berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, August 23, 2013

kisah kuih raya 2013

Salam and Hallo

tahun ni i semangat buat kuih raya semata² utk missLR..
i nak dia happy sambut raya...
sebab kat sini, ofkos christmas lg meriah n menarik sbb ada advent kalendar (christmast countdown) and budak² akan dapat hadiah....
i nak missLR tau bila raya, dia akan pakai baju baru.. kasut baru... akan tlg mama buat kuih raya.. buat ketupat... something yg dia hanya akan dapat waktu raya..
i am sooo excited buat semua tu ngan missLR... n Alhamdullillah, i rasa utk raya kalini... i berjaya!

sebut pasai kuih raya...
tahun ni, i plan nak buat kuih² raya yg missLR blh tlg... :)
i decide buat cookies, samprit and strawberry shortbread..
ada few lg kuih yg i plan nak buat ngan missLR tp tak sempat... tak pa la... tunggu raya haji pulak.. :)
i buat kuih raya a week before raya...
seronok sangat spend time ngan missLR... i nak dia pon ada kenangan buat kuih raya mcm i n my bestie cousin...
dulu masa kecik²... kami la tukang potong ceri... boh ceri kat samprit...
tukang tabur choc rice..
tukang susun kuih dlm balang...
kalau dapat skali pegang mixer... mesti rasa best sgt...
 ni masa i buat 1st kuih... double choc cookies...
dia beriya cari earmuff tu.. dia kata mixer tu bunyi kuat..
dah seronok sgt dok mix adunan tu... end up, my first kuih raya tak jadik...
kembang meleper sangat....
gmbr ni i ambek ngan camera phone..
sebenarnya kuih ni cun... n ofkos sedap..
tak caya try beli kat planet cookies....
terbaeekk~~

i buat blk choc chip cookies ni.. kalini missLR jd tukang tabur choc chip... sengeh mereleettt....
i guna resepi yg sama tp without choc emulco, sebab tu kaler dia cerah...
 
ni kuih second yg i buat....
bila dah siap adun... i try buat bunga...
missLR : mama! blumen kan rot... bukan gelb.....
(mama... bunga kan merah.. bukan kuning...)

dah mmg niat i buat kuih raya utk bg missLR happy... so, last minute, tambah ja kaler merah... i buat mcm CMG n masam manis...
missLR puas hati.... :)
dia tukang letak ceri... dah la bunga kembang setanam... dia benam ceri kat tgh² kuih tu smp ke talam..
but practice make perfect... yg flower belakang² dah cun... hihiiii
i always want to make kuih ni... tp tak dak resepi...
rupanya paksu i ada resepi ni... tgk cousin i anta gmbr, terus rasa nak buat....
actually, nama dia blackcurrent cookies...
cousin i anta gmbr kat watsap...i dgn yakinnya... 'biskuuutttt blackberry...!!!'
fine.buleh gelak.
patutnya rupa kuih tu mcmni...
tu gmbr dari cousin i...
i carik jem blackcurrent tak jumpa sebab tak terpikir apa nama dia dlm jermen...
so i ganti ngan jem strawberry...
blk rumah br teringat nak carik kat google.... 'schwarze johannisbeeren'...
tudiiiaaaa namaaa....
acuan i besar.. so adunan tak cukup utk letak silang² kat atas...
but actually not bad jgk rasa dia...
missLR tulong lumur jem atas doh... sebalang habis dia punya tenyeh.... :D

2 days before raya, achik request nak kuih tart...
tahun lepas pon buat ngan dia...
cumanya kuih tart ni tak masuk dlm list kuih tahun ni sbb missLR tak leh nak tulong...
muka dia boring ja tgk i buat...
so i buat lepas dia tido...
tahun lepas i buat tart gulung... n guna resepi lain...
tahun ni guna resepi lain n try buat bunga pulak...
rupanya buat bunga lg cepat.... or maybe i yg lemah longlai sgt nak gulung tart tu....
mula² ingat nak buat jem dari nenas fresh... bila dah pi kedai, end up ngan beli jem nenas...
blk rumah masak blk n pepandai tambah bg rasa mcm melayu... (melayu??)
meletup² jem i... dah la lama gila nak bg pekat...
tangan i pon merah2 kena jem... punya la nak fullfill request tetamu... huhuu...

tp achik nak buat jugak jem dia sendiri... so i buat doh yg tahun lepas... n guna jem achik...
1st round bakar, mmg habis kat achik sorang...
tp sbb i buat tgh mlm kat rumah achik.. i bawak blk... plan nak buat esoknya tu...
tp a day before raya.. i busy kemas rumah n buat pulut utk ketupat...
last² pg raya tu pulun buat bg habis adunan... hahahhaa...
ofkosss la hat tu yg habis dulu... kuar oven 3 minit sebelum semua org kumpul... hahhahahahaa...
terbaeeekk~~~


6 comments:

sitiezahim said...

acuan bawak dr msia ke liza? sy teringin nk buat biskut semprit / bunga cina tu tp tak tau nk bentukkan bunga dia pakai apa hehe

:cahya schatz: said...

sitiezahim : bukan liza yg bawak.. ada member mai sini n bwk.. bila dia blk for good.. dia tinggalkan... :)
tp ada ja kan acuan sini yg buleh guna utk buat samprit...
try cari kat toom or real...
mcm pernah tgk...

ammi said...

akak, kalo buat tart cmtu.. nnt nk susun dia melekat x? ammi x buat tart sbb x dak kesungguhan nk menggulung ;)

:cahya schatz: said...

ammi : tak.
tp kena make sure jem tu betul² jadi.. (pekat)
n lepas bakar... biar kat luar sat.. jgn susun time panas²...

ammi said...

oh skrg jem pun bli siap hihii confirm pekat.. :D
kak hanim rajin buat sendiri jem tahun ni..

:cahya schatz: said...

ammi : ha ah... before akak mai sini pon dah pernah tgk jem utk tart nenas kat kedai kek.. semedang dok ada.. tak yah tunggu raya...
kak hanim mmg rajin... cuma seru ja selalu lmbt skit.. huhuu