berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, December 20, 2013

craft : star mobile

Salam and Hallo

autumn kalini , cuaca tak menentu...
buat julung² kalinya lepas 6tahun di perantauan... i kalah ngan cuaca... i demam complete set n lama... even smp skg pon, especially malam.. badan i start suam² n batuk teruk...

itu br intro kepada penyebab kepada tajuk entry...hihiii...

masa i baru² tak sehat tu.. i mcm kesian sgt kat missLR... hari² i buat mcm² aktiviti ngan dia... bila i tak sihat, dia buat hal sendiri... tp 'aktiviti bebas' dia tu tak brapa nak sehat... tgk tv... tgk ipad... sepah rumah...
fine.
kena bg reja kat dia...

skg ni dia sangat suka potong² kertas... kemas dia potong...
i guna cookies cutter i utk buat shape bintang...
i trace, missLR potong... dia excited mcm biasa... smbl potong smbl tanya lepas tu dia kena buat apa pulak...
i buat rilek² ja ngan dia.. nak bg dia spend masa buat craft tu...
kertas² tu semua kertas dari stock card i.... kat sini, sepaket kertas corak² pon br 2€ cemtu... kualiti pon sepadan la utk guna aktiviti ngan budak.... puas hati..

lepas missLR dah potong²... i suruh dia lekat 3 stars jadi 3D star... i tulong bend star tu n letak benang kat tengah²... sambil² tunggu missLR lekat²... i letak glitterglue kat star dia...
tp 2 dot ja la i sempat buat... pastu missLR dah jerit² nak buat jgk....
dah siap.. ada 8 stars...
bila dah siap stars semua... mintak tlg papa buat lubang kat plastic plate..
then i masukkan benang kat lubang² kat plate n missLR letak tape... tersengih² punya seronok dapat guna tape mama....
i susun ikut pjg benang... i buat mobile tu bertangga... saja nak bg missLR excited...
missLR seronok sgt mobile dia jadi cantik....
biarla star tu senget benget pon asalkan dia buat sendiri... hihiii

last.. mintak tlg papa lekatkan kat syiling... :)
5,6 minit gak la missLR dok melangut tgk mobile ni.... 
esoknya, mobile ni jatuh sbb tape tak kuat... bgn pagi, missLR punya la sedih tgk mobile dia jatuh...
so i ganti tape ngan double sided tape tebal... terus melekat smp harini... 
i purposely letak depan tingkap, kengkonon bila bukak tingkap... mobile tu gerak² la sbb kena angin... tp lupa yg skg ni tak bukak tingkap... huhuuu.. tak pa la... kalau nak bg dia gerak, kita bukak kipas... :)

and harini i am thinking of making craft lain pulak ngan missLR... tgk la menjadi or not...
sejuk² ni, kena la berkubang dlm rumah n buat indoor activities....

.

No comments: