berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, August 21, 2013

kunyit vs serai

Salam and Hallo

semangat oookkkk....
nak raya punya pasai.... nak buat rendang bagai... bukan takat bawak daun kunyit... dengan akar umbi dia skali i bawak ke bumi jermeng...
nasib baik skg musim panas...
errr.... i tak leh nak imagine lg time winter nnt i nak letak pokok² ni kat mana...
tudiiaa... mak i tgk mesti mak i menarik nafas lega...
rupanya anak dia yg ranggi ni reti gak tanam pokok...
weeellll... mcm biasa... kita guna apa yg ada...
bahan²nya ialah....
pasu - mesti pasu baru... kalau tak, pokok tak semangat...
pelapik pasu - i pon tak tau pasaipa kena ada lapik tu... padahal pasu kat luar rumah...
batu/kayu kecik - bonda guna batu.. tp i lupa nak ambek batu.. naik atas kayangan, i guna ja canvas punya pelapik... hua hua hua...
pokok - ayah bagi pokok serai ngan pokok kunyit... kalau ikutkan i... pokok bunga kantan pon i nak tanam...
perkakas nak tanam pokok - i guna yg encik suami beli utk tanam uri missLR 4thn lepas... serius. ni br nak guna blk...
tanah - i beli yg paling murah... merata² ada jual... tp rupanya i beli tanah utk tanam bunga... belasah ja la kannn...
taaadaaa....
ni rupa pokok² i di hari pertama dok dlm pasu... moga berbahgia hendaknya...
tp ayah dah bgtau... 'pokok serai ayah kurus²... maybe sbb ikut tukang tanam...'
:D ( senyum kepuasan )
ni pokok kunyit i lps sebulan berbahgia....
comey....
ni pokok serai...
maybe betoi kata ayah.... serai ni membesar ikut tuan tanam...
mungkin lebih baik kalau i soh encik suami yg tanam blk.... kah kah kah kah kah....
eh.
ni pulak pokok kaktus i...
dah brapa kali i pindah pasu... dia tetap menawan mcm dahulu...

i saaannnggaatt teringin nak tanam pokok bunga²... tp dah dok atas kayangan ni... lemah skit semangat nak berkebun..
cakap mcm ada byk masa sgt kan..
haihh....

5 comments:

Anonymous said...

kak liza..yg daun kunyit tu tanam cane? mmg kak liza bawak pokok kunyit ka..or tanam dr kunyit hidup tu..tringin jgak na tanam kunyit.. klu kak liza punye pokok2 ni mnjadi habaq kat kami na..sbab kami da 2 kali tnm serai pkai tanah yg blumenerde tu xmau jadi sobsob..ni ada beli pokok serai kat OBI..harapnye menjadi la..hihik *huda tripleH*

:cahya schatz: said...

huda : ayah bg pokok mcm dlm gmbr awai2 tu...
kat pokok tu ada ubi@kunyit skit..
tunggu nnt pokok akak naik mcm hebat.. akak bg ubi dia... tp tak tau la tahun bila tu kan..
dok pk mcmn nak maintain pokok2 tu time winter nnt...

akak rasa.. pokok2 ni plg penting, kena dok kat panas (pesyen msia)...
pastu tak yah la nak siram sgt..
akak siram 2,3,4 hari skali... (read : kalau teringat)

all the best!

sitiezahim said...

liza ada balkoni ek? bes la boleh menanam (ayat kaber line saya tanam pisang harituh tak menjadi hahaha)... :P

Anonymous said...

tudia rajennyaa 2 3 4 kali sehari tuu haha..kami kalau teringat pon kekadang malaih kiki..oo ok la kire pokok kunyit dah la..sebab ade baca na tanam pokok kunyit ni..beli je kunyit hidup..simpan dlm plastik smpai die klua akar pastu bole tanam..tp kami punya ni xmau klua plak akar die haha..xpela..nnt update cite pokok kak liza ok ;)

:cahya schatz: said...

sitiezahim : hah?? tanam pisang? muat ka balkon?`

huda : bukan 2 3 4 kali sehari...
2 3 4 hari sekali la...
serai ngan kunyit ni kena cuaca panas n tanah kena kering (i punya eksperimen la...)
ha ah... bonda akak pon kata blh gak tanam kunyit cemtu....
tp dah alang² blh mesia... angkutt je la...