berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Saturday, July 27, 2013

saya terima seadanya..

Salam and Hallo

weeyyy... cerita pasai opis i tak abih lg..
lama gila ambek mood nak cerita satu2 benda tu.... huhuhuuu...
part 1 kat sini....
part 2 kat sini...

kalini punya cerita opis... entry ni perabih...
tp nnt kalau encik suami pebesaq dapoq pulak ka.. i tambah part 3.. :P

ni sinki lama ngan paip baru...
i tak suka sinki ni sbb lubang dia kat atas... dlm besen singki tu tak de lubang...
err... lubang bulat bawah tu ada la...
mksd i, lubang yg guna kalau air melimpah...
selalunyakan ada kat tepi besen.. tp sinki ni, kat tempat tiarap pinggan tu...
tp ekceli ok ja sbb takat ni kalau i yg membasuh, tak pernah lagi melimpah.. cuma susah skit ja la...
yg paling kritikal adalah paip air tu...
tp dah encik suami nak ganti ngan sinki skali... Alhamdullillah...
sinki baru, sinki dari IKEA.. puas hati... besar and dalam... :)
paip dari TOOM baumarkt.. tinggi.. senang nak pusing² n senang nak bukak air... :)
ini pembantu peribadi kami... kejap tolong... kejap 'menolong'...
stended.. dia plg rasa diperlukan bila papa mintak tlg pegang / ambek something... muka berseri²!
ini cabinet belah kanan dapur i...
cabinet ni diperturunkan dari penyewa lama... i rasa depa ni tak memasak sgt... cabinet dapur pon buat ala kadar je... ataupon mmg laki dia malas nak layan dok bertukang buat dapur....
nin dia encik suami i...
lain yg i mintak... lain yg i dapat... huhuuu...
atas ni, process tempek coating kat belah tepi tops...
*tengok la ke'creative'an engineer..... cutter cake i dibuat utk bertukang.... uhuk uhuk...

dari sekecik² benda smp la sebesar² benda semua ada kat toom baumarkt tu... i rasa kalau i nak pasang dapur sendiri pon buleh....
tops tu kami beli dari toombaumarkt... siap ngan potong n tebuk lubang skali... charge dlm 30€ kot cemtu...
depa tak potong perabih sbb takut tops patah masa nak bawak blk rumah... so, encik suami pinjam gergaji dari bos dia...
kamceng gila bos dia... siap offer pinjam n bg tips2 nak bertukang... hihii...
masa ni dah masuk hari kedua...
tops lama dah kuarkan... then nak ganti ngan tops baru... sinki baru... paip baru n azam memasak yg baru... huhuuu...
kalau tengok betoi2, almari tu org lama main potong ja... paip belah bawah sinki pon, dia sumbat² ja ngan kain... sgt la tak kemas pembuatannya...
:D
dah buleh tersenyum sikit...
tp masa ni baru test letak... bila semua ok... baru pasang paip...
tp rupanya, paip tu kena dok belah kiri... tp dah tebuk lubang kat sinki tu.. so kena gak pasang kat sini...
cumanya, belah bawah sinki tu jd cacat sikit la... but still senonoh la dari org lama buat....
nampak sudu kecik kat sinki tu...?
tak cukup ngan screwdriver n hammer... sudu i jgk yg berguna...
completed...!

ooo ya..
encik suami beli dishwasher...
masalah i ialah..
1. i tak suka basuh cutlery n senduk²... kadang² smp dah abih semua sudu guna.. br i nak kalut basuh...
2. tiap² hari bila encik suami blk reja.. mesti i tgh basuh pinggan...
encik suami dah bosan begitu...
maka... i dapat dishwasher...huhuuu...
proses pecah tanah oleh ADUN ringstraße, datin liya..
setakat ni dishwasher ni sangat membantu i... dah buleh duduk² rilek kat hall n lukis² ngan missLR....
selingan.
dekat sebulan dia dok tanya... 'mama happy tak dapat dapur liya ngan papa beli...?'
ouh... skg dah masuk part halus²....
lepas dah buat reja major.... tinggal utk kemaskan...
part ni, encik suami serah kat i... awai² nak tunjuk cara saja dia buat...
atas ni, letak silikon kat tepi² n bucu.... ni utk elak air meleleh kat tepi dinding...

selain kat tepi dinding... kami letak kat
dah lepas letak silikon tu... letak penutup tu pulak...
i pon tak sure apa akan jadik kalau tak letak penutup tu...
nak bg lawa je kot...





TADAAAAAAA....!!!

siap.
fertig.

Wednesday, July 24, 2013

tembikai.

Salam and Hallo

tembikai and ramadan 2013 sangat sinonim....
almost hari² ada tembikai....
kalau tak as desert.... i slalu buat juice...
penemuan terbaru i adalah air tembikai laici.... perrgghhhh...sedap menyegarkan!

tembikai kat sini besaq² n lebar²...
agak² yg standard size tu pon kami 3 beranak makan berhari2....
ni kan pulak yg size gabak punya besar mcm dlm gmbr ni....
tengookkk...
lebar badan i ada... lebar badan u ada... lebar badan malik noor pon ada!
satu troli muat 5bijik ja...
musim panas ni, tembikai sangat la murah kat sini....
1kg 49sen buleh dapat... kalau yg seedless... 69sen cemtu...

i believe that tak ramai yg reti pilih buah tembikai yg elok...
i reti. (muka belagak skit)
bapak mertua ajar kaedah jentik²/tepuk²... takat ni menjadik.. tp sakit gak la jari dok menjentik kulit tembikai...
so.
semalam godek² fb... terjumpa tips ni....
cekidaut bebeyh.....!

i rasa mcm buleh guna tips ni pulak lepas ni... :)
all the best uolz...

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan 2013M / 1434H

Salam and Hallo


harini posa!
semoga kita sentiasa bersederhana dalam semua benda...
semoga ramadhan kalini lebih baik dari tahun sebelumnya....
insya Allah... :D

Monday, July 8, 2013

kepulangan ke malaya part 1

Salam and Hallo

berita terkini, esok kami posa... :)

kepulangan kalini mmg kami plan...
1, sebab kami mmg nak blk mesia
2, sebab kenduri zurina
3, sebab encik suami tak dapat cuti time raya posa

so.
kami pon survey tiket.... missLR la ni dah big girl, kena byr 80% dari rega tiket org tua... mula² kami carik apa saja flight yg murah... tak kisah la kena transit pon sbb missLR dah besaq...
so, survey punya survey.... kami decide nak blk ngan china airline...
tp Alhamdullillah.... dekat² nak beli tiket last² minute tu ada pulak tiket MAS murah.... straight smp ke penang pulak tu...
zaasss.. terus beli..
ni 1st time kami dpt luggage 30kg sorang... lepas dah masukkan semua barang yg family pesan n yg mmg kami nak bawak blk... kami sumbat segala² barang yg dlm simpanan n tak guna...
cth : baju encik suami yg dah ter'kecik'... suar encik suami yg dah ter'kecik'... baju² missLR... kasut² missLR... n few other things... total = 100++kg!
tak reti bersyukur kan...??
time dpt 60kg... usung gak smp 80kg...
time dpt 90kg... nak gak sumbat smp 110kg.... ayoyoooo.....

nasib baik jgk MAS ada plan baru...
utk semua extra luggage, dia charge ikut block 5kg... setiap 5kg, fra-kl rega RM90... bg i murah...
so haritu kami bayar utk 2block dlm €25... murah kann..?

i lupa nak ambek gmbr barang² kami... tiap² kali travel, i slalu ambek gmbr luggage kami.. tp kalini sbb byk benda sangat kot, tu yg terlupa...
check in semua ok...
missLR ada handluggage sendiri... kami belikan dia trunki... n  tak bawak blk stroller...
cuma berharap dia tak tido bila smp klia n penang nnt... ( tapi haraaappaaan je la )

naik flight international, dia tido awal² fly...
pastu bangun ja... cari headphone... rupanya dia still remember dlm tv tu ada game... siap specific nak main game goofy jalan smbl tido... 
sambil² tgk game... sambil² layan kakak² n abg² steward/ess... cerita pasai upin ipin la.. cerita pasai boboiboy la.... n tak abih² cerita dia nak blk mesia bulan enam.... huhuuu...
time ni hati gembira sbb kakak stewardess bg 1 plastik besaq kacang.... :)
masa ni tgh tengok cerita cars...
dia dah nak naik hapal dah cerita cars tu...  tak dan nak smp scene lg, dia dah cerita apa nak jadi....
*headset tu besar sebenarnya... nasib baik toncet tinggi... buleh buat tempat sendal... hahhahaha....
tgk perrrooootttt lllaaa....
kat missLR saja... 3 bantal dia concur... kebetulan sebaris seat tu.. kami saja.. so missLR selesa la nak baring ngan 2seat...
ok. mama selebet...
biar la org lain nak pakai cun melecun bila naik flight...
gue tetap sarung tudung beli kat pasar malam...
senang. gue tido mcmn pon, dia tetap mcm tu jgk... tak der nak terbelit leher ke.. nak tersenget ke...
senang hati gue...

touch down ja kat KLIA, i bgtau missLR...' dah smp malaysiaa.....'
missLR ...' iya nak pegi meleysiaaaa... tak nak pegi sini......'
jem.

naik domestic, missLR kalut tanya mana tv....
time tu dia dah penat... bg susu.. terus tido... Alhamdullillah... dia tak meragam lgsg...
dia tido smp ke penang...
smp epot, kami ambek reta sewa then terus drive blk rumah.... 




aiseymen...i tak ambek pon gmbr keta sewa kami... mmg melatam habih...

Sunday, July 7, 2013

beberapa persoalan ( bebelan )

Salam and Hallo

hai.
harini kita masuk segmen bebelan setelah sekian lama dibiarkan blog ni tanpa gelak tawa dan lirikan senyuman depan monitor....
ok.
i ni a bit konpius sebenarnya...

1. beli baju
blk mesia kalini, i asyik sebut nak beli baju.... pi mana²... i carik rak baju...
masuk supermarket... 'ok..han nak pi beli baju..'
pi padang besar... 'yes... blh beli baju...'
dlm checklist... tulis besar2... 'BAJU MAMA'
kalau ada org pi jalan TAR pon i pesan soh beli baju....
tapi sebenarnya itu adalah perancangan manusia... semuanya Bos besar yg tentukan... bila blk sini, i cuma bwk blk 3pasang baju baru.
yes.cuma 3....
tak berbaloi betoi tulis kat checklist besar2....

*skg dok usya sale kat H&M ngan esprit pulak...
ntahhapahapantah....

2. rega euro vs RM
satu tabiat i since hari first dok sini adalah meng'compare' harga barang... i rasa semua org pon buat cemtu kot..
tp bila dah lama2.. i rasa tu adalah tabiat yg kurang elok jgk sebenarnya utk org spesis mcm i ni...
sbbnya... dok sini, i convert pi RM.... blk mesia, i dok convert ke euro... kesudahannya... i tak beli jgk benda yg i nak beli... huh.
tapi kan... i agak terkejut bila baju longgok² kat jusco pon rega smp RM79.90.... apakah...?
mcmn surirumah mcm i ni nak berpesyen utk suami terchenta...? terpaksa la ajak husband pi padang besaq...
bila pk2 blk... better jgk la i beli baju kat sini, cumanya bila dah summer² mcm ni... mmg tak dapek la yg memenuhi kriteria berpesyen sepatutnya....
kesian i... i ni dah la bodo pesyen... kalau dah bekenan satu2 benda tu... kalut nak convert bagai.. last² i amek gmbr baju yg kat patung ja la...

*tp tu semua part nak beli baju/suar/kasut ja la....
part barang dapur... i beli smbl pejam mata... bukan sbb pandai masak.. tp sbb senang nak bahagi harta bila i nak buat wasiat nnt...

3. feeling² pregnant
blk ritu kan... hectic sgt... panas... n hectic... n penat sbb hectic... ( = hectic)
i rasa sbb penat, P i segan2 nak mai...
n sbb encik suami asyik la bawak pi makan segala benda yg dia mengidam... perut i jd kembung n keras...
tanpa segan silu, i pon letak la harapan supaya selain lemak, ada la makhluk lain dlm perut i...
sekaliiiiii.... nehi kabi nehhii....
3hari lepas... senggugut smp tak leh gerak... missLR sentuh sikit pon, rasa nyilu satu badan....

p.s : mana nak carik susu kambing eh kat sini...? (tetiba)

4. menu
i ada terfikir nak buat menu 30hari ramadhan... agak2, melampau sgt tak kalau i buat...?
jadual tetamu mcm dah ada.... so, kalau dah ramai2, maybe blh buat terawih kat rumah.. tp tak dak more la... terus sahur ja sbb imsak kul 3pg...
tahun ni posa 18jam setengah... :) suhu di ramalkan nak sama mcm kat mesia... tahniah utk kita semua..!
ooo yes.. raya tahun ni, ada kebarangkalian i akan ada pembantu di dapur... n besar kemungkinan, dia yg jd chef... i yg jd assistant... huahahhaa....
menu wajib tahun ni, lemang/ketupat daun pisang.. ngan rendang yg lengkap ngan daun kunyit... :)
kalini i usung segala²nya siap².... kelasss ko temah!

5. gambar
blk mesia kalini, sgt la kurang amek gmbr... gmbr yg dlm camera i.. ada la kot dlm 300 gmbr termasuk yg blur.. yg muka sekerat... yg dlm gelap pon ada... campur ngan kat camera samseng encik suami, ada la lg 30 gmbr kot...
tp gmbr dari camera samseng... tak leh transfer pulak... frust gak la.. dlm tu byk gmbr missLR makan mcm²... skg ni i tgh usaha nak transfer secara sopan yakni tanpa rasa 'aku delete jgk semua gmbr ni kaangg!'
tlg doakan yg terbaik utk i...

Wednesday, July 3, 2013

Refashion : baju -> sarung neck pillow

Salam and Hallo

balik mesia kalini bermaksud kali kedua missLR dok kat seat sendiri...
before this kalau dia baring pon mcm muat² ja sekerusi tu... sekarang tidak lg...
so, a day before fly... i carikan jgk neck pillow utk missLR sbb i dah tak sempat nak buat...
tp hati punya gian nak menjahit... ku korbankan jua sehelai baju utk jadik sarung bantal... hik hik hik...
niat memula nak guna kain cotton biasa utk buat sarung ni.. tp pikir² blk, ada byk lg baju yg sayang i nak buang dok dlm kotak...
korek punya korek kotak kain... jumpa baju ni... i tak ingat kenapa i simpan baju ni.. maybe sbb ni antara baju terawal i beli masa smp sini... ( tu pon jadik alasan nak simpan... huhuhuuu)
material kain ni jenis knit, stretchable.. potong senget² pon still buleh sumbat bantal kat dlm tu...
i potong ikut melintang baju sbb kalau ikut lebar mmg tak muat... i mmg plan nak buat se'simple' mungkin...
i pon tak terpikir nak beli bantal kaler gelap... terbeli kaler cream pulak... so mmg nak kena buat gak sarung..
tarraaa... 5 minit punya reja.... :)
belah kiri bantal tu mcm cacat sikit sbb kena kat bahagian leher baju... tp part lain fit elok...
belah bawah...
encik suami guna belah ni as atas sbb dia kata kaler lg gelap...
 i tak mau letak zip sbb nnt susah nak guna pusing²....
so i guna bahagian bawah baju utk buat selisih....

actually, bila dah siap... missLR ja yg perasan sarung bantal tu dari baju i...
encik suami tgk byk kali pon tak perasan....

missLR guna sat saja sebenarnya... selebihnya i n encik suami yg guna...
tp ok la.. berbaloi... :)

Tuesday, July 2, 2013

malaysia 2013

Salam and Hallo

great.
cerita malaysia 2012 pon tak timboi², tiba² dah kuar label 2013!

kalini serius kedekut gambar, bateri camera pon charge 3x saja sepanjang sebulan....
believe it or not..
pecaya je la sbb i dah bgtau...

n this time, for the first time... luggage kami cecah 100kg! tiket utk 3 org, dapat 90kg...
campur ngan hand luggage bagai... total 100kg...
cuba bayangkan betapa byk brg kami mengangkut blk kampung... hik hik hik....

so.
entry kalini tak bergambar...
entry seterusnya, i akan try letak gmbr even sekeping... :)

love n miss u, blog.