nmpk missLR tried her best utk nak join kengkawan dia... tp nak buat mcmn dia sorang sj cakap melayu...
org lain ada gak geng nak bercakap walaupon bukan cakap jermen... contoh macam turki n morroko.... depa slumber ja cakap bahasa depa sbb ada geng...
takpa la... budak² cepat blaja kan... plus, i nak dia boleh cakap melayu jgk... senang dia nak sembang ngan family nnt...



p.s :
pssst! happy 12th anniversary,boifren.

Thursday, October 10, 2013

Spiral potato / Tornado potato

Salam and Hallo

Sumber :
alkisahnya i pernah ternampak org jual potato pusing² ni kat pasar malam.... tp tak pernah beli or rasa...

Mukadimah :
alkisahnya.... i jalan² nak beli barang dapur, then ternampak bendalah pemotong ni kat celah timbunan rettich (carrot putih kot dlm melayu)
ting!
terus idea nak buat spiral potato menusuk masuk otak... n ke'ting' jgk duit gue terus kuar dari purse melompat² masuk kat cashier... 0_o


Bahan² :
  • pemotong spiral (skewer) / pisau tajam
  • kentang - ikut suka nak buang kulit or not
  • lidi satay
  • salt n pepper
  • minyak utk deep fry

Cara² :

  1. basuh kentang bersih² kalau tak nak buang kulit...
  2. then cucuk kentang kat skewer then pusing² ja la..
  3. then goreng
  4. pastu tabur salt n pepper skit

blh cekidaut resepi n cara² potong kentang ngan pisau kat sini...

Nota kaki :
kalau malas nak cucuk kat lidi.. buleh ja goreng dia berpintal mcm kat atas nih...
missLR suka sangat sbb crispy... berebut gak la makan ngan dia... :D

 tenung²kan dan selamat memasak...

Monday, October 7, 2013

aktiviti sekolah missLR

Salam and Hallo

:)
lama tak hapdet kan...
utk mencuri kembali hati peminat... i hapdet cerita missLR...
hihii...
ini cerita awai bulan lepas...
skg ni dah musim hujan... sat sejuk... sat panas... i nak pakaikan baju utk missLR pon pikir 4x...
nak tak nak kena jgk beli baju extra utk dia...
bak kata makchoo jijah... nin dia ootd missLR...
gitew...

mmg kebykkan baju missLR kaler pink... bukan sbb dia suka sesgt kaler pink.. tp kat sini tak brapa ada choice....
kalau tak pink... oren... tak pon kunin...
utk laki... biru... tak pon... cekelat... tak pon ijou...
missLR tgh tunjuk jalan blk rumah... huhuuu...
on the 1st week... i sempat la ambek video i sembang² ngan dia... masuk 2nd week, dia dah tau jalan blk rumah... dia dah lari ke depan... jgn kata nak amek video... amek gambar pon susah.... huh..
pesyen rambut...
i slalu cakap kat encik suami... masa i kecik²... bonda slalu ikat rambut i... mcm² fesyen.. :)
bezanya : i dulu... redha ja bonda nak ikat mcmn... si missLR ni, dia yg akan bgtau dia nak i ikat mcmn....

kalau tak ikat rambut - missLR kata mcm rapunzel
kalau 1 tocang - missLR kata mcm vidia (kawan tinkerbell)
kalau 2 tocang - missLR kata mcm minnie mouse
kalau 1 tocang dendan - missLR kata mcm fawn (kawan tinkerbell)
kalau 2 tocang dendan - missLR kata mcm lizzie (kawan tinkerbell)
kalau 1 sanggul - missLR kata mcm tinkerbell

skg ni, turn i pulak buat kat missLR... missLR pon ada sekotak aksesori rambut... sama mcm i masa kecik dulu...
masuk sekolah rendah.. ada few member nama liza... so miss Eng panggey i, 'liza tocang'... hik hik hik...
i tak kisah pon.. sbb terasa comel...
heart ni missLR buat kat sekolah... i tgk org lain buat senget benget... missLR punya marshmellow span tegak² ja... n seperti yg i jangka... dia last skali siap buat bendalah tu... :)
teliti mcm papa dia gak...
ni pulak... kertas kebenaran utk bawak budak pi trip!!
group missLR ada dlm 12org kot... plus cikgu 2org... depa akan pi OPELvillen (kilang) utk blaja 'shape n colors'...
interesting kan??!
i siap² dah tanya, 'mak buleh ikut daaakk...?'
tp utk trip kalini, tak leh...

depa akan pi naik train (ala² komuter) ke kampung sebelah utk pi kilang opel...
comel gila kaann..?

i dulu...darjah 6 br merasa nak pi rombongan sekolah.. tu pon pi muzium penang... :)