berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, April 25, 2013

di sebalik tabir 'potty training'

Salam and Hallo

i start ajar missLR kencing kat toilet september tahun lepas...
n smp skg, she is doing good...
n dah start kuar without pampers... ( but still i bawak gak spare 1 pampers dlm handbag...)
papa siap belikan hadiah masa hari 1st dating ngan papa masa mama pi school...
1st day without pampers...

cumanya... i perasan missLR tak brapa suka poo kat toilet... kadang² bila tak pakai pampers, dia akan tahan poo... akibatnya, nnt bila poo... bontot dia sakit sbb poo keras...
smp satu time tu, bontot dia bengkak... berdesup papa dia bawak pi klinik...
i rilek ja lagi sbb i tau tu bukan la smp tahap buasir... tp bengkak la...
esoknya tu, pi kat doktor... bengkak dah surut... cumanya ada luka skit... doktor kata sbb dia suka minum air coklat.... tp i rasa bukan sbb tu... tp sbb dia suka tahan poo...

so.
idea yg i guna utk bg dia kencing kat toilet... i apply utk poo jgk...
kali ini bg yg lebiihhh besar....
apa yg besar...?

























sticker besar.
hehehehheee...
belah kiri sticker kalau dia kencing kat toilet...
lepas pegi toilet, pelekat satu....
sticker tak semestinya yg hebat² or mahai... yg penting gwiyomi...! :P

belah kanan tu, sticker utk kalau missLR tidur kat bilik dia sorang² without uk-ek² itu-ini².....
dia sangat happy n bangga kalau dapat lekat sticker kat buku nih...
ouh ya.. i just guna sticky foto album biasa saja...
atas permintaan missLR, i belikan dia sticker pwincess n minnie mouse...
sticker ni i bg dia kalau dia poo dlm toilet...
sekali poo.... dapat 5 sticker....
puas...?

gambar atas tu... yg besar² tu... sticker dapat free kat kedai... so, itu i bg dia pelekat just utk seronok²...
seronok tgk muka dia blushing² kena puji...
masa i ambek gambar ni, dia tengah beleter sbb sticker tu dia tak susun betoi²...
masa ni dia tanya kalau S tu utk apa...?
i kata la 'super'
dia kata... 'eehhh bukkaaannnnn.... S tu utk sssssssaaawwaaaa batiikkk.....'
**pengaruh dari cerita 'pada zaman dahulu'...
last but not least, muka koshok² mama papa utk tatapan peminat yg merinduinya.... :)

**kalau kita pon seronok kalau kena puji n dibagi reward... apatah lg budak² kecik ni....
**sayangi anak anda, didik anak anda dengan kasih sayang...

Wednesday, April 10, 2013

Lawak si missLR

Salam and Hallo

Pagi2 lg missLR dah wat lawak... I dok sibuk2 pn blh tergelak smp nak terkucil..

Skg ni, missLR suka buat soalan berantai...
Semua kenapa... Apersal... Apa.. saper...

Pg ni, dia tgk kartun kat tv... Kartun thomas train tu..
Dah lepas 43 soalan kenapa-kenapa-kenapa...
MissLR : ma..kenapa thomas tu punya kawan sedih?
I : liya cuba dgr thomas kata apa...

MissLR : thomas kata apa mama.. . Kakak takleh paham.. Dia tak cakap jermen...
I : hahahaa.. Dia cakap jermen la tu... Kawan thomas tu nama dia hiro.. Mama tak tau kenapa hiro sedih..

MissLR : kenapa hiro sedih sbb mama tak tau....?
I : hahahahaaa... Bukan sbb tu la... 

MissLR : abih tu... Kakak tgk dia sedih sj... Hah kenapa?
I : liya kena tgk la cerita tu.. Br tau kenapa dia sedih...

MissLR : ye la.. Kakak tgk la ni... Mama taktau ke kenapa...?
I : tak...

MissLR : sebaaabbbb... Papa dia pegi ofis lama sangat... Tak main ngan anak dia... Kakak sedih la mcmni.....
I : aik... Tiba2 salah papa pulakkkk....