berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, September 10, 2013

Refashion : tshirt mama - dress MissLR

Salam and Hallo

dah lama sangat i tak buat baju utk missLR...
sesungguhnya i merindui zaman² i ada space untuk menjahit.... 'space' yg bermaksud ruang masa n tempat berkarya...
uhuk.
berkarya?

baju² yg i buat dulu, SEMUA dah tak muat... semua dah buang dlm tong kain..

i mmg still simpan baju² lama i yg i sayang.. contoh : baju 1st i beli guna duit gaji... or baju 1st yg beli kat certain² brand...
kalini, i korbankan baju 1st yg i beli kat Padini.. bukan mahai pon.. tp sebab '1st'... maka jadi sayang nak buang... buleh cemtu?
baby-T Physical Edu... :) kaler pon dah lusuh.. ada kot dlm 15thn baju ni...
at least, dah buat baju missLR n nnt dia dah tak muat... i tak la sayang sgt dah nak buang... 
memula... i ingat nak buat tshirt saja... n riben kat bahu... tp missLR nak dress...
so i tambah la ngan kain askar tu...
dulu i dah pernah buat skirt ngan kain corak tu jgk... i carik² gambar tp tak dak... confuse time bila i jahit skirt tu... tp tak kisah la sbb skirt basic saja...
utk dress kalini... i just kecikkan bahagian badan... leher i guna leher asal... tak besar sangat pon... then lengan baju tu.. i buat lain skit, dpt ilham dari baju i...
haritu tgk t-shirt kat c&a, ada riben atas bahu sejemput dah rega €10++...
time tu, 'huh...better jahit sendiri...'
bila baju dah siap... 'huh... nyesal tak beli ja baju siap...'
*dangg*
missLR tunggu i kelebet baju tu smp la dia tertido....
i jahit jgk kat sebelah dia sbb nak baju tu siap by the time dia bangun... tgk dia tido ok ja even mesin tepi telinga... huhuuu....
bila baju dah siap, baru terbukak entry ni...
ribbon dia lagi kemas.... jeles!
tak paaa... next time mau try buat....
lengan baju tu... i puas hati... jatuh cantik... 
skirt i buat basic saja... jahit kerut² then sambung kat baju...

missLR jaga, baju dah siap...
mula² happy... tp tak mau pakai... nangis² tak mau pakai baju tu..
confuse mama dia... then i kata, 'ok... kakak pakai utk mama ambek gambar saja'
hurrrrmmm... bila dah pakai... kalut nak tunjuk kat papa puleeeeekkkkk....
esoknya, blk sekolah...mintak nak pakai lg.... huhuu...

12 comments:

Anonymous said...

Canteeeekkkk....

Neny said...

cantik and creative! Keep doing something like this, mana tau one day boleh buat baju label sendiri :)

Anonymous said...

Salam akak..
Baru terjumpa blog ni.. Baca cerita akak buat baju anak, bunyi mcm sangat senang dan menarik..
Keep it up!
Please la buat tutorial skali..

sitiezahim said...

wah cantik2

ammi said...

akak, sapa ajaq missLR posing ni?? kalah supermodel dh aih.. ;)

:cahya schatz: said...

anonymous : tengkiu.. nnt i buatkan u kain pario satu...

:cahya schatz: said...

kak neny : thanks.. tp tak la kot smp buat baju label sendiri..
nak buat bisnes langsir nih...
langsir moroko ngan turki kan mcm langsir raya kita... lalala...
(ntah tahun bila ntah nak buat)

:cahya schatz: said...

anonymous : salam adik manis...
mahap la... mmg tak termampu nak buat tutorial.. semua main try n error saja.. tunggu akak dah buleh jahit baju kawen org... akak buat tutorial, blh..?
btw, thanks ya.. :)

:cahya schatz: said...

sitiezahim : tengkiu.. nak tempah baju lea ka..?
(dan2)

:cahya schatz: said...

ammi : ayoyo ammi... itu soalan senang nak jawab...
mesti la photog dia yg ajar...photog nak posing lagu tu tak leh...
zaman dulu nak posing, segan kat paklang ngan paksu... hui hui hui...

Anonymous said...

kak lizaa! cantik sgt yg kt bahu tu. ok na ckp tu je :D

:cahya schatz: said...

anonymous : kaaannn??
akak pon puas hati kat bahu tu.. :)