berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, October 28, 2013

raya haji 2013

Salam and Hallo

tahun ni raya haji kat jermen jatuh pada hari selasa, 15 oktober...
so. no celebration sbb encik suami reja... plus, ada meeting awai pagi....
missLR patutnya ada trip pi Opel but since sunday before tu, dia muntah²...
siang carrgassss.... start maghrib, dia start batuk² n mata berair.... mlm muntah²...
so, call cikgu.. kata dia tak join trip n tak pi sekolah.... (mama yg frust.huhuu...)

hari raya mesti kena sambut walaupon di mana jua berada.. n also walaupon cuma berdua. :)
assistant i.... see... kalau siang muka rilek ja... senyum pon menyenget.... tp nak bg dia pi sekolah mcm tak confident pulak...
since hari ahad before tu... hari² kerja overtime i ialah membasuh segala bantal.. comforter... selimut... cadar dan yg seangkatan dengannya yg terkena muntah missLR...
n hari selasa, i stopkan semua aktiviti² di atas....

kita kena raya!
muffin ni i buat sbb nak bg kat jiran tetangga... plus, ada sorang jiran i dah mintak resepi muffin ni setahun lebih dah.... ayoyoo...
actually, i pon dah 2,3x tulis resepi ni utk dia.. tp dia semedang tak dak kat rumah.. kuar jalan² la.. blk kampong la... smp i pernah terpikir nak masukkan dlm post box dia....
huh.. mcm la susah sgt nak jumpa... jiran kooot...

sempena raya ni... i buat muffin tu.. n letak resepi skali then anta...  setel satu 'janji'...
lega.
little chef... typical budak kan...? suka sangat kalau kita mintak tlg buat reja org besaq... tp sepatutnya pon mmg mcm tu... so that, kita akan ada quality time ngan anak²....
ouh... i loooovvveee my quality time ngan missLR... we are having fun.. dia gelak²... i pon gelak²....indah!

petang, encik suami call n dia kata dia nak blk awal so that we can go out n eat something special for raya....
tp i pikir... encik suami kena simpan gak overtime dia sbb annual leave dia dah tinggal sehari... huhuu...

again, ajak missLR masuk dapur n masak ketupat n rendang.... :)
macam biasa la nih.... 1kg beras pulut dapat dlm 11 batang...
ketupat or lemang or 'u name it'.... specialnya ialah... ada kacang! mcm ketupat time raya puasa haritu.... rupanya kat kedai turki pon ada jual kacang ketupat tu...
i liikkkkeeeee~~~~

missLR tukang letak n lap daun pisang.... semangat betoi dia dok lap daun pisang... ( ada yg smp terkoyak daun tu dia punya tonyoh...hhehheee)

dah setel ngan ketupat... masukkan dlm oven... then br i start ngan rendang....
missLR tlg tekan blender saja...  lain dari tu dia dah tak larat dah....
'fuuuhhhh...... iya dah penattt dah niii....' katanyyerrr..... :P
rendang resepi dari biras kecintaan i.... first time try...
sedap!

dah siap² semua, anta kat achik skit... then anta kat encik syukri skit....
tu ja la perayaan raya haji tahun ni....

dari segi kerohanian.... raya haji tahun ni mmg memerlukan i berkorban...
bila si anak tak sihat and i am the only person yg 'bekerja di rumah'... automatik, i tak leh tido malam... 2,3 hari jugak i tak brapa ingat i tido or not... sepanjang malam dok pangku anak sbb hidung dia tersumbat... sepanjang malam dok clear kan tilam kalau anak muntah... esoknya... bila si anak dah ok... still i tak leh nak tido sbb nak kena setelkan benda² lain...

selain tu, i diuji dengan perangai manusia... segala apa i buat, semua salah... tak kira la A- ka... A ka.. A+ ka... semua salah di mata dia...
i nak berpegang ngan kata² dr Muhaya :
'Orang yang mempunyai hati yang bersih dan kuat sentiasa tabah dengan dugaan yang dihadapinya. Biarpun ditimpa musibah dia tidak pernah mengeluh. Walaupun pada hakikatnya dia sedang menghadapi kesulitan, dia tetap tenang. Orang yang tenang sentiasa menang...'

Alhamdullillah... Allah uji takat yg i mampu.... :)
keluarga i lg penting dari segala²....

No comments: