berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, May 29, 2013

Thursday, May 23, 2013

rückenlehnenschutz und sie.

Salam and Hallo

hah.. tergeliat lidah tak sebut tajuk entry ni...?

1st² skali nak bgtau segala jenis order dah tutup....
beg besar n kotak besar pon i dah kuarkan dari store.... sekarang buleh kira ngan 2 tangan utk countdown blk tanahair...  wee huuu...!

bendalah rückenlehnenschutz itu adalah lapik kaki utk letak kat blkg seat driver n co-driver...
ada few jenis... tp i nak cerita yg missLR guna...

 pic from google

ini lah dia 'rückenlehnenschutz'... mcm i bgtau td... kegunaannya ialah utk letak kat blkg seat driver n co-driver... nak letak 1 side buleh... nak letak dua² side pon buleh...
ini utk elak blkg seat tu kotor...
kalau anak² dok kat car seat, kaki depa slalu slumber ja letak kat blkg seat driver tu.... so kalau kasut basah.. kan selalu kotor kat blkg seat tu...
so... ini salah satu penyelesaiannya... ada gak rückenlehnenschutz jenis berpoket².. ada gak yg setakat plastik kosong saja....
selain utk budak², blh jgk digunakan kalau kita slalu bawak penumpang yg tak reti nak dok diam n dok asyik tendang² seat depan....

actually, i tak tau pon bendalah ni wujud ngan gmbr yg comey²....
kat mesia, i slalu nmpk org letak yg poket² blh letak bekas air segala...

ada skali tu, i pegi REAL... jalan² kat area restposten, jumpa la satu rückenlehnenschutz gmbr spongebob... 1.50€ ja kot... tp ada satu... kotak koyak...
tak pa la... anak pon ada satu... takkan nak beli smp 5 kan...

sangat la membantu bendalah tu di kala hujan... di kala snow... di kala lecak...
tak dak la papa missLR nak hangin² kalau seat dia kotor...

biras i pon pesan.
i beli lg 4... hehehhee... semua corak sama...
2 utk anak² biras i... 2 utk anak i...
tunggu kalau i ada MPV pulak... i beli lg 3pulak.... huhuuu
tudiaaaa.... missLR dah tulis nama dah siap².....
dia kata nnt takut adik wardah ambek dia punya... (drama.)
missLR kata, dia ngan kak aisyah buleh share... (drama skali gi)

lately, missLR suka nak tulis nama kat barang² yg i beli...
tak pa la... tumpang tengah comel kan...
kang dah besar skit, salah tempat tulis... ssiiiiiaaaaappppppp.....
missLR dah pandai tulis nama dia sendiri... tp nama depan ja la...
yg belakang... kena eja then dia tulis...
I : ok... kakak tulis ar-ay-ai-hesh-ay-en-wai
missLR : 'wai' tu mcmn...?
I : mcm yg kakak tulis kat nama kakak aisyah tu....
missLR : mana satu.... ?
I : ni.... yg ni la 'wai'...
missLR : ooooo.... yg ni upsilon! hahahhaaa... mama salah keeee....?





kuang asam.
jermen panggey Y = upsilon...
lagi satu i sembunyik....
gmbr atas ni... missLR susun rückenlehnenschutz tu.. kengkonon dia nak bg kering dakwat pen...
pastu dia sendiri yg ambek gmbr atas ni... dia kata nak tunjuk kat papa dia...

:)
si dia dah besaq....

Wednesday, May 22, 2013

order utk Fridge Magnet...

**sticky mode**

Salam and Hallo

sempena ngan kepulangan i ke tanah air pada bulan jun nnt....
i bukak order utk FM (fridge magnet), KC (keychain), TS (t-shirt) dari deutschland/germany and frankfurt...

FM 1 - 'germany' with logo germany
RM 15

FM 2 - peta germany
RM 15

FM 3 - fancy 'frankfurt'
RM 15
KC 1- fancy 'frankfurt'
RM 15

FM 4 - fancy 'germany'
RM 15

FM 5 - 'i ♥ am main frankfurt'
RM 15

FM 6 - number plat reta 'frankfurt' ( tulisan flat )

RM 15
FM 7 - number plat reta 'deutschland' (tulisan timbul )
RM 20


FM 8 - pemandangan waktu malam frankfurt n few places in frankfurt
RM 15

FM 9 - 'beautiful germany' - ada 6 mini magnet
RM 25

 KC 2 - deutschland
RM 15

KC 3 - germany
RM 15

Poskad - boleh lipat 3
pemandangan 360° sekitar frankfurt am main
RM 10 each

 TS 01 kid
bear with german's traditional cloth

available : blue / red / white
size : age 1 - 5 years old ( 86cm - 128cm )
price : rm45

 TS 02 kid
'someone who loves me brought this t-shirt for me from Frankfurt' 

available : blue / red / white
size : age 1 - 5 years old ( 86cm - 128cm )
price : rm45

TS 03 kid
  Frankfurt

available : black / white
size : age 1 - 5 years old ( 86cm - 128cm )
price : rm45

utk order :
1. tinggalkan nombor code kat bahagian komen...
2. then letak skali email tuan² n puan²... i akan email uol utk futher details...
3. tarikh tutup order : 24 mei 2013..
4. Thanks.

Saturday, May 18, 2013

saya menerima... ( kesinambungan tajuk haritu )

Salam and Hallo

jam kat dinding dah pukul 03:50 pg..
i tak leh tido memikirkan few things pasal kehidupan ( pergghh... kehidupan oookk)

entry kalini i sambung pasai opis i... tp ni cerita bulan 7 tahun lepas...
rasa mcm dah cerita... tp rupanya belum cerita...
i kasi up jgk cerita ni utk renungan i di masa hadapan...

tgh² merenung dapur i... sekali terpikir.... ' ler, i tak dak gmbr dapur lama rupanya....'
terpaksa i crop gmbr masa 1st time mai visit rumah ni.... tu semua bendalah penyewa lama punya...i just nak 'highlight'kan stove tu...
dalam bulan 6 cemtu... tiba² yg depan-kiri tak leh guna.... dah la yg tu yg paling besar n plg kerap guna...
jem.. terus jadi cacat....
yg blkg-kanan mmg dari mula i masuk rumah ni dah tak leh function....
lepas 2 weeks try utk survive guna 2dapur kecik.... i dapat stove baru...
beli kat internet....
rega murah dari semua tempat... rega dia i tak tau.. yg i tau save 200€... hik hik hik...
*missLR ambek gmbr atas ni*
kat sini, kalau nak pasang benda letrik... kena panggey org letrik... kalau kita pasang sendiri n something happen lepas tu... mmg insuran tak cover...
so, encik suami panggey kawan kepada kawan dia.... mamat tu datang rumah i melenggang... kalau tak salah, dia bawak testpen ngan pipe tape saja... tu pon boh dlm poket suar...
dia datang 3minit kot.. sambung wayar pastu balik...
pastu encik suami yg pasangkan kat table top sendiri....

gambar atas : dapur baru ngan table top lama.
ini wajah stove terkini...



saya terima seadaanya...
(dan-dan.)

Wednesday, May 15, 2013

saya meminta dan dia memberi

Salam and Hallo

tajuk dah macam berita utusan daaaa....
hihihii...

kalau i bercerita pasai diri i... tak lain tak bukan, mesti pasai ofis i kan...?
gaya mcm memasak sgt...

sebelum² ni i cerita pasal table top side kiri dapur i...
harini i nak start cerita pasai side kanan dapur i... ni baru episode pertama...
akan ada few more episode lepas ni.... layankan aje la ye....

i ada masalah ngan sinki i.
i jarang nak mintak benda kat encik suami....
tp haritu, i mintak dia paip air baru...




paip air baru.
itu saja.


so.... ini paip air baru i... berkilat lg time ni...
terlupa plak nak ambek gmbr paip lama utk kenang²an...
bertahan 2tahun gak la bekerjasama ngan paip lama tu....


i mintak tukar sbb paip lama tu rendah... and kurang praktikal...
nak bukak air pon ketat skit.... n batang paip tu tak melekat elok kat sinki... kadang2 leaking... menitik masuk kat lemari bawah...


ni gambar paip baru ngan sinki lama n table top lama....

nampak tak sinki tu punya lubang...? lubang tu kat tmpt letak pinggan, bukan kat tepi mangkuk sinki...
so kalau air penuh, dah melimpah baru nak masuk kat lubang tu.. 
bagi i tak praktikal... tp byk ja sinki kat sini design mcm tu...
maybe i tak reti pakai n maybe jgk sbb i basuh pinggan cara org malaysia...

lagi satu kekurengan kat dlm gmbr tu... ialah table top....
table top tu kayu... so bila ada air splash2 kat tepi2, even i lap pon... kayu kat kiri sinki tu dah mengelembung² sbb lembap....
gelembung² tu dah ada since penyewa lama lg... tp lately, makin ketara...

di sebabkan nak tukar paip air punya pasai... tiba² benda lain pon berjangkit sama...
tu i malas nak memintak kat encik suami tu...

Tuesday, May 14, 2013

kelas mewarna

Salam and Hallo

hai.
lama tak gossip bersama...
rindukah..?
ok.. taauuu... uol rindu missLR ja kaan...
fine.


lately, hobi dia adalah meng'kaler' dengan water color... before this i belikan dia pencil color n crayon...
dia suka jgk kaler² kat buku dia..
tp since dia start guna water color, dia jd extra suka kaler...

kisahnya bermula bila i terjumpa set kaler ngan rega 1€
yg kiri tu set 1€.... yg kaler belah kanan tu i belikan utk missLR... 2-3€ je jgk... tp kaler dia sangat terang n cantik.. cumanya dia tak dak kaler merah... bukan ka kaler merah tu basic color ka...?
i pon konfius mcmn dlm byk² kaler, dia blh tak terpikir nak include kaler merah...

dalam set gmbr pooh tu... dpt 6 colors, sebatang berus n 3 gmbr size A4...
before start sessi mewarna... i photostat siap² semua gambar!

gmbr ni masa first time missLR mewarna.. i tanda siap² kat mana dia nak kena kaler..
mcm biasa, (mcm pak dia) missLR akan susun dulu semua benda atas meja... guna or not, tolak tepi... yg penting ada depan mata...

ni dah masuk gmbr kedua... missLR tak bg i tanda kat mana nak kaler.. dia kata dia dah tau...
tgk la jari kecik ketot pegang kaler tu... hehehe...
comey...
bila missLR dah siap kaler tiga² gambar dari set pooh tu... i terpikir nak bg dia kaler kat buku lain..
kebetulan ada makngah ima dia belikan satu buku mewarna kat france masa kami buat eurotrip dulu...
actually, buku tu utk kaler ngan pencil color... tp i try kaler ngan water color, mcm ok... takat meleding saja skit... tp tak la smp tembus ke page belakang... so kira pass la missLR nak mewarna...

kat tiap² gambar, ada gmbr kecik utk bg idea kat budak² mcmn nak kaler gmbr tu...
kertas pon quality cantek... i likee.... :)

gmbr kiri tu dia tunjuk dia TERcalitkan berus kat tangan...
motif ? TERcalit tp senyum?

ni gambar dari set pooh... kertas keras.. n senang nak kaler... ni semua missLR kaler sendiri...
gmbr 1st saja yg i tanda² kaler apa dia nak kena kaler kat mana.... selainnya dia kaler sendiri....
muka bangga dpt kaler smp habis...
gambar kanan tu... missLR kaler ngan papa.... beza gila cara dia kaler time ngan mama... n time dia kaler ngan papa...
nmpk sangat papa kurang berseni... huhuuu....

ni semua gambar dalam buku yg makngah ima beli... gmbr besar² n lining pon lebar... nmpk mcm kemas ja si missLR ni kaler... :)
utk umur 3 tahun, i rasa dia bagus... 
bila dia kaler tu... mmg nmpk sgt turun seni maktok liah... :)

Thursday, May 2, 2013

2 mei.

Salam and Hallo

tadi i kemas² folder gambar...
rasa mcm nak print gambar. masuk bilik, dok kemas bendalah lain pulak...

td terjumpa gambar ni.
tarikh 2 mei 2009. missLR 7 bulan.
buuullllaaattt..... tp mata sepet...
maklumla... keturunan tok maey mmg mata cemtu. asal senyum ja, mata ala² nak pejam gitu...
masa ni family kami, family kak neny, family kak ayu n family kak azma buat picnic kat dlm hutan.
missLR tak paham apa lg time ni. si kembar ja enjoy main.
minggu lepas, i pi jalan² dalam hutan yg sama. saja bawak missLR jalan² dalam hutan.
i rasa semua burung lari sbb dengar missLR bercakap tak berenti. huhuuu...
masa ni ingat suhu ok... pakaikan missLR lengan pendek saja...
eh.. masa nak kuar tu missLR tido kot, so tak pakaikan jaket... ntah.. i pon dah lupa... bila nak kuarkan dia dari stroller,terpaksa balut ngan blazer i..
ntah apa dia pikir time ni. berkerut² dahi. baju merah tu pinjam kak bela punya.
masa ni missLR belom blk mesia lg... dia 1st time blk masa umur 11 bulan...




Alhamdullillah..
Alhamdullillah..
Alhamdullillah..
harini missLR dah umur 3tahun 6bulan...!
otak besaq....
pipi maintain....