berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, August 28, 2013

Funfair

Salam and Hallo

minggu lepas i bawak missLR pegi funfair kat kampung sebelah...
funfair kat situ besar skit dari funfair kat kampung kami...
dah berjanji ngan missLR kalau dia good girl kat schule, nak bawak dia main²...
funfair ni mmg tiap² tahun ada di merata² tempat... ada kecik ada besaq... mega besaq pon ada...
gmbr² kat atas tu antara mainan yg ada...
belon besar tu utk budak² jalan-dlm bola-atas air.. i soh missLR main.. tp papa dia tak bg... takut dok tgh kolam tp bola tak begerak...
gmbr atas-kanan : rumah hantu kot... budak² muda yg masuk... bila kuar terkekek² gelak.. konpius i... rumah hantu ka rumah kartun...?
gmbr bawah-kiri : sky jumper utk budak² n makpak budak... kena pakai tali pinggang then lompat la mcmn kita nak lompat... tegak buleh... berpusing pon buleh....
bwh-kanan : nmpk tak warna putih kepala flight tu... itu game fly apa ntah...
masuk dlm tu.. n benda tu goyang² mcm flight kena langgar taufan...
game ni nama rainbow... utk budak² besaq n makpak budak... benda tu berpusing slow ke laju...
mmg jerit² la org yg naik...
atas : pemandangan tempat minum bier/wine...
bawah : kami.
first² kami naik ferries wheel.. missLR excited sgt... pelik dia tertinggal 'takut' dia kat mana....
bendalah ni pusing 5-6x... round ke-5 missLR dah boring n mintak nak turun.. dah la time tu kami betoi² dok kat puncak... pufftt...
pemandangan sungai sebelah funfair...
amek gmbr dari atas kayangan... tiba² rasa gayat...
upah utk budak good pegi sekolah... :)
benda ni laju jgk... bawah tu ada air... missLR duduk, terus pakai seatbelt... *sgt jermen*
look at her face... *priceless*
miss LR merempit... ada kereta, scooter, keta bomba, keta polis, lori, bla bla bla....
dia pilih motor...
i dulu masa kat UM, bawak moto gak...
sepanjang missLR naik bendalah ni... encik suami tak abih² dok gelakkan i...
takppaaaa... ada ubi... ada bataihhh... ada lori... ada baaiiihhhh!
game tangkap² ikan...
last year pon missLR main game ni... kan ada byk ikan dlm air tu... bawah ikan ada kaler(=point)..
so byr 4€ kot, blh sauk 12 ekor ikan... bila dah masuk dlm bakul.. org tu akan kira n bg kita pilih hadiah ikut brapa point yg kita dapat... yg bergantung² ( dlm gambar ) tu semua hadiah la tu....
missLR pilih ariel...
antara makanan yg menarik yg buleh dapat kat funfair...
1. pizza besaq - sepotong pizza... sama ngan selengan i kot pjg dia...
2. buah salut cekelat - yg ada kat situ... strawberry.. pisang... apple... marshmellow... bla..bla bla...
3. kacang²an - segala jenis kacang n berjenis² salutan... antaranya : kuaci salut madu... pistacian salut sesame... kacang tanah salut apa ntah... bla...bla..bla...
ikan.. ada few gerai yg juai ikan...
i cari ikan ngan sos bawang putih... tp abih...
yg ni gerai lain... flammlachs... salmon bakaq... nmpk dia tempek isi ikan kat papan tu...?
bau mmg 'terbaaakkaarr'... tp ramai org tunggu... so tak leh cuba..
bendalah ni mmg ada kat funfair saja.... kedai sweet...
kat funfair and christmast fest saja ada 'lebkuchenherz'... biskut bentuk heart n ada tulis² kat atas dia... i pon tak sure buleh makan or not...
other than that... coklat² dia yg lain semua pelik²... pjg mcm paip getah ada.. lollipop giant ada...
cake kecik ada... mcm² la!
ni dah nak blk.... bila dah abih main n dapat hadiah.... dan² kaki missLR sakit la.. penat la..
papa pon baik hati dukung...
n dan² jugak missLR larat nak terkodek² tersengeh...huh.

selalunya kerb/funfair ni ada 4hari berturut²...start jumaat abis senin...
n hari last selalunya ada firework....
kami blk awai... so tak dan nak layan firework...

Monday, August 26, 2013

Hari pertama di tadika | Der erste tag im kindergarten | First day in kindergarten

Salam and Hallo

15 ogos 2013 mencatat sejarah baru dalam hidup missLR... kami apply tadika dia since dia umur setahun.. tp sbb ramai budak kat area kami duduk... maka skg baru missLR dapat tempat...
di jermen, budak² masuk tadika start umur 3-6 tahun...
utk budak² yg bawah pada 3thn, start umur 8weeks blh masuk kinderkrippe... and ada jgk tagesmutter (surirumah yg tlg jaga anak org)

hari 1st missLR start dengan sejam.. patutnya from 0800-1230...
satu benda yg i suka/tertarik ialah... semua budak baru tak masuk serentak...
patutnya sekolah sem baru start bulan 9... tp utk budak² baru... pihak tadika masukkan 2,3 org budak baru dlm sehari... then next 2days, masukkan lg 3,4org cemtu...
and budak² masuk mula dengan sejam for few days...plus, mak/famili kena ada dengan budak tu paling² pon utk 1st day...
then cikgu2 akan keep bgtau parent anak kita mcmn2....

Alhamdullillah... missLR lgsg tak dak masalah kat sekolah...
even dia tak leh cakap jermen... tp dia dah faham few words yg penting² mcm ja(ya), nein(no), zusammen(sama²), essen(makan), trinken(minum), spielen (main), peepee machen(kencing), kommt hier(come here) and ada few lg...

1st day missLR kat kindergarten, papa masuk ofis halfday...
papa excited n nervous... :)
missLR rilek.. mama double rilek...
dah besar.. mintak nak dok depan tepi papa... 
memang dok counting days saja nak pi sekolah... pg tu, dia mintak nak pakai dress.. tp i kata nnt dia nak main lari² susah pulak... then dia ok saja pakai suar panjang asalkan kat baju ada kakak² princess... :P
beg baru.
i saja belikan dia beg baru... bg semangat skit nak masuk sekolah...baju n kasut konfem² bulan depan (winter) kena beli baru..
encik suami nak belikan kasut baru... tp mmg tak dak maknanya la kan... kasut raya pon br pakai brapa kali...
mmg nasib la encik suami dapat bini kedekut... ngan anak pon nak berkira....
pintu masuk....
dia ada button utk bukak pintu...
utk masuk, button tu rendah... tp utk kuar.. hanya org dewasa saja buleh tekan sbb tinggi...
ni kelas/group missLR... rabengruppe / kumpulan gagak..
masa awai² ni dia main sorang² saja... main puzzle... abih satu puzzle, ambek puzzle lain pulak... smp la ada budak lain join dia...

masa termin ngan cikgu kelas dia awai² dulu.. cikgu dah bg list benda apa nak kena bawak... antaranya, gambar 4 keping..
i bantai amek gambar sendiri.. print sendiri... asal cun mcm mama...
kan?
gmbr atas : box utk barang² craft missLR nanti...
gmbr bawah : tempat letak beg n kasut n jaket missLR...
ooo ye... tiap² budak akan dapat 1 gambar utk tanda itu tempat dia..
missLR pilih papagei/parrot...
seesssuuuwwaaaaiii sgt anaakk oooii... hihihiii....
missLR kata gmbr lain utk boy... yg ada tikus, bola, car, gajah kot.. ngan apa lg ntah...
parrot ja yg paling cun pon...
ni pulak gagak yg bawak besday tiap² budak n cikgu group gagak... :)
lelaki misteri.
:p
itu laki saya.. jgn tenung lama²...

gambar atas tu tmpt makpak lepak²... tempat nak jumpa/sembang ngan cikgu... or tempat tunggu anak kalau anak takmau blk rumah mcm missLR... hmmppphh...
kiri : itu menu harian budak² kat sekolah tu... tp ofkos la tak halal... parent buleh ja bg bekal kat anak...
and i wish, i blh masak benda apa yg budak² sekolah tu makan so that missLR tak dak la rasa nak 'merasa' makanan budak lain...
i dah pesan kat dia.. jgn makan makanan org lain... makan apa yg mama bg saja...
liya menjawab, 'yes bos.. tp kalau kakak makan sikkkiiiiiit je boleh?'
*-*

kanan : rak bag n kasut n jaket missLR...
dlm beg ijau tu kena sentiasa ada baju salin dia... just in case hujan or baju basah or terkucil dlm suar...
dlm beg missLR ada makanan breakfast dia... tp minggu 1st, dia tak makan kat sekolah.. so i letak biskut² saja...
sejam dah berlalu...
so ambek gmbr puas² dulu... takkan ada '1st day' dah lepas ni...

skg ni, dah seminggu missLR pegi sekolah...
Alhamdullillah... senang n happy...
patutnya missLR pi sekolah sejam smp 3rd day... tp hari 1st saja pi sejam... hari 2nd ngan 3rd.. dia dah dpt kawan... so cikgu bg dia stay... i pon melangut skali...

selasa lepas, cikgu suruh missLR stay 2jam...
sejam yg pertama.. cikgu suruh i blk... kul 11tgh hari kena ada kat sekolah, jz in case missLR cari...
tak de maknanya... i masuk sekolah kul 11 tu.. dgr suara anak i dok bergelak ketawa... biar pon cakap ayam itik... missLR mmg slumberrr....!

hari rabu... cikgu kata i tak payah tunggu... missLR sangat ok kat sekolah...
so, i anta dia kul 10... ambek kul 12tgh hari smp jumaat...

ada sorang budak jermen yg masuk skali ngan missLR still nangis kat sekolah... mak dia kena ikut dia masuk kelas n duduk sebelah dia...
i ingat kalau budak jermen, depa paham segala apa cikgu cakap... depa akan ok.. rupanya tak jgk...

apapon kagum la ngan missLR... berani even dok kat tempat yg dia tak kenal sapa n tak paham apa org cakap...
dia suka pegi sekolah... n skang dia dah ada few kawan (read : dayang) kat sekolah... hihiii...

love u, missLR...
i am so proud of u..

Sunday, August 25, 2013

hair cut

Salam and Hallo

rambut missLR dah terlampau panjang... n i never cut it..
masa umur dia setahun, i ada mintak kawan i tlg potong... tu pon potong depan ja sbb dah kacau mata...
lepas pada tu tak pernah potong lgsg smp la bulan 2 lepas....
kami bawak dia pegi salon yg encik suami selalu pegi...
kat jermen, mmg laki pmpn semua kena ke salon... tak pon, potong sendiri.. tak dak kedai yg kecik² utk potong rambut..
plus, kat sini lelaki pon jaga kecantikan muka... laki pi salon utk trim kening n jambang...
pompuan apatah lagi...

1st time bawak missLR potong rambut, dia excited...
nama pon '1st time' kan...
i jz nak potong bg sama saja sbb rambut dia tak sama pjg n bila kering... rambut dia akan kembang mcm singa... buleh bayang?
tukang gunting tanya... nak mcm hexe (witch) or prinzessin (princess)...
missLR muka yakin jawab.. 'prinzessin'... padahal dia bukan tau hexe tu apa pon...
tp ya la kan... budak² mesti semua nak macam princess... :)
masa 1st time potong rambut, kami tak plan pon... lalu salon, nmpk kosong terus masuk...
n masa tu i dandan(jalin) rambut dia... sbb tu ketak² n bila bukak getah... rambut kembang mcm hexe...
dah siap potong... org tu charge setgh rega saja sbb potong sikit sgt n sbb tu 1st time missLR potong rambut...

and last july, kami pi salon tu lagi..
kalini mmg plan nak potong rambut missLR sbb dia dah nak masuk sekolah...
i tak nak dia rambut panjang... dah la summer bulan 7-8 haritu reach smp 36°c...
i pon tergaru² sbb peluh... apatah lg missLR... belakang kepala dia dah naik mcm merah² sbb ruam...
missLR mmg sangat sedih bila i kata nak bawak dia potong rambut...
dia diam saja... org tu acah² pon, dia tak senyum... tp dia tak melawan...just diam ja..
tengok la muka dia.. tak senyum lgsg...
tukang gunting tu kata dia cantik pon, missLR buat tak layan...
i mmg mintak potong pendek... tp still buleh ikat... ala² paras bahu cemtu...
bila dah siap potong... missLR turun kerusi n tgk byk rambut dia kat lantai... terus dia lari peluk i...
muka dia sgt sedih...
tp bila i kata, org nak masuk sekolah... mmg kena rambut cantik mcm tu...
puji 2,3 das... ok la... :)

balik rumah, terus posing².... :D
sebelum dah selepas
gaya posing yg sama... rambut yg berbeza...hihii...
sebelom dan selepaih...
kalau dulu...time mandi, rambut mmg dah paras bontot...
skg ni lepas skit dari bahu... ok la... nmpk dia lebih selesa...
and skg start letak minyak kat rambut dia sbb dah start kering...

dia happy dah ngan rambut baru dia...
bila pegi sekolah, tgk org lain pon rambut pendek n berikat.. so dia ok la.. :)

Friday, August 23, 2013

kisah kuih raya 2013

Salam and Hallo

tahun ni i semangat buat kuih raya semata² utk missLR..
i nak dia happy sambut raya...
sebab kat sini, ofkos christmas lg meriah n menarik sbb ada advent kalendar (christmast countdown) and budak² akan dapat hadiah....
i nak missLR tau bila raya, dia akan pakai baju baru.. kasut baru... akan tlg mama buat kuih raya.. buat ketupat... something yg dia hanya akan dapat waktu raya..
i am sooo excited buat semua tu ngan missLR... n Alhamdullillah, i rasa utk raya kalini... i berjaya!

sebut pasai kuih raya...
tahun ni, i plan nak buat kuih² raya yg missLR blh tlg... :)
i decide buat cookies, samprit and strawberry shortbread..
ada few lg kuih yg i plan nak buat ngan missLR tp tak sempat... tak pa la... tunggu raya haji pulak.. :)
i buat kuih raya a week before raya...
seronok sangat spend time ngan missLR... i nak dia pon ada kenangan buat kuih raya mcm i n my bestie cousin...
dulu masa kecik²... kami la tukang potong ceri... boh ceri kat samprit...
tukang tabur choc rice..
tukang susun kuih dlm balang...
kalau dapat skali pegang mixer... mesti rasa best sgt...
 ni masa i buat 1st kuih... double choc cookies...
dia beriya cari earmuff tu.. dia kata mixer tu bunyi kuat..
dah seronok sgt dok mix adunan tu... end up, my first kuih raya tak jadik...
kembang meleper sangat....
gmbr ni i ambek ngan camera phone..
sebenarnya kuih ni cun... n ofkos sedap..
tak caya try beli kat planet cookies....
terbaeekk~~

i buat blk choc chip cookies ni.. kalini missLR jd tukang tabur choc chip... sengeh mereleettt....
i guna resepi yg sama tp without choc emulco, sebab tu kaler dia cerah...
 
ni kuih second yg i buat....
bila dah siap adun... i try buat bunga...
missLR : mama! blumen kan rot... bukan gelb.....
(mama... bunga kan merah.. bukan kuning...)

dah mmg niat i buat kuih raya utk bg missLR happy... so, last minute, tambah ja kaler merah... i buat mcm CMG n masam manis...
missLR puas hati.... :)
dia tukang letak ceri... dah la bunga kembang setanam... dia benam ceri kat tgh² kuih tu smp ke talam..
but practice make perfect... yg flower belakang² dah cun... hihiiii
i always want to make kuih ni... tp tak dak resepi...
rupanya paksu i ada resepi ni... tgk cousin i anta gmbr, terus rasa nak buat....
actually, nama dia blackcurrent cookies...
cousin i anta gmbr kat watsap...i dgn yakinnya... 'biskuuutttt blackberry...!!!'
fine.buleh gelak.
patutnya rupa kuih tu mcmni...
tu gmbr dari cousin i...
i carik jem blackcurrent tak jumpa sebab tak terpikir apa nama dia dlm jermen...
so i ganti ngan jem strawberry...
blk rumah br teringat nak carik kat google.... 'schwarze johannisbeeren'...
tudiiiaaaa namaaa....
acuan i besar.. so adunan tak cukup utk letak silang² kat atas...
but actually not bad jgk rasa dia...
missLR tulong lumur jem atas doh... sebalang habis dia punya tenyeh.... :D

2 days before raya, achik request nak kuih tart...
tahun lepas pon buat ngan dia...
cumanya kuih tart ni tak masuk dlm list kuih tahun ni sbb missLR tak leh nak tulong...
muka dia boring ja tgk i buat...
so i buat lepas dia tido...
tahun lepas i buat tart gulung... n guna resepi lain...
tahun ni guna resepi lain n try buat bunga pulak...
rupanya buat bunga lg cepat.... or maybe i yg lemah longlai sgt nak gulung tart tu....
mula² ingat nak buat jem dari nenas fresh... bila dah pi kedai, end up ngan beli jem nenas...
blk rumah masak blk n pepandai tambah bg rasa mcm melayu... (melayu??)
meletup² jem i... dah la lama gila nak bg pekat...
tangan i pon merah2 kena jem... punya la nak fullfill request tetamu... huhuu...

tp achik nak buat jugak jem dia sendiri... so i buat doh yg tahun lepas... n guna jem achik...
1st round bakar, mmg habis kat achik sorang...
tp sbb i buat tgh mlm kat rumah achik.. i bawak blk... plan nak buat esoknya tu...
tp a day before raya.. i busy kemas rumah n buat pulut utk ketupat...
last² pg raya tu pulun buat bg habis adunan... hahahhaa...
ofkosss la hat tu yg habis dulu... kuar oven 3 minit sebelum semua org kumpul... hahhahahahaa...
terbaeeekk~~~


Thursday, August 22, 2013

aidilfitri 2013

Salam and Hallo

i kumpul semua² n cerita sekaligus la ok..

raya kalini i rasa sedikit sunyi tp manageable... semua tersusun n apa yg diplan menjadi...
early in the morning... kami siap² utk pi semayang raya...
dah lama i tak pi semayang raya... 1st time raya sini, pi masjid turki... rupanya pmpn depa tak semayang raya... i ja terkulat² kat saf blkg sorang² ngan telekung bagai.... dah la khutbah semua dlm bahasa depa.. jem.

so tahun ni, encik suami decide nak pi masjid arab...
encik suami slalu terawih kat masjid tu... meriah..
nama masjid : Othman Ibn Affan Moschee 
ramai org... penuh masjid...
baru feel raya!
tp bising.... ayoyo.... dah la semua nak bercakap... cakap kuat pulak tu.... sungguh arab!
khutbah dlm arab... then dlm jermen...
even tak paham semua... at least, better dari dengar khutbah yg tak paham apa lgsg...
antara benda yg dia khutbahkan ialah kita kena tunjukkan sifat dan perangai² sebagai org muslim yg baik tambah² lg bila duduk di negara bukan islam....

betoi.
ni rupa kosyok mama di awal pg.... otw ke masjid...
hari² bilang brapa kali kena tido utk raya.... :)
baju raya missLR tahun ni... sama mcm baju tahun lepas... guna baju utk flower girl...
ouh.. dua² cerita kawen i tak cerita lg... hua hua hua....
suasana dalam masjid.... masing² bercakap... tak ramai yg dgr khutbah....
anak² kecik berselirat berjalan... lari... merangkak.. tergolek ponn addooo....
part ni rasa better lg budak² mesia kot...
actually,i terhangitkan suar raya encik suami...
balasannya... baju raya i pulak tertetas sbb missLR lompat atas peha masa nak ambek gmbr atas ni...
ayoyooo....
nasib baik tak terkoyak teruss....

kat jermen, aidilfitri dipanggey 'zuckerfest'...
zucker tu gula... tak tau sapa yg bg nama tu
org arab n turki, bila aidilfitri... depa akan bg sweet kat budak²... mcm kita bg duit raya...
tahun ni, utk budak yg mai ketuk² pintu rumah... i bg cookies... :)
yes... kat sini pon ada gak budak² mai pusing cari rumah nak beraya... hehehee... comel.
dakwat kekal.
hihiii....
kat masjid haritu, depa bg sweets n drink kat budak²... kena beratur then depa cop tangan as tanda dah dapat... nasib baik missLR kuar lambat skit... if not, mesti dia dah terpenyek ngan budak² arab yg badan dah sama besar ngan i.....
missLR dapat sebungkus sweets n hari² dia makan sebijik... n semalam br i perasan yg dia simpan sweet2 tu dlm beg sekolah dia... hihihiii....
dah selesai solat raya... kami plan nak pi beli daging tambahan... in case ada tetamu tambahan...
semua kedai daging bukak... kesian depa tak raya....
saja nak letak gmbr dia sempena raya... dia kata buleh letak tp kena gmbr dia tgh buat reja...
hihiihiii... layankan je la....
lepas beli daging tambahan.... kami blk...
utk julung² kalinya.. kami sempat ambek gmbr family!!
and sebelum i tukar baju raya ke uniform tukang masak.... kami sefamili bermaaf²an dulu....
tahun ni liya 1st time blaja cakap 'selamat hari raya..maaf zahir batin'
masa salam ngan i, siap cakap... 'liya nak jadi anak yg baaiik... '
sebaaakk terus!
seperti tahun² yg sebelumnya... hari raya 1st.. semua jiran tetangga melayu mai raya rumah kami...
Alhamdullillah... family kecik yg ada di perantauan...
i buat bihun sup thai..
tp sgt berlemak maka berminyak... tp for encik suami, sedap... (tu yg penting)

gmbr atas : kuih raya tahun ni...
cookies choc chip with almond
cookies double choc
samprit dahlia
strawberry shortbread
tart nenas (jem i)
tart nenas (jem achik) - kuarkan dari oven 3 minit sebelum tetamu smp...
bihun sup tulang n benda² tabur atas bihun...
kuah kacang achik n anis...
atas : rendang ayam oleh gadis² sunti
bawah : rendang daging oleh achik n anis
my ketupat/lemang/u name it.... :)
for the 1st time... ketupat i ada kacang....
:')
raya ke3 baru i sempat buat lg skali n makan ketupat.... huhuuu....
tayangan perdana raya.... monster inc.
hahahhaa...
baju raya saya yang sangat cantik... :)
atas request peminat² ketupat i....
mcm ni la rupa ketupat/lemang i sebelum dan selepas di'oven'kan....




last but not least...
~salam aidilfitri~